zondag 26 februari 2017

Albumflitsen bij week 8 - 25 februari 2017

In de Hitflits van vrijdag heb je alles kunnen lezen over Tribute To Whitney van Romy Monteiro, de nieuwe #1 in de Album Top 100. Hier volgt informatie over alle nieuwe noteringen van deze week.

#6 Moss: Strike
     *** hoogste eersteweeks ***
Bijna had de Nederlandse groep Moss niet meer bestaan, vertelde zanger/componist Marien Dorleijn in Trouw. Nadat hij voor de zoveelste keer niks hoorde van zijn bandleden over zijn nieuwe liedjes, was hij er klaar mee. Marien begon een brief, aan de rest van Moss ... die echter nooit is verstuurd.
Zijn manager Niels Post gaf hem toen een goed advies, niet voor het eerst: “Het maakt niet uit of het een Moss-plaat wordt of een Marien Dorleijn-plaat. Laat het los! Ga gewoon lekker schrijven. Vind een plek waar je jezelf kunt afzonderen, en ga daar je eigen liedjes schrijven.”

kantoorbaan

Die raad volgde Marien op. Hij vond een plek in Kytopia, het oude Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht. Vier dagen per week , van 9 to 5, zat hij daar. Marien: “Die eerste maanden dat ik daar zat waren echt vreselijk. Ik zat daar maar te wachten. Het kwam maar niet.” Uiteindelijk had hij in maart 2015 zo’n 27 nummers klaar, die hij doorstuurde naar de andere leden. Opnieuw bleef het stil, zijn bandleden hadden andere verplchtingen: de band Klangstof.

terug op het nest

Na enkele bandwisselingen bij Klangstof, kwamen twee leden, Finn Kruyning (drums) en Michiel Stam (gitaar) eind 2015 weer terug bij Moss. Alleen Koen van de Wardt (bas) keerde niet terug. Daarop bogen Finn en Michiel zich over de nummers die Marien had geschreven. Vervolgens namen ze met z’n drieën in tien dagen in de studio van dEUS in Antwerpen de nummers van Strike op.

producer

Voor het eerst lieten ze een producer toe, de Belgische muzikant Arne van Petegem van het eenmansproject Styrofoam. Strike, het vijfde album van Moss, komt binnen op de zesde plaats en dat is de hoogste notering voor een Moss-album. Ornaments bereikte vijf jaar geleden de achtste plaats.

#8 Ryan Adams: Prisoner
In de Vinyl 33, de lijst met uitsluitend vinylalbums, prijkt Prisoner van Ryan Adams op de eerste plaats. In de Album Top 100, met verkopen van alle geluidsdragers, komt het album binnen op de achtste plek. Na Ashes & Fire (#2 in 2011), is het zijn tweede top 10-notering.

scheiding

Op Prisoner, het zestiende studioalbum van David Ryan Adams, zoals hij volledig heet, bezingt hij de leegte, het gemis en de pijn na zijn echtscheiding. Een half jaar geleden scheidde Adams van zijn vrouw, actrice Mandy Moore, na bijna zes jaar getrouwd geweest te zijn.

Het is niet de eerste keer dat Adams zijn liefdesverdriet verwerkt op een album. Ook aan Heartbreaker, zijn solodebuut uit 2000, lag een verbroken relatie de basis, die met Amy Lombardi.

#11 Future: Future
What A Time To Be Alive, het album uit 2015 van Nayvadius DeMun Wilburn, ofwel de Amerikaanse  hiphopper Future, samen met Drake, leverde hem nog een negende plaats op. Maar met Evo!, zijn eigen album het jaar daarop kwam Futrure niet hoger dan de 82e plaats. Met zijn vijfde album Future, bewijst hij ook zelf te kunnen scoren, want het album komt bij ons binnen op de elfde plaats, hoger dan waar dan ook!

#13 the Golden Earring: Complete Studio Recordings
Als echte fan van the Golden Earring, mag Complete Studio Recording, een box met 29 (!) cd’s niet in je verzameling ontbreken. En ach, die € 110,00 kom je ook wel weer te boven?
26 van de 29 cd’s zijn studioalbums, van debuut Just Ear-rings (uit 1965) tot en met The Hague EP (uit 2016), het eerbetoon aan thuisstad Den Haag. Op de andere drie cd’s staan non-album tracks. En hierna is het tijd voor nieuw werk.

#18 Amy MacDonlad: Under Stars
Het grote succes van de Schotse zangeres Amy MacDonald (een #1-single, ‘This Is The Life’ en drie top 5-albums) ligt alweer vijf jaar achter haar. MacDonald, bijna 30, werkte twee en half jaar aan Under Stars, haar vierde album. Daarvan zegt ze zelf dat ze blij is dat ze daar de tijd voor heeft genomen. Op de deluxe edition, met negentien nummers, staat een cover van ‘I’m On Fire’ van Bruce Springsteen. Wellicht dat ze het nummer zingt tijdens het concert op 5 maart in Tivoli/Vredenburg in Utrecht.

#30 Do: Momentum
Met drie Nederlandstalige #1-hits (‘Voorbij’, duet met Marco Borsato, haar bijdrage aan ‘Als Je Iets Kan Doen’ van Artiesten voor Azië en ‘Hij Gelooft In Mij’ uit het tv-programma ‘De beste zangers van Nederland) is in het Nederlands zingen niet vreemd voor zangeres Do. Maar een eigen album, volledig in het Nederlands, dat was er nog niet, tot deze week.

ongecensureerd

Do: “Nederlandstalig spreekt tot de verbeelding en gaat ongecensureerd recht op z'n
doel af. Je wordt niet gehinderd door Engelse woorden waar je de vertaling wel van
weet maar de emotie ervan niet direct kunt plaatsen.”

De nummers van Momentum zijn ontstaan in 2015 tijdens een schrijverskamp van Nederlandse componisten, waaronder Han Kooreneef, Joost Marsman en Jaap Reesema, op een kasteelboerderij in het Franse Dijon. Het album is geproduceerd door Arno Krabman (Lost Frequencies, Waylon ) en Allan Eshuijs (Gerard Joling, Ralf Mackenbach, Cascada). Do: “Ik ben trotser dan ooit tevoren, nooit eerder is een plaat zo persoonlijk geweest als deze. De liedjes hebben bij mij elke snaar op de juiste manier geraakt.”

#41 Frank van Etten: Mijn Zigeunerhart
In 2005 debuteerde Frank van Etten uit Stadskanaal met het nummer ‘Leef Als Een Zigeuner’. Twaalf jaar later komt de 35-jarige Etten met het album Mijn Zigeunerhart. Etten: “Als jongen van de straat wilde ik al leven als een zigeuner. Ik voelde me gewoon thuis bij de warmte van hun muziek.” Over het album waarop hij zingt over vreugde en verdriet, zegt hij: “Het is mijn hart, het zijn mijn woorden, het is mijn muziek; eerlijker kan ik het niet.”

Twee jaar geleden scoorde Frank van Etten met Meer Die Man Van Toen zijn best genoteerde album: een zevende plaats. Dan doet Mijn Zigeunerhart, binnen op #41, het stukken minder.

Alle zeven nieuwe noteringen komen binnen bij de bovenste 50. Maar of ze alle zeven ook te horen zijn in de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2? Als je vanavond luistert tussen 6 en 8 uur, weet je het! We zien geen enkele reden om er geen aandacht aan te besteden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten