dinsdag 16 juni 2009

Bert Heerink zingt over tolerantie

Bert Heerink: Allemaal gelijk (91)

Je kunt je afvragen wat Utrechter Bert Heerink (26 januari 1953) níet heeft gedaan. Hij was zanger van de band Vandenberg en scoorde daarmee twee hits: ‘Burning heart’ (#21) en ‘Different worlds’ (#17), beide in 1983. Met de band maakt hij onder andere furore in Amerika en Japan. Na Vandenberg zong hij bij diverse bandjes, waaronder Picture en Undercover. In 1995 zong Bert voor het eerst Nederlands: een reclamespot voor Heineken: ‘July julie’. Het nummer wordt op single uitgebracht en bereikt de zesde plek. Het album ‘Storm na de stilte’ komt zelfs tot #2 en wordt goud. In de jaren daarna zingt hij bij verschillende bands waaronder Kayak, zingt de Nederlandse versie in van de musical Tarzan en neemt samen met zijn zuster Saskia als Heerink, het album ‘Purify’ op. Sinds begin dit jaar brengt hij samen met Peter Groot Kormelink (Splitsing, Jazzpolitie) en Erik Mesie (Toontje lager) als ‘De heeren van Oranje’ de shows Top 2000 live en Nederpop. Op 6 december 2008 werd Bert benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eurovisie Songfestival

Zijn nieuwe single, ‘Allemaal gelijk’, komt binnen op #91, en dat is precies de positie waar in 2003 het nummer ‘Blue skies are for free’ binnenkwam. Dat nummer nam hij op met Manou, waarmee hij deelnam aan de nationale finale van het Eurovisie Songfestival. Bert werd niet uitgezonden, Esther Hart met ‘One more night’ wel en eindigde dertiende.

Over het nummer ‘Allemaal gelijk’ zegt Bert: “Ik heb veel liedjes beluisterd de afgelopen jaren, maar ik hoorde nooit een nummer waarvan ik dacht : ‘Dat wil ik opnemen’. Totdat ik een demo kreeg van ‘Allemaal gelijk’. Het nummer past zowel qua muziek, tekst als productie bij de Heerink van deze tijd.” Ook het thema, ‘tolerantie’, heeft zijn volledige instemming. “We leven momenteel in roerige tijden wat betreft de tolerantie naar bepaalde groepen mensen binnen onze maatschappij. Maar in de basis zijn we allemaal gelijk met, zoals het nummer beschrijft, een beetje verschil. Elkaar iets gunnen in plaats van afgunstig zijn, ongeacht afkomst, opleiding, huidskleur of geloof. Dat kun je onder meer uit de tekst van dit lied afleiden. En als we ons allemaal wat toleranter ten opzichte van elkaar zouden opstellen en wat meer begrip tonen, ziet de wereld er al een stuk beter en leuker uit.”

zo vader zo zoon

Begin deze maand presenteerde de band Lou Patty een mini-cd met vijf nummers. Zanger van die band uit Winterwijk, is Roger Heerink, de zoon van Bert. In tegenstelling tot zijn vader nu, zingt zoonlief in het Engels. Iets wat zijn vader vroeger al deed. Volgende week is Lou Patty te gast in ‘Stenders eetvermaak’, het tussen de middag programma van 3FM dj Rob Stenders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten