maandag 21 december 2009

Thomas Berge pakt de kerst #1

Thomas Berge: Geen kerstfeest zonder jou (1) *** eerste week op #1 ***

“’t Is fantastisch, ik ben ontzettend blij en trots. Het is niet eenvoudig om een kerstnummer te schrijven. Dit is anders dan ‘Kon ik maar even bij je zijn’, want dat was een cover”, was de reactie van Thomas op zijn tweede #1 dit jaar met ‘Geen kerstfeest zonder jou’. In oktober steeg ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van 59 naar #1, deze week boekt ‘Geen kerstfeest zonder jou’ niet minder dan 43 plaatsen winst en staat daarmee op de derde plaats in het klassement van snelste stijgers naar #1.

nieuwe kerstliedjes

Vijf jaar geleden liet Sky Radio de zangeressen Trijntje Oosterhuis en Do en saxofoniste Candy Dulfer, twee kerstnummers opnemen. De reden was volgens het station dat er al tien jaar geen echte kersthit meer was geweest; de voorlaatste was ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey in 1994. En daar moest verandering in komen. En dus nam Trijntje Oosterhuis het nummer ‘Everyday is christmas’ feat. Candy Dulfer op, en nam Do, ‘Everyday is christmas’ voor haar rekening. De beide nummers, geen originelen overigens, kwamen op één single terecht en deze bereikte de vierde plaats. En laten er dit jaar nou net nog drie andere kerstnummers in de top 10 staan. Dit jaar was het 100% NL, dat een aanleiding zocht voor een nieuwe kersthit. Omdat er deze eeuw nog geen Nederlandstalige kersthits zouden zijn gescoord (waarover zodadelijk meer), benaderden ze Thomas Berge met hun plan. Dat leek Thomas wel wat en zo gezegd zo gedaan. Hij schreef het nummer ‘Geen kerst zonder jou’, dat deze week doorstijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer is speciaal geschreven en opgenomen voor 100% NL en is alleen als download verkrijgbaar.

vrijgevig

Maar wat was het mooi geweest als het radiostation er een actie voor een goed doel aan had geknoopt, want dan had het nog aardig wat geld kunnen opleveren. Gelukkig zit het hart van Thomas op de goede plek. Want afgelopen zondag kwam Coen Swijnenberg van 3FM de opnames van ‘Ranking with the stars’, waar Thomas ook aan meedoet, even verstieren, om een bijdrage te vragen voor Serious Request 2009. Thomas kwam spontaan met een bijdrage van € 1000,--, waarna ook Tijl Beckand niet achter kon blijven en eenzelfde bedrag toezegde.

Nog even terug naar de actie van 100% NL. ‘Geen kerst zonder jou’ is niet de eerste Nederlandstalige kersthit van deze eeuw. Helaas is Thomas niet alleen meegegaan in het verhaal van het station, hij beweerde zelfs dat er sinds ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek in 1985 geen kersthit meer is gescoord. Vorige week schreven we al dat er niets van klopt, want ‘Flappie’ is uit 1971 en niet uit 1985 en nooit een hit geweest, ook al hoor je het elke kerst weer. Daarnaast zijn er deze eeuw diverse acts geweest met een Nederlandstalig kerstnummer, dat ook een hit werd. Hier zijn ze alle vijf:
- ‘Verre kerst’ van de Tokkies (#7 in 2004)
- ‘Ho ho ho’ van Katja & de Jeugd van tegenwoordig (#25 in 2005)
- ‘Wat ik wil met kerstmis .. ben jij!’ van Kus feat. Chris & Viviënne (#2 in 2005)
- ‘Kerst voor iedereen’ van Jan Smit en zijn zus Monique (#1 in 2006), in 2005 opgenomen door Jan Smit & Bridget, maar zonder notering
- ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn? (#9 in 2006) van Kus met René Froger, Chris & Viviënne

Het zei Thomas vergeven (na zijn bijdrage voor het goede doel).

Sneu is het wel voor Nick & Simon, die drie weken op #1 stonden met ‘Het masker/Santa’s party’. Maar één schrale troost, want als het plaatje van Thomas er niet was geweest (of minder had verkocht), dan hadden ze toch niet de kerst #1 gescoord. Nick & Simon komen uit op een derde plaats, want Jeroen van der Boom doet het nog een stukje beter en stijgt met ‘Weer geloven’ van de twaalfde naar de tweede plaats.

In Groot-Brittannië is afgelopen week ook een actie gevoerd om ‘Killing in the name of’ van Rage against the machine op #1 te krijgen (zie onder #38: George Michael)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten