maandag 21 december 2009

De Kast “ha d'r sin oan!”

De Kast: De hel foarby (35)

Afgelopen donderdag ging de speelfilm ‘De hel van ‘63’ in première, die gaat over de twaalfde Elfstedentocht uit 1963. En of de duvel er meespeelde, het was gelijk ook een winterse dag in, vooral, Noord-Nederland, want sneeuwbuien zorgden dat veel wegen slecht of niet te berijden waren. In Groningen zat de hele ring vast.

Een film die gaat over een Friese traditie, daar past natuurlijk alleen een band bij die Fries zingt, de Kast dus. En zij hebben ervaring met het zingen van een nummer voor een film, want ‘In nije dei’ (#3 in 1997), was oorspronkelijk voor de Friese film ‘De Gouden swipe’.

In 2002 stapten Syb van der Ploeg en Nico Outhuyse uit de Kast en begonnen de Engelstalige groep Spinner. Het jaar daarop ging de oude Kast verder met zanger Jan Tekstra en drummer Fokke de Jong als de Nije Kast. Maar zowel Spinner als de Nije Kast werden geen succes. In 2006 gaven de leden van de oorspronkelijke Kast een reünieconcert en sindsdien hebben ze nog een aantal keren samen opgetreden.

It giet weer on

“We ha d'r sin oan! Al vanaf ons reünieconcert voelt het goed en hebben we er weer zin in. We zijn met allemaal nieuw materiaal bezig en ieder van ons heeft nog songs liggen die, blijkt nu, eigenlijk geschreven zijn voor een nieuw Kast-album: dat is leuk", lieten de leden op 2 oktober van dit jaar weten, tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlandse Filmfestival in Utrecht. Tevens zongen ze bij die gelegenheid ‘De hel foarby’, hun 21ste notering en de soundtrack van de film ‘De hel van '63’. Begin 2010 komt de groep met een nieuw album. 2010 is tevens een jubileumjaar voor de Kast, want dan bestaan ze officieel twintig jaar. Je zult ze dan ook veel gaan tegenkomen op diverse zomerfestivals. Daarnaast doet de groep in het najaar twintig theaterconcerten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten