maandag 21 december 2009

George Michael wil weer een #1-hit

George Michael: December song (I dreamed of christmas) (38)

Toen George Michael eind oktober aankondigde met een nieuw kerstnummer te komen, dachten we eindelijk af te zijn van ‘Last christmas’, dat hij in 1984 opnam met zijn Wham!-maatje Andrew Ridgeley. Het nummer is al jaren één van de populairste kerstplaten, dit jaar de #3 in de Sky Radio Christmas Top 50, waarin ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey de populairste is. ‘December song (I dreamed of christmas)’ van George Michael staat in die lijst op #44.

Maar na het beluisteren daarvan, waren we toch wel wat teleurgesteld. Want het zal ‘Last christmas’ nooit kunnen evenaren en dus blijven we daarmee opgescheept …

‘December song (I dreamed of christmas)’ is een nummer dat George al op eerste kerstdag 2008 op zijn website plaatste. Het nummer was gratis te downloaden, maar wel met de bedoeling om een kleine vergoeding achter te laten voor een goed doel. Dit jaar is het nummer enigszins aangepast en heeft het een officiële release gekregen. En dat heeft maar één reden: George wil meedoen in de strijd om de kerst #1 in de Britse hitparade. Helaas voor hem zijn er maar 22.243 stuks van verkocht, goed voor een veertiende plaats daar.

Jaarlijks worden daar complete weddenschappen op afgesloten, maar gaat het sinds 2005 niet meer om een echt kerstnummer. Dit komt doordat de winnaar van X-factor gelijktijdig met al die kerstreleases zijn/haar single uitbrengt, waar alle aandacht naar uit gaat. In 2005 was dat Shane Ward met ‘That’s my goal’ (verkoop: 742.180), in 2006 Leona Lewis met ‘A moment like this’ (571.253), in 2007 Leon Jackons met ‘When you believe’ (275.742) en vorig jaar was het Alexandra Burke met ‘Halleluja’ (576.046). Dit jaar werd Joe McEldery winnaar van X-factor en was zijn single ‘The climb’ één van de kanshebbers voor de kerst #1.

internet-actie

Om de hegemonie van de winna(a)r(es) van X-factor te doorbreken, kwamen Jon en Tracy Marter op Facebook en via Twitter met een campagne om ‘Killing in the name of’ van Rage against the machine uit 1992, toen #25, op #1 te krijgen. Het nummer kon worden gedownload via iTunes en daar hebben veel mensen aan gehoor gegeven. 502.672 keer is het nummer gedownload, 51.834 meer dan het nummer van Joe McElderly, en kwam afgelopen zondag binnen op de eerste plaats. Zanger Zack De La Rocha van Rage against the machine reageerde afgelopen zondag op de #1 met: “We are very, very ecstatic about being number one. It was an ‘incredible organic campaign’ against ‘the sterile pop mentality’”. En zelfs McElderry, de verliezer, had respect voor de campagne: “It’s been exciting to be part of a much-hyped battle and they definitely deserve congratulations.” Zach maakte tevens bekend dat het merendeel van de opbrengst van ‘Killing in the name of’ naar Shelter gaat, een organisatie die zich inzet voor dak en thuislozen. Tevens zijn ze van plan om in 2010 een benefietconcert te geven, in Groot-Brittannië wel te verstaan.

Er was ook nog een andere campagne op Facebook, om ‘Bohemian rhapsody’ in de versie van the Muppets op #1 te krijgen. De clip op YouTube is meer dan 11 miljoen keer bekeken. Maar verder dan #32 kwam de download niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten