donderdag 24 december 2009

Hitflits/Mini-Megaman: Jeroen van der Boom pakt de laatste #1 van 2009

In de laatste Single Top 100 van 2009, die vandaag 24 december bekend is gemaakt, is het nog volop kerst. Niet minder dan zestien kerstnummers staan er in. Maar ‘Geen kerstfeest zonder jou’ van Thomas Berge, de kersthit van 2009 moet plaatsmaken voor een ander nummer. Geen ander kerstnummer, maar ‘Weer geloven’, de tiende hitsingle van Jeroen van der Boom. Vorige week deed het nummer al een aanval op de eerste plaats door van 12 naar #2 te stijgen, maar toen was de download van Thomas Berge net iets te sterk. Maar deze week pakt Jeroen, na ‘Jij bent zo’ en ‘Één wereld’ (beide in 2007) en ‘Het is over’ (in 2008), met ‘Weer geloven’ zijn vierde #1-hit.

Weer geloven’ is een vertaling van ‘Believe again’ van Niels Brinck die in mei Denemarken vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Moskou. Brinck (hier rechts op de foto) zat in dezelfde halve finale als de Toppers met ‘Shine’. Alleen de Toppers haalden de finale niet, maar Brinck wel en schopte het uiteindelijk tot de dertiende plaats. De Ierse zanger/componist Ronan Keating is één van de schrijvers van ‘Believe again’, dat door Edwin van Hoevelaak werd vertaald in ‘Weer geloven’.

rectificatie: Edwin is één van de producers, Pauline Zurlohe schreef de Nederlandse tekst.

3FM Serious Request

Vanavond mogen de dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt, eindelijk na ruim zes dagen het Glazen Huis in Groningen verlaten. Bij het schrijven van deze Hitflits was het eindbedrag nog niet bekend, maar het zal zeker boven de 3 miljoen uitkomen, en dat is dan exclusief de bijdrage van de Nederlandse overheid, die het vermoedelijk zal verdubbelen.

Aan dat bedrag heeft ook Guus Meeuwis een bijdrage geleverd. Halverwege december was hij te gast bij Giel Beelen, waarbij Guus werd gevraagd om zijn nieuwsfeiten van 2009 te noemen. Vervolgens heeft Giel de fragmenten van NOS Headlines gemixt met het nummer ‘Laat mij in die waan’ van Guus. In het kader van de 3FM actie werd deze versie als download beschikbaar gesteld bij ‘Downloadmusic’, waarvan de opbrengt ten goede komt aan het Rode Kruis. Het resultaat is voorlopig een zesde plek voor deze download, en voor Guus zijn 29ste notering en elfde top 10-notering. In april wordt Guus weer vader, zijn vrouw Valérie is in verwachting van hun vierde kindje.

Maar er zijn nog meer Serious Request hits deze week. Het anthem ‘One song’ door Rigby stijgt in de tweede week van 69 naar #16, wat de groep hun grootste hit oplevert.

Maar de grootste klapper van de actie dit jaar, wordt ongetwijfeld ‘It gets better’ van Ryan Shaw. Het nummer is het favoriete liedje van de dj’s, dat hen elke keer weer een stukje energie gaf, als het even minder ging. Volgens Giel ‘het beste medicijn voor een dipje’. Dat heb je kunnen zien én horen. Evenals voorgaande jaren werd iedereen gemaand om dit nummer aan te vragen en dat is dan ook gebeurd. Geen wonder dan ook dat het nummer het meest aangevraagde liedje dit jaar is. Daarnaast komt het nummer nu al binnen op #46 en zal het de eerste Megahit van 2010 worden. Ryan Shaw die overmorgen, tweede kerstdag, 29 jaar wordt, scoorde vorig jaar een hit met ‘Do the 45’ en kwam toen niet verder dan de 80ste plaats.

Deze laatste hitparade van 2009 telt slechts zes echte binnenkomers. Twee heb je er gehad, hier volgt het restant:
#59 Storybox feat. Marlijn: ‘It’s christmas time’, de zestiende kersthit dit jaar! Storybox komt uit Utrecht en bestaat sinds 2005. De bezetting luidt Helge Slikker, Niels de Rooij, Oscar Buma en Frank Gorter. De groep heeft samen met zangeres Marlijn Weerdenburg dit kerstnummer opgenomen.

#62 Wildboyz feat. Ameerah: ‘Sound of missing you’. Ameerah, echte naam Astrid Roelants, heeft in 2004 deelgenomen aan de Belgische editie van Idols en presenteerde voor de Vlaamse tv. Dit nummer heeft ze opgenomen met de Zweedse Wildboyz.

#81 Pierre van Dam: ‘Ik kom je nooit meer tegen’, zijn vierde hit

#97 Bob Sinclar feat. Vijbrate & Queen Ifrica & Makedah: ‘New new new


Ook in de Album Top 100 hebben we een nieuwe #1. Na diverse andere landen, pakt Susan Boyle net op de valreep, ook bij ons de eerste plaats met haar album ‘I dreamed a dream’. In Groot-Brittannië, zijn er na vier weken al meer dan 1,3 miljoen stuks van verkocht en is het nu al het bestverkochte album van 2009.


En tot zover deze Hitflits, tevens Mini-Megaman, de laatste voor 2009. Aanstaande woensdag zijn we er weer met de eerste Hitflits van 2010. Prettige kerstdagen.

3 opmerkingen:

 1. de 4e nummer 1 hit gekocht, knap hoor ....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Megaman,

  Het klopt niet helemaal.

  Volgens het hoesje is Believe again’, vertaald door P. Zurlohe in 'Weer geloven' en niet door Edwin van Hoevelaak zoals jij vermeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. beetje laat, maar je hebt gelijk 'anoniem'. de Nl. tekst is van Pauline Zurlohe en niet van Edwin van Hoevelaak, dat is een van de producers. We zullen het alsnog aanpassen.

  BeantwoordenVerwijderen