zondag 16 maart 2014

Martin Garrix geeft (uitgelekt) nummer gratis weg

#72 Martin Garrix & Firebeatz: Helicopter

Drie weken geleden kwam ‘Gecko’ van Oliver Heldens binnen, en staat inmiddels op #44. Heldens, 19 jaar, wordt al gezien als de nieuwe Martin Garrix. Onzin natuurlijk, want er is maar één Garrix en die scoort deze week zijn derde hit met ‘Helicopter’.

Garrix krijgt daarbij hulp van Firebeatz, waarachter het duo Tim Benjamin & Jurgio Ratello uit Hilversum schuil gaat. De twee kennen elkaar van de Rockacademie in Tilburg, waar ze de dj/producer opleiding volgden. Daar ontstond het Firebeatz geluid: minimal house met unieke combinaties van drum ‘n base, soul en hiphop invloeden.

In 2008 leidde dit tot de eerste track ‘Speak up’, waardoor ze het jaar daarop op diverse dancefestivals stonden. In 2010 werd Firebeatz door het label Flamingo Records benaderd en kreeg het duo een contract op het zusterlabel Blackbird. Diverse tracks volgden die over de hele wereld worden gedraaid. Daarnaast maakte Firebeatz remixen voor onder anderen Pitbull, James Blunt en Snoop dogg.

gratis

Overigens heeft Martin Garrix nog een single uit: ‘Proxy’, dat volgens insiders veel beter is dan ‘Helicopter’. Geheid een hit dus. Er is echter een klein dingetje dat een hit in de weg staat: de track is niet te koop! Martin Garrix geeft ‘Proxy’ gratis weg aan zijn fans, als dank voor alle support het afgelopen jaar.

uitgelekt?

Het verhaal schijnt echter iets genuanceerder te liggen. ‘Proxy’ lekte vroegtijdig uit en kon overal – gratis – worden gedownload. Daarop zou Garrix het nummer alsnog gratis hebben aangeboden. Hoe het ook zij, zolang het nummer niet commercieel verkrijgbaar is, zal het geen notering kunnen krijgen in de Single Top 100. Daar verandert een Dance Smash op 538 niets aan, want airplay telt niet mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten