woensdag 14 juli 2010

Youp & Guus schrijven liedje in 20 minuten

Youp van ’t Hek & Guus Meeuwis: Majesteit (2) *** hoogste eersteweeks ***

Als ‘Majesteit’ van Youp van ’t Hek & Guus Meeuwis van ’t Hek een dag eerder was uitgebracht, had het zeker op de eerste plaats gestaan. En dan te bedenken dat het nummer een week geleden nog niet eens bestond!

Vorig weekend waren Guus & Youp ingevlogen in Zuid-Afrika om een bijdrage te leveren aan het NOS programma ‘Studio Sportzomer’. Op maandag 5 juli vertrokken ze in alle vroegte om samen met een ploeg van de NOS deel te nemen aan een tocht door een wildpark. Monique Tesselaar, productieassistentie bij de NOS, had de twee daarvoor gevraagd of ze niet samen een liedje konden zingen. Guus probeerde er nog onderuit te komen, door te zeggen dat hij geen gitaar had meegenomen. Maar dat was voor de productie geen probleem, al snel was er eentje geregeld afkomstig uit Soweto.

In de bus na afloop van de tocht kwam Youp met het idee om de Koningin te vragen of ze even tijd had en begon met de regel ‘Majesteit, majesteit heb je volgende week wat tijd?’, waarna de twee in 20 minuten het liedje schreven. Guus kwam zelf met de melodie. Vervolgens zongen ze het nummer die avond, toen nog vóór de wedstrijd tegen Uruguay die een dag later werd gespeeld. Aangezien Guus weer terug moest naar Nederland om op te treden met Marco Borsato in het Westergaspark in Amsterdam, namen ze nog een tweede versie van ‘Majesteit’op, ervan uitgaande dat die wedstrijd tegen Uruguay gewonnen zou worden. Die versie werd vanaf dinsdag 7 juli aan het eind van ‘Studio Sportzomer’ getoond. De eerste versie van ‘Majesteit’ had al veel telefoontjes opgeleverd, met de vraag waar het nummer te krijgen was. Met de tweede versie werd het nummer vrijgeven.

Vanaf woensdagmiddag kon het nummer bijna overal worden gedownload. Met slechts twee dagen komt het binnen op de tweede plaats, op ruim 20% op ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup. De volledige opbrengst van ‘Majesteit’ gaat naar Save the children, een organisatie dat strijdt voor het verbeteren van de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren in moeilijke omstandigheden, waar ook ter wereld. Save the children is één van de partners van 1GOAL, dat iedereen ter wereld oproept zijn steun te betuigen aan het belang van goed onderwijs.

De finale van het WK 2010 zag Youp samen met zijn zoon Julius, met wie hij al sinds zijn vijfde naar voetbalwedstrijden gaat kijken, in het stadion in Johannesburg.

Overigens levert het NOS programma ‘Studio Sportzomer’ dit jaar nog meer hits (zie onder #10).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten