vrijdag 26 november 2010

Hitflits: Dubbele #1 voor Lange Frans

Ja, je leest het goed. Frans Frederiks, alias Lange Frans, staat zowel in de single als albumlijst op de eerste plaats, In de Single Top 100 is dat in duet met Thé Lau en het nummer ‘Zing voor me’. Daarnaast is Lange Frans te horen in het nummer ‘Vrij’ op het album ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato en dat is de nieuwe #1 in de Album Top 100, waarover zo dadelijk meer.

Na drie weken moet ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce het veld ruimen en zakt naar de derde plaats. In de plaats daarvan komt, vanuit het niets, ‘Zing voor me’, een aangrijpend lied van Lange Frans & Thé Lau, binnen op de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100. Voor Thé Lau (zanger van the Scene) is het zijn eerste top 10-notering, Lange Frans kan al zijn zevende top 10-hit bijschrijven en zijn derde #1-hit. De vorige twee scoorde hij met zijn voormalige partner Baas B.: ‘Zinloos’ feat. Ninthe (in 2004) en ‘Het land van …’ (in 2005).

Buiten de nieuwe #1, komen er nog twee nummers de top 10 binnen. Van elf naar #5 stijgt ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ van Jeroen van der Boom, waarmee hij zijn achtste top 10-hit scoort (‘Shine’ van de Toppers is daar niet in meegeteld). De andere binnenkomer bij de bovenste tien is Jochem Myer die met ‘Mijn dag!’ van 16 naar #2 stijgt.

Net buiten de top 10 staat ‘High places’ van Kane feat. Ilse DeLange, dat van 97 naar #12 stijgt. Deze stijging is geheel te danken aan het optreden in The voice of Holland, vorige week vrijdag. Die avond kreeg Kane ook nog dubbelplatina voor het album ‘No surrender’, waarvan in nog geen jaar tijd meer dan 100.000 stuks zijn verkocht. Het optreden zorgt er mede voor dat album, waarvan eerder een platina-editie verscheen met de cd ‘A little something extra’, in de 48ste week stijgt het van 69 naar #42.

Verderop zien we hoge eersteweeks noteringen van Thomas Berge met ‘Niets te veel’ (op #14), de jaarlijkse Sinterklaashit van Coole Piet Diego, die het dit keer doet met Mary Poppins op ‘Oh wat een feest!’ (op #22) en Frans Duijts met ‘Kom terug bij mij’ (op #28).

Alvorens we overgaan naar de standen in de albumlijst, volgen hier nog de andere eersteweeks noteringen:
#31 David Guetta feat. Rihanna: Who’s that chick?
#40 Gorillaz feat. Daley: Doncamatic
#45 Mega Mindy: Ruim baan
#47 Jonathan Jeremiah: Lost
#50 TV Kantine: Aan de schijt!
#62 Tygo Nendels: Geen wonder dat ik ween
#65 Pascal de Vormer: Denk niet dat ik niet aan je denk
#69 Byentl & daughter: No X-mas without you
#84 Jan Lelieveld: Vriendschap
#97 the Beatles: Strawberry fields forever (waarmee het aantal Beatles-hits op acht komt)
#99 Los Angeles, the voices: S.o.s. d’un terrien detresse

Over naar de nieuwe Album Top 100, waarin Caro Emerald voor de vierde keer haar eerste plaats moet inleveren. Dit keer is het Marco Borsato die haar verjaagd en dat zal niet voor één week zijn.

Zijn album ‘Dromen durven delen’ knalt binnen op de eerste plaats. Van zijn negen #1-albums, is het de achtste keer dat dat gebeurt. Het verschil met de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, is gigantisch: ruim 92%. Dat betekent dat op elke 100 verkochte albums van ‘Dromen durven delen’, er ‘slechts’ 8 verkocht zijn van Caro. Dat wil niet zeggen dat het album van Caro ineens slecht verkoopt, maar wel dat er van het album van Marco heel veel verkocht zijn.

Vorig weekend liet Bol.com weten dat er zo’n 12.000 stuks van besteld waren, een ongekende hoeveelheid voor deze internetwinkel. En afgelopen maandag meldde Universal, zijn platenmaatschappij, dat er 100.000 stuks waren uitgeleverd, dubbelplatina dus. Helaas worden de precieze verkoopaantallen niet bekend gemaakt, maar met zo’n groot verschil mag je er van uitgaan dat het enkele tienduizenden zijn.

Zo’n relatief overwicht is niet meer voorgekomen sinds 23 september 2006, toen het album ‘Op weg naar geluk’ van Jan Smit binnenkwam op de eerste plaats en zelfs nog 1% meer overwicht had. Daarvan waren destijds zo’n 140.000 stuks van uitgeleverd. Gaan we nog verder terug in de tijd, dan komen we uit bij … Marco zelf! In de lijst van 22 januari 2000 had zijn album ‘Luid en duidelijk’ een overwicht van meer dan 94% (!) op ‘All the way … a decade of song’ van Céline Dion. Daarbij moet wel worden opgemerkt, dat in die tijd (en dat geldt ook voor Jan Smit), de albumlijst werd samengesteld over twee weken in tegenstelling tot nu over één week. Vanavond treedt Marco op in The voice of Holland en morgenvroeg gaan zijn twee concerten, op 10 en 11 mei in het Gelredome in Arnhem, in de verkoop.

In de Top 10 komen nog meer Nederlandse producties binnen. Op #4 ‘Los Angeles’ van Los Angeles, the voices en op #7 ‘This is the season’ het kerstalbum (in augustus opgenomen in de tuin) van Trijntje Oosterhuis. Afgelopen week kreeg Trijntje daar al een gouden plak voor.

Een week later dan in thuisland Groot Brittannië scoort ‘Progress’, het reüniealbum van Take that. Bij ons komt het binnen op de zesde plaats, wat hen een vierde top 10-notering oplevert. In de Britse albumlijst kwam het album afgelopen zondag al, zoals verwacht, binnen op de eerste plaats, hun zesde #1-album daar. In de week voorafgaand gingen er 518.601 stuks van over de toonbank, het hoogste aantal dit decennium, waarmee de band ‘X & Y’ van Coldplay verslaat, waarvan in 2005 ‘slechts’ 464.471 stuks werden verkocht. Het album met het meeste aantal verkochte exemplaren in één week, is sinds 1997 ‘Be here now’ van Oasis, waarvan destijds 663.389 stuks van werden omgezet. Allemaal fysiek, want digitale albumverkopen bestonden toen nog niet. Van de 518.601 stuks van ‘Progress’, zijn 79.807 stuks digitaal verkocht, waarmee Take that ook een nieuw record vestigd: ‘Come around sundown’ van Kings of Leon ging 49.156 keer over de digitale snelweg.

Terug naar onze Nederlandse albumlijst, waarin nog de volgende albums binnenkomen:
#24 Kanye West: My beautiful dark twisted fantasy
#27 Martin: Sognare
#41 Justin Bieber: My worlds – the collection
#50 Glee-cast: Glee – the Music, the christmas album
#60 My chemical romance: Danger days the true lives of the fabulous killjoys
#76 Westlife: Gravity

Met deze standen gaan we het (winterse) weekend in. Geniet er van, pas op voor gladheid en tot na het weekend, wanneer we weer een nieuwe Megaman aan je presenteren.

2 opmerkingen:

  1. Zijn er ook half jaar-lijsten van de single/album top 100? Bij de megaman op planet had je deze wel altijd. Daarnaast heb je ook de jaarlijsten vanaf 1999 ergens (inclusief percentages het liefst).
    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Jeffrey, nee die zijn niet meer openbaar, als ze al gemaakt worden, want wij hebben ze niet. Bij de Megaman staan de jaarlijsten vanaf 2007 aan de rechterkant. Helaas zijn in 2009 geen percentages meer bekend gemaakt. Dutch Charts zal op termijn ook de andere jaarlijsten plaatsen, waaronder nooit eerder gepubliceerde albumjaarlijsten.

    BeantwoordenVerwijderen