vrijdag 19 februari 2016

Hitflits: Dubbele #1 voor Lil’ Kleine in single en albumlijst

Met zijn hiphopvrienden van New Wave kwam hij nooit hoger dan een elfde plek, maar in zijn eentje pakt hij met alle gemak de eerste plaats. WOP!, het debuutalbum van Jorik Scholten, alias Lil’ Kleine, komt met zeer grote overmacht binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
Al na één dag was het album meer dan 1,5 miljoen keer gestreamd, waarmee het streamrecord van 530.000 streams in november van Evenwicht van Marco Borsato werd verpulverd. WOP! dat staat voor plezier hebben, alles loslaten en zo veel mogelijk genieten van het leven, verkoopt na één week bijna vijf keer zoveel als 25 van Adele.

(dubbel)platina

Alle elf tracks van WOP! zijn ruim 9 miljoen keer gestreamd. Tel daar ook nog eens alle downloads én fysieke cd’s bij en Lil’ Kleine kan een mooi plekje reserveren voor misschien wel een dubbelplatina exemplaar van WOP! Sowieso krijgen alle elf tracks een notering in de Single Top 100, zie onder de Singles.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lil’ Kleine: WOP!
2. (1)   Adele: 25, in de Britse albumlijst terug gestegen naar de eerste plaats, achtste week op #1
3. (2)   Justin Bieber: Purpose
4. (5)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
5. (4)   David Bowie: (Blackstar)

Afgelopen zondagnacht vond in Los Angeles de 58e uitreiking plaats van de Grammy Awards, de belangrijkste muziekprijzen. Als we het even bij albumprijzen houden, was 1989 van Taylor Swift ‘popalbum van het jaar’, To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar ‘beste rapalbum’ en Sound & Color van Alabama Shakes ‘beste alternatieve album’. Maar de mooiste prijs moest nog komen.
En die was natuurlijk voor het album Sylva van ons eigen Metropole Orkest met Snarky Puppy. Zij kregen een Grammy Award in de categorie ‘beste hedendaagse instrumentale album’. Na twee eerdere Grammys, in 1999 voor de filmscore Antonia bij de gelijknamige film en in 2011 voor het album 54 met John Scofield, is het de derde keer dat het Metropole Orkest in de prijzen valt van de zeventien keer dat ze genomineerd werden.

Het orkest, dat al werkte met onder andere Acda en de Munnik, Jonathan Jeremiah en Laura Mvula, is altijd op zoek naar nieuwe muzikanten om mee te werken. Toen in 2014 de Amerikaanse jazz fusion groep Snarky Puppy in ons land was, heeft het orkest met hen contact gezocht. Snel bleek dat ook zij in waren voor een samenwerking.
Daarop namen ze samen op 19 en 20 april 2014 in het Energiehuis in Dordrecht het album Sylva op. Het orkest zat tegenover de band, het publiek er tussenin. In 2015 stond het album drie weken genoteerd met de 24e als hoogste plaats. Dankzij de Grammy gaat het album deze week op herhaling op #20, en dat is toch mooi vier plaatsen hoger!

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#58 Snarky Puppy: Family Dinner Volume Two
#66 Kula Shaker: K 2.0
#68 Ronan Keating: Time Of My Life
#82 Future: Evol
#92 Tord Gustavsen / Simin Tander / Jarle Vespestad: What Was Said
#94 Herman van Veen: 10 Keer Herman van Veen – Een Keuze

(nog) geen Kanye West

Sinds een week kan het album The Life Of Pablo van Kanye West alleen nog maar worden gestreamd op Tidal. Via Twitter heeft West laten weten niet van plan te zijn om zijn album ooit via iTunes of Apple Music aan te bieden. Ook een fysieke release ziet hij niet zitten. En als het album ook niet op Spotify komt, dan zal het album nergens een notering krijgen. Wij denken dat West zich nog wel een keer zal bedenken, want inmiddels hebben al meer dan een half miljoen fans het album illegaal gedownload.

SINGLES

Zoals gezegd, krijgen alle elf tracks van het album WOP! van Lil’ Kleine een notering in de Single Top 100, met als kers op de taart, een #1-positie voor de single ‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex. Voor beide is het na ‘Drank & Drugs’ hun tweede #1-hit. In één klap scoort Kleine er elf hits bij, waarmee zijn totaal op twintig uitkomt.

Flex werkte aan alle elf tracks mee, maar krijgt op zeven daarvan een credit. Daarmee komt Flex uit op negenentwintig noteringen. Later dit jaar brengt Flex zijn eigen album uit, waaraan Kleine dan weer als secondant optreedt. Dus die aantallen zullen dit jaar alleen nog maar toenemen.

SINGLE TOP 5

1. EW  Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Niet Omdat Het Moet
2. (1)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)
3. EW  Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: 1,2,3
4. (13) Rihanna feat. Drake: Work
5. (4)   Alan Walker: Faded

Gaan we direct over naar de andere negen nieuwe noteringen van Lil’ Kleine:
#9 Bel Me Op, feat. Ronnie Flex
#14 Bericht, feat. Frenna
#15 Stripclub, feat. Ronnie Flex
#16 Mist En Regen, feat. Ronnie Flex
#18 Zeg Dat Niet (Jack $hirak remix), feat. Ronnie Flex (het origineel uit 2015 gaat op herhaling op #93)
#20 Goud
#21 Zonder Reden, feat. Ronnie Flex
#22 Zoveel
#35 [Skit] Drank & Drugs

Met alle 11 tracks, is WOP! het vierde album waarvan alle tracks een notering krijgen. De andere drie zijn, met tussen haakjes het aantal tracks:
Common Linnets: Common Linnets (13)
Michael Jackson: Xscape (8)
Justin Bieber: Purpose (19)

Door de grote overmacht van Lil’ Kleine (11 tracks bij de bovenste vijftig), moeten veel nummers inleveren, die anders zelfs gestegen zouden zijn. Daarnaast missen nieuwe nummers de boot, want naast de nummers van Lil’ Kleine, komt er slechts één ander nummer binnen: ‘Be The One’ van Dua Lipa op #75.

Hebben we tot slot nog de topsprinter voor je: ‘Cheap Thrills’ van Sia feat. Sean Paul, dat in de tweede week van 86 naar #59 stijgt.

Tot zover deze Hitflits. Later deze middag krijg je nog op de nieuwspagina van3FM de albumsnippers. En later dit weekend volgt een nieuwe Megaman met daarin alles over de dubbele #1 van Lil' Kleine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten