vrijdag 30 november 2012

Hitflits: Sandra van Nieuwland schrijft Nederlandse hitgeschiedenis; tiende #1-album voor K3

De gehele week hing het in de lucht en vandaag is het realiteit. Sandra van Nieuwland bezet  de volledige top 3 en dat is in ons land nog nooit vertoond. Zowel ‘More’ (op #3) als ‘Keep your head up’ (op #2) leveren een plaatsje in en maken ruim baan voor ‘Beggin’’, hoogste eersteweeks op #1 van de Single Top 100, dat Ruim een kwart meer verkoopt dan #2.
Vanavond is de kwartfinale van The voice of Holland en ook daarin zal Sandra weer een cover ten gehore brengen: 'New age' van Marlon Roudette. De kans dat die versie volgende week ook op #1 komt, is, gezien haar drie #1-hits, zeer groot. En daarmee zou ze weer een record op haar naam kunnen brengen, dat van de eerste vier singles op #1. Want de eerste drie op #1 moet ze delen met Mud, Party animals en Olivia Newton-John. In de Megaman lees je daar alles over en ook dat ze niet de eerste artiest is die zichzelf van #1 afgooit.

Vlak onder ‘More’ (op 1,12%) volgt ‘Skyfall’ van Adele (gestegen vanaf #5), gevolgd door ‘Let her go’ van Passenger (gezakt van #3). Ook Nick & Simon moeten inleveren: ‘Ze lijkt net niet op jou’ zakt van de vierde naar de zesde plaats.

Sinds de liveshows van The voice of Holland, komen er wekelijks meerdere nummers van de  talenten de Single Top 100 binnen. Deze week zijn dat, naast ‘Beggin’’ van Sandra van Nieuwland op #1, de volgende zeven:
#17 Barbara Straathof: Skyfall
#21 Tessa Belinfante: Clocks
#33 Floortje Smit: She wolf
#64 Marjet van den Brand: Uit de schaduw
#65 Ivar Oosterloo:  Breakeven
#84 Leona Philippo: Livin’ on a prayer
#93 Mama Joses: Umbrella
Allen scoorden eerder al één of meerdere hits. Daarnaast staan ze bijna allemaal ook met  meerdere nummers genoteerd.

Het restant van de eersteweeks noteringen is:
#31 de Kraaien: Ik vind je lekker
#36 the Opposites: Hey dj
#53 Will.i.am feat. Britney Spears: Scream & shout
#61 Icona pop feat. Charlixcx: I love it
#62 Fantasticos: Mijn allermooiste kerst kado
#71 Gabriello: Waterkant
#72 Andy Burrows: Hometown
#86 Sam Gray: This girl 

Alvorens we overgaan naar de albumsnippers, even een bijzondere notering. In de derde week stijgt ‘The artist inside’ van Don Diablo feat. JP Cooper van 69 naar #26. Deze stijging is te danken aan het optreden in het actieprogramma ‘Sta op tegen kanker’,dat afgelopen woensdag werd uitgezonden. Daarin vertelde Diablo zijn persoonlijke verhaal : van zijn vader Leo, die in september overleed aan nierkanker. ‘The artist inside’ droeg hij op aan zijn vader. Naast Diablo deden onder andere Marco Borsato en Giel Belen hun verhaal en traden Blof en Claudia de Breij op.

donateurs

Het jaarlijkse programma wil zoveel mogelijk donateurs werven. In 2010, het eerste jaar van de tv-uitzending leverde dat zo’n 35.000 donateurs op (en uiteindelijk bijna 50.000). Vorig jaar waren dat er na de uitzending ruim 32.000 (en uiteindelijk 46.591). De voorlopige stand na woensdagavond staat op 39.296 donateurs. De actie ‘Sta op tegen kanker’ loopt nog zo'n twee weken door. Daarna wordt de uiteindelijke stand bekend die waarschijnlijk een record zal opleveren. Het geld van de donateurs gaat naar onderzoek naar kanker.

ALBUMS

Dat ze de hoogste eersteweeks zouden worden, stond vast. Alleen hadden de mannen van Kane wel gerekend op een eerste plaats voor hun negende studioalbum, en niet op een derde plek, zoals nu. Want ondanks dat het album digitaal het meest heeft verkocht, zijn het twee albums die vooral fysiek goed verkopen, dat hen de pas afsnijd.

Welke albums verkopen dan beter dat van Kane? Dat zijn ‘Hallo wereld’ van Kinderen voor kinderen (op #2, gezakt vanaf #1) en ‘Engeltjes’ van K3 dat bijna een kwart meer verkoopt dan ‘Come together’ en dus terecht op #1 staat van de Album Top 100. Het is daarmee na ‘Alle kleuren’  (4x), ‘Tele-romeo’ (2x), beide in 2001,  ‘Verliefd’  (4x in 2002), ‘Oya lélé (4x in 2003), ‘De wereld rond’ (2x in 2004), ‘Kuma hé’ (1x in 2005), ‘Ya ya yippee’ (1x in 2006), ‘MaMaSé!’ (6x in 2010/2011) en ‘Eyo!’ (1x in 2011), hun tiende #1-album. K3 is met tien #1-noteringen de meest succesvolle Belgische act.

‘Engeltjes’ komt aangesprint vanaf #63, een sprong dus van 62 plaatsen. Het is op twee albums na, de grootste sprong naar de eerste plaats. Boven ‘Engeltjes’ staat ‘Elements of fire’ van Tiësto, dat op 14 april 2007 vanaf de 89e plaats kwam (een sprong van 88 plaatsen). De snelste stijger naar #1 is, sinds 11 oktober 1997, nog steeds ‘Weil ich Dich liebe’ van Frans Bauer, dat in de tweede week een sprong maakt van 92 plaatsen, vanaf #93. Overigens maakte al eerder een K3-album een flinke sprong naar #1: ‘Eyo!’, op 26 november 2011 vanaf #37.

Het is Sinterklaastijd, de kerstdagen naderen en dus worden er maar weinig nieuwe albums uitgebracht. Want mensen willen toch vaak een album dat ze al kennen in de schoen of onder de boom. En dus gaan er zeven albums op herhaling en komen er ook maar zeven nieuwe binnen en dat vallen ook nog twee verzamelalbums onder:
#8 Alicia Keys: Girl on fire
#21 il Divo: Greatest hits
#57 Zucchero ‘sugar’ Fornaciari: La session Cubana
#82 Michael Kiwanuka: Home again – the Dutch collection

Vorige week zondag, 25 november 2012, overleed op 89-jarige leeftijd, de Nederlandse componist Simeon ten Holt, waaraan door diverse media aandacht is besteed. Holt boekte het meest succes met de compositie 'Canto ostinato', dat hij 1976 voltooide. In 1996, zeventien jaar na de eerste uitvoering in 1979 in Bergen in Noord Holland, namen Kees Wieringa en Polo de Haas het stuk op, waar meer dan 15.000 stuks van werden verkocht. Anno 2012, bijna zeventien jaar later krijgt het album voor het eerst een notering, op #83, in de Album Top 100.

Voor het derde achtereen volgende jaar wordt in Theater Landgraaf en de Limburgzaal van de Heerlense Schouwburg de kerstvoorstelling ‘Bijna kerst’ opgevoerd. Kerstliedjes in het Limburgs, maar ook in het Engels worden dan, soms op een hilarische wijze, gezongen door Paul van Loo, Ivo Rosbeek, Paul Logister, Janneke Meessen en Linda Becker met begeleiding van de Lotgenoten, dat zijn Steve Jansen, Wouter Houben en Roger Gransier.
 Daarnaast zorgen Raymond Clement en Roger Lataster voor het humoristische deel. Op veler verzoek zijn 12 liedjes uit de voorstelling op de cd ‘Bijna kerst’ gezet, die binnenkomt op de 87e plaats. Na ‘Merry christmas’ van Rod Stewart (op #63) en ‘December lights’ van André Rieu (op #70) is ‘Bijna kerst’ het derde kerstalbum dat dit jaar een notering krijgt.

#90 Various artists: The voice of Holland seizoen 3 live show 3

stuivertje wisselen

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, blijft Guus Meeuwis de bovenste beste, alleen niet met hetzelfde album. ‘Armen open’, dat vorige week opnieuw de eerste plaats pakte, zakt naar #5. Daarentegen stijgt ‘Het beste van Guus Meeuwis’ van #5 naar #1, dat al acht keer eerder op #1 stond. En zo houdt Guus de touwtjes strak in handen. Volgende week weer andersom Guus?

Hoogste eersteweeks, op #10, is ‘The voice of Holland’ met ‘The songs 3’, liedjes uit de blind auditions uit de derde editie. Nu al in de uitverkoop dus. Goed om daar eerst te kijken dus!

Wij kijken het nieuwe record van Sandra van Nieuwland nog eens aan en komen daar in een nieuwe Megaman uitgebreid op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten