zondag 25 november 2012

Sandra van Nieuwland zet nieuw Nederlands record neer

Sandra van Nieuwland: Keep your head up (1)   *** eerste week op #1 *** / More (2)

De uitzending van de tweede liveshow van The voice of Holland was nog maar net voorbij toen Sandra van Nieuwland, opnieuw, na ‘More’ in augustus, de downloadlijst aanvoerde met ‘Keep your head up’. ‘More’ dat al een beetje op de terugweg was, sprintte terug naar de tweede plaats. De gehele week is dat zo gebleven, met als gevolg dat Sandra zowel de eerste als de tweede plaats bezet houdt van de Single Top 100. ‘Keep your head up’ van Ben Howard stijgt in de 34e week van 37 naar #22; hoogste plaats was twee keer #14.

Zowel de eerste als de tweede plaats innemen, is een hitfeit dat voor Nederlandse begrippen zeer bijzonder is. In het Mega-tijdperk is het nog maar vijf keer eerder voorgekomen. Op 23 en 30 maart 1974 stond de groep Mud twee weken achtereen met ‘Dynamite’ op #1 en ‘Tigerfeet’ op #2. Op 6 april werden de rollen omgedraaid en stond ‘Tigerfeet’ bovenaan en ‘Dynamite’ op de tweede plaats. Totaal drie weken Mud op #1 en #2.

De tweede act die het presteerde gelijktijdig op #1 en #2 te staan, is Adele. Op 12 maart 2011 stond ‘Rolling in the deep’ op de eerste en ‘Set fire to the rain’ op de tweede plaats, beide nummers van haar album ‘21’. De week daarop zakten beide nummers een plaatsje, maar op 26 maart steeg ‘Set fire to the rain’ naar de eerste plaats, terwijl ‘Rolling in the deep’ op #2 bleef staan. Ook drie weken voor Adele.

Naast deze twee acts die het in hun eentje presteerden, zijn er ook nog drie acts die enige hulp kregen:
-          van 14 t/m 28 oktober 1978 stond Olivia Newton-John op #1 met ‘Hopelessly devoted to devoted to you’ en op #2 met ‘Summer nights’. De laatste was een duet met John Travolta & de Cast van ‘Grèase’. Daarna steeg ‘Summernights’ naar #1 en zakte ‘Hopelessly devoted to devoted to you’ naar #2. Olivia stond dus vier weken lang op #1 en op #2, een record.
-          op 20 en 27 oktober 1979, stond Michael Jackson bovenaan met ‘A brand new day’, samen met the Wiz stars en Diana Ross. Solo stond hij die twee weken met ‘Don’t stop till you get enough’ op de tweede plaats
-          het laatste ‘koppel’ was in 1997: op 30 augustus steeg ‘Mo money mo problems’ van the Notorious B.I.G. feat. Puff Daddy & Mase naar de tweede plaats, terwijl ‘I’ll be missing you’ van Puff Daddy, samen met Faith Evans en 112 op #1 stond. De week daarop waren de rollen omgedraaid

Sandra van Nieuwland is dus in totaal de zesde act die het presteert, de derde in haar eentje, en ook nog eens de eerste Nederlandse! De kans dat ze een nieuw internationaal record gaat neerzetten is groot. In de derde liveshow zong ze ‘Beggin’’ dat hard op weg is om zich bij de andere twee aan te sluiten, waardoor ze volgende week misschien wel de top 3 in handen heeft en dat is ook nog nooit door een buitenlandse act gepresteerd, zelfs niet door the Beatles! Vrijdag weten we het.

Voor de volledigheid, voor het Mega-tijdperk, dus voor 1969, lukte het the Beatles meerdere keren om gelijktijdig een nummer op de eerste en de tweede plaats te hebben.

dubbelhit

Maar dan zijn we er nog niet, want haar eerste twee hits, bereikten beide de eerste plaats. Daarmee voegt Sandra van Nieuwland zich als achttiende in de rij die dat is gelukt. De voorlaatste was Coole Piet, met ‘De streken van Tante Toets!’ (in 2005) en ‘Paniek in de confettifabriek’ (in 2006). In dat rijtje komen ook Mud, Party animals en Olivia Newton-John voor, die zelfs met hun drie eerste hits de #1-positie haalden en allen in één hitjaar. Met nog drie shows te gaan (kwart en halve finale en finale), kan Sandra dat record evenaren en zelfs nog breken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten