zondag 25 november 2012

Alex West haalt eerste hit uit Frankrijk

Alex West: De glimlach van een kind (66)

Net als John West (op #71, geen familie) probeert Alex West uit Culemborg landelijk door te breken. In tegenstelling tot John, heeft Alex een oud nummer van de plank gehaald en daar een partyversie van gemaakt: ‘De glimlach van een kind’, waarover zo dadelijk meer.

Alex West, geboren op tweede kerstdag 1974, begon met drummen en spelen op een keyboard, zingen was maar bijzaak. Dat veranderde toen hij, als geluidstechnicus, met zijn drive-in/karaoke show, aan de Costa Brava werd ontdekt als zanger. Terug in Nederland deed hij mee aan diverse talentenjachten en in 2007 werd hij uitgeroepen tot feestzanger in de Après-skihut in Rotterdam.

2x Willy Alberti

‘De glimlach van een kind’ is van origine een luisterliedje, een evergreen, dat door diverse artiesten is gezongen en al drie keer een notering kreeg. De meest bekende en grootste hit is die van Willy & Willeke Alberti  (#33 in 1995). Willy Alberti overleed in 1985, maar in 1995 werd de zang van dochter Willeke gemixt bij de oorspronkelijke opname van haar vader uit 1968. In 1998, dertig jaar na de eerste versie, namen de Mini baritons het op (#92). Maar de eerste hitversie stamt uit 1987 en is van André Hazes (#38).

Franstalig

Geen van bovenstaande versies, ook niet die van Willy Alberti uit 1968, is origineel. Dat komt uit Frankrijk, heet ‘
Toi, tu voudrais’, en wordt gezongen door Claude Francois. Het was Gerrit den Braber alias Lodewijk Post die op het Franstalige nummer, ook uit 1968, een  Nederlandse tekst schreef, zoals hij wel meer deed. Claude Francois is bekender dan je denkt, want hij zong ook ‘Comme d’habitude’ (door Paul Anka vertaald in ‘My way’) en ‘Parce que je t’aime mon enfant’ (waarvan Phil Coulter en Bill Martin ‘My boy’ maakten). Zou Alex West dat ook weten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten