zondag 10 maart 2013

Nederland dertiende land waar Thrift shop #1 komt

Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week zat ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz heel dicht bij de #1, maar verkocht ‘Just give me a reason’ van P!nk feat. Nate Ruess net iets meer, 0,77%. Deze week zijn de rollen omgedraaid, maar de verschillen blijven klein: ‘Thrift shop’ heeft slechts een overwicht van 1,69%, maar staat daarmee wel op de eerste plaats.

Het nummer begon zijn hegemonie in Nieuw-Zeeland, waar het half november al de eerste plaats bereikte en het negen weken volhield. Vervolgens meldden Australië (7 weken), Amerika (4x), Denemarken (3+), Frankrijk (5+), Engeland (1x), Canada (6+), Noorwegen (5+), Finland (4+), Ierland (1x), België (Vlaanderen: 4+, Wallonië: 3+), Zwitserland (3x) zich voor een eerste plaats. En deze week voegt Nederland zich als dertiende land ( en veertiende #1 lijst) toe aan het rijtje. En het einde is nog niet in zicht! De plusjes geven aan dat het nummer nog #1 staat in de betreffende landen.

‘Thrift shop’ bereikte pas op 16 januari 2013 de eerste plaats van de Amerikaanse Billboardlijst. Opmerkelijk, want de uitvoerenden, Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz, zijn allen Amerikanen! In 2012 hadden Macklemore & Ryan Lewis het album ‘The heist’ uitgebracht en al vier singles uitgebracht. Pas bij de vijfde, ‘Thrift shop’, kwam het succes, eerst down under, toen Amerika en daarna Europa. Zo’n groot succes zien we niet weggelegd voor ‘Same love’ feat. Miranda Lambert, dat handelt over homofobie.

13 jaar

Dat is nou sneu. Wacht je bijna 13 jaar op je eerste #1-hit, is het na één week bovenaan al weer voorbij. Zo liggen de kaarten momenteel voor P!nk feat. Nate Ruess met ‘Just give me a reason’, dat zakt naar de tweede plaats . Het is echter niet uitgesloten dat ‘Just give me a reason’ de eerste plaats weer terugpakt, maar niet volgende week.

Julia

Want dan pakken Nick & Simon die eerste plaats met ‘Julia’. Dat nummer is te koop in 153 verschillende versies, waarbij op de naam van Julia een andere meisjesnaam staat. De jongens hebben de 153 versies in twee dagen ingezongen. Naast 153 verschillende downloads zijn de versies ook nog verdeeld over 8 cd-singles. Eigenlijk zijn het er 154, want er is ook nog een albumversie van ‘Julia’, afkomstig van ‘Sterker’.
Vrijdagmorgen gingen alle versies in de verkoop en sindsdien blijkt ‘Sanne’ de populairste naam te zijn en Fatima, het minst populair. De keuze voor de 153 namen komt van een lijst met de populairste meisjesnamen in de afgelopen jaren, het CBS houdt dit bij. Jammer voor die meisjes die er niet bijzitten, maar ook daar is aan gedacht. Het duo heeft een aparte APP laten ontwikkelen, de Nick & Simon Cam, waarbij de niet populaire meisjesnamen met de twee op de foto kunnen en zo hun eigen singlecover maken. Daarnaast is de singlecover ook te verkrijgen als een echte wenskaart.

of Anouk?

Toch zijn Nick & Simon niet helemaal zeker van hun tiende #1-hit. Een andere, serieuze concurrent, komt ook van Nederlandse bodem. Zangeres Anouk met ‘Birds’, haar inzending voor het Eurovisie Songfestival in mei in Malmö in Zweden. Het nummer zal maandagmorgen tussen 10 en 10.30 te horen zijn op Radio 2 in ‘Gouden uren’. Mocht het nummer daarna direct gedownload kunnen worden, dan kan het nog een felle strijd worden met ‘Julia’!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten