zondag 16 juni 2019

Pinkpopflits: meeste winst voor Rowwen Hèze, Mumford & Sons en Anouk

In de aanloop naar de 50e editie van Pinkpop, al sinds 1990 het oudste nog lopende popfestival ter wereld, deden diverse namen de ronde. Er werd gesproken van een reünie van the Police, die in 1979 hun doorbraak beleefden. En wat te denken van U2. Pinkpopbaas Jan Smeets (74) zei daarover: ‘er zijn tig bands die graag willen komen’. U2 is benaderd, maar heeft afgezegd: ze doen geen festivals meer, ook geen Pinkpop, waar ze in 1981 stonden. Daarnaast had Smeets een vergunning aangevraagd voor vier in plaats van drie dagen.

Op 13 maart werden alle namen bekend gemaakt en bleek het festival toch gewoon drie dagen te duren omdat er voor de vierde dag geen geschikte headliner was gevonden. Onder de line-up van 2019 zat the Police niet.

Wel viel the Golden Earring er onder , die er ook bij waren tijdens de eerste editie in 1970 op het Burgemeester Damen Sportpark in Geleen. Daarna stond de Haagse band nog in 1977 en 2005 op Pinkpop.
Samen met de Heideroosjes en  Racoon haalden ze alle vier keer. Rowwen Hèze en Chef Special stonden er vijf keer. Krezip, dankzij de reünie dit jaar, zes keer. Maar de act met de meeste optredens, zowel nationaal als internationaal, is Anouk, die dit jaar voor de zevende keer optrad.

Headliners dit jaar waren Mumford & Sons (zaterdag), the Cure (zondag) en Fleetwood Mac (maandag). Zowel de eerste als de derde act ziet hun optreden terug in de albumlijsten, waarover zo dadelijk meer.

Met 78.000 unieke bezoekers (32.000 weekendkaarten + 46.000 dagkaarten) was de 50e editie niet uitverkocht. Dit komt door het ontbreken van grote namen, zoals vorig jaar met Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars. Pinkpopbaas Jan Smeets zegt daarover: “Dat de kaartverkoop niet in de buurt komt van de laatste topedities moet ik accepteren. Het is helaas niet anders.”

Duncan Laurence debuteert dankzij afzegging

Nog voordat het festival van start ging, moest Smeets een aantal afzeggingen melden. De eerste kwam van het Zweedse First Aid Kit, dat wegens gezondheidsperikelen hun volledige Europese tournee cancelden. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence mocht hen vervangen.
Ook de Britse zangeres Izzy Bizu liet verstek gaan, wegens opnameverplichtingen. Rapper Boef verving haar en maakte daarmee zijn Pinkpop-debuut. Niet de enige overigens.

Tenslotte meldde ook de Britse singer-songwriter Sam Fender zich af. Hij had stemproblemen. Veel bezoekers waren teleurgesteld. Kovacs mocht hen weer opbeuren.

In totaal traden 59 acts verdeeld over drie dagen op, waarmee het totaal aantal acts in 50 jaar Pinkpop op meer dan 500 komt. Het aantal bezoekers in 50 jaar komt ruim boven de anderhalf miljoen uit.

De invloed van Pinkpop

Al sinds 1999, dit jaar dus voor de 21e keer, stellen we ons de vraag: welke van de optredende acts laten hun sporen na in de diverse hitlijsten? We doen dit aan de hand van dag én weeknoteringen van singles en albums. Daarbij hebben we de Pinkpopartiest wat ruim geïnterpreteerd. Als hij/zij meedoet op een nummer van een ander, hebben we dat nummer ook meegenomen in het overzicht. Misschien heeft de Pinkpopartiest dat nummer ook wel gezongen.

meten over 2 weken

In het overzicht kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat kan gevolgen hebben voor de verkopen. Daarnaast zijn er ook andere factoren die een rol spelen, zoals een nieuw album of een concert van een artiest.

De meting loopt van week 22 – week 24. Voor de albums kijken we naar de Album Top 100 en de Vinyl 33. Voor de singles kijken we naar de Single Top 100.

Voor week 24 nemen we de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Voor dit jaar zijn dat de dinsdag en de woensdag. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt. De noteringen van alle Pinkpopacts van dit jaar vind je hier.

meeste winst voor Rowwen Hèze, Mumford & Sons & Anouk

Slechts van negen acts (zeven in de Album Top 100, twee in de Vinyl 33) vinden we een notering terug in de albumlijsten. Ter vergelijking: in 2014 en 2015 waren dat er nog 24! Van die negen scoort Rowwen Hèze het hoogste.
Hun album Voorwaartsch, dat op 25 mei de albumlijst al na drie weken verliet, gaat deze week op herhaling op de dertiende plaats. De  vinylversie pakt zelfs de eerste plaats in de Vinyl 33.

Naast Rowwen Hèze doen Mumford & Sons en Anouk goede zaken. Delta van Mumford & Sons stijgt van 65 (weekstand 23), via 49, 46 (dagstanden), naar plek 45 (weekstand 24). Wen D’r Maar Aan, het eerste Nederlandstalige album van Anouk, stijgt van #85, via 71, 65, naar #71.

Bij de singles is er geen act die er uitspringt. De winst van ‘Hoe Het Danst’ (van 3 naar #2) door Marco Borsato (zondagnacht gast bij Armin van Buuren) en Davina Michelle (naast eigen optreden, ook ’s nachts te gast), zou ook kunnen komen door de Kuip-optredens van Borsato.
Krezip, voor de zesde keer op Pinkpop, boekte de meeste winst. Hun single ‘Lost Without You’ beleefde even kort een opleving op woensdag: van 70 naar 68. Vlak voor Pinkpop bracht de groep nog een nieuw nummer uit: ‘How Would You Feel’. Eind dit jaar staat Krezip drie keer in de Ziggo Dome in Amsterdam. Misschien komen ze tegen die tijd met nog meer nieuwe nummers.

Omdat Pinksteren de komende jaren vroeger in het jaar valt, zal Pinkpop niet met Pinksteren plaats vinden. Volgend jaar wordt Pinkpop gehouden van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten