vrijdag 24 januari 2014

Hitflits: John Legend en Bruce Springsteen weten niet van wijken

We kunnen kort zijn deze keer, want er is geen verandering aan de top. Tot zover deze Hitflits. We melden ons weer …

Natuurlijk valt er meer over de nieuwe single en albumlijst te melden dan alleen de #1, dus hier komt de echte Hitflits van vrijdag 24 januari 2014!

SINGLE TOP 3

  1. (1) John Legend: All of me (derde week)
  2. (2) Pharrell Williams: Happy
  3. (3) Stromae: Formidable
John Legend houdt het nog wel even vol bovenaan, tenminste als er geen kapers op de kust zijn. Wellicht dat hij op termijn moet uitkijken voor Katy Perry feat. Juicy J, die met ‘Dark horse’ vanaf #28 doorstijgen naar de achtste plaats. En dan te bedenken dat het nummer aanvankelijk weinig deed. In oktober stond het een weekje op #74, maar vorige week ging het nummer op herhaling op #28. Het scoort nu al beter dan het nummer waar ‘Dark horse’ op  gebaseerd is: ‘Moments in love’ van Art of Noise, #10 in 1987.

Ook nieuw bij de bovenste tien, op #10 vanaf #12, is ‘Counting stars’ van OneRepublic dat daar dertien weken voor nodig had.

Alle eerste weeks noteringen op een rij, met een hoop feestnummers:
#50 Jettie Pallettie: Walla walla bing beng
#52 Jaman: Blikken of blozen
#58 Huub Hangop: Toeter
#59 Dinand Woesthoff: Legendary lane
#62 London grammar: Strong (nieuwe Megahit? Kwart voor 5 weten we het)
#65 Blaudzun: Promises of no man’s land
#69 Stefan & Patrick Dano: Leef je leven
#70 Marco de Hollander: Twee armen en een zoen
#79 Gabriello: Vurige tongen
#88 Theodoor: Hé jij
#92 Lorde: Team
#93 Sam Smith: Money on my mind

ALBUM TOP 3

  1. (1) Bruce Springsteen: High hopes (tweede week)
  2. (5) Beyoncé: Beyoncé
  3. (2) Marco Borsato: Duizend spiegels
Als het begin van de week bepalend was geweest voor de hele week, dan was het album van Beyoncé terug gestegen naar #1. Haar gelijknamige album voerde zowel maandag als dinsdag, met een flink overwicht op de #2, de voorlopige albumlijst aan. Bruce Springsteen, de #2, vond het op woensdag welletjes en pakte de eerste plaats terug. Uiteindelijk zegeviert hij met een voorsprong van bijna 11%.

voorbij Elvis

Na een eerste plaats in de Nederlandse (zijn zevende) en de Britse albumlijst (zijn tiende), vorige week, komt ‘High hopes’ deze week ook binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. Het is daar zijn elfde #1-notering, eentje meer dan Elvis Presley en twee minder dan Jay-Z. Absolute topper daar zijn nog altijd the Beatles met negentien #1-noteringen in de albumlijst. ‘High hopes’ heeft nu in meer dan tien landen de eerste plaats bereikt.

Alvorens we duiken op de eerste weeks noteringen, eerst een correctie op de Megaman van vorige week. In de inleiding schreven wij: “In de albumflitsen kun je lezen dat Bruce Springsteen met oude nummers zijn zevende #1-notering scoort.” Dat is niet helemaal juist. Op het album staan weliswaar een aantal oude nummers die in een nieuw jasje zijn gestoken, maar ook nummers die nooit eerder op een album hebben gestaan. Wel heeft hij die nummers al gespeeld tijdens live concerten. Wij werden hierop gewezen door Chaja, waarvoor dank!

Over naar de 7 eerste weeks noteringen van deze week:
#12 Backcorner boogie band: Faico faico
#32 Young the giant: Mind over matter
#40 Warpaint: Warpaint
#74 Damien Jurado: Brothers and sisters of the eternal sun
#78 Mogwai: Rave tapes
#90 the Beatles: The U.S. albums
#98 Miss Molly & Me: Travellers

Noorderslag

Vorig weekend vond het nederpopfestijn Noorderslag plaats in Groningen. The Opposites wonnen de Popprijs en plukken daar de vruchten van, want het album ‘Slapeloze nachten’ gaat op herhaling op #49. Twee weken geleden ging het album ook al op herhaling op #98, maar voor één week. Daarvoor was 16 november de voorlaatste week dat het album genoteerd stond, 27 weken aaneen, met als hoogste plaats #6, op 18 mei 2013, de week van binnenkomst.

eerbetoon

Naast de uitreiking van de Popprijs, was er die avond ook een eerbetoon door onder andere the Kik, aan Boudewijn de Groot, die zelf ook optrad. Zijn albums zijn te goedkoop geprijsd voor de Album Top 100 en krijgen daarom een notering in de Midprice Top 50. Op #1, vanaf #18, stijgt ‘Het beste van Boudewijn de Groot’ en op #4 komt ‘Boudewijn de Groot: Toen & nu – De 40 mooiste liedjes van uw keuze’ binnen. Laatstgenoemd album komt uit 2003 en stond vorig jaar vijf weken genoteerd met als hoogste plaats #50.

Afhankelijk van waar je woont, zou het wel eens een winters weekend kunnen worden, maar dat mag ook wel een keer, toch? De kans is dan ook groot dat je maandag ontwaakt met een wit tapijt buiten. Maar dan is er altijd nog de Megaman! En nog voor de sneeuw aan, op zaterdag, staan de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten