zondag 4 april 2010

Tweede leven voor K’s choice

K’s choice: Come live the life (86)

Zeventien jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de muziek van Sarah en Gert Bettens, toen ze zich nog the Choice noemden. Het was de single ‘The ballad of Lea & Paul’, een heerlijk popnummer, waarop beide stemmen zo goed bij elkaar passen. De hese stem van Sarah, later haar handelsmerk, was daarop al goed te horen.

naam

In 1994 toerde the Choice door de Verenigde Staten van Amerika in het voorprogramma van de Indigo girls. Toen bleek dat er daar al een band was met dezelfde naam, moesten ze hun naam wel aanpassen. Het werd K’s choice, waarbij de K staat voor Jozef K uit het boek ‘Het proces’ van de Duitse schrijver Franz Kafka. De persoon Jozef K. heeft geen keuze en dat sprak de leden van the Choice wel aan, want die hadden zij ook niet (meer).

In 1995 brak de band door met ‘Not an addict’ en scoorde daarmee hun grootste hit: #15. De vijf daaropvolgende hits kwamen ze niet hoger dan #41. Beter verging het hun studioalbums, die allen een top 10-positie behaalden.

In 2003 was de koek op en besloten broer en zus beide zich te richten op een carrière buiten K’s choice. Gert produceerde albums van ondermeer ‘Venus in flames’ en had zijn eigen band Woodface. Sarah zong enkele soundtracks in en zette daarnaast een redelijk succesvolle solocarrière op, met vier soloalbums en tournees door Nederland en Vlaanderen.

Maar wat de twee ook ondernamen, ze kwamen niet los van hun gezamenlijke verleden in K’s choice. Het bloed kroop dan ook waar het niet gaan kon en aangezien K’s choice toch nooit was opgeheven, pakten broer en zus de draad weer op, waar ze het in 2003 hadden laten liggen. Met twee nieuwe leden, Thomas Vanelslander op leadgitaar en Reinout Swinnen op toetsen, naast Eric Grossman op bas en Koen Liekens op drums, doken ze in 2007 de studio in voor het opnemen van nieuwe nummers.

De dubbel-cd ‘Echo mountain’ is daarvan het resultaat en werd in Vlaanderen direct gewaardeerd met een eerste plaats, hun derde #1-album aldaar. Bij ons komt het album deze week op een vijfde plaats binnen en is het hun vierde top 10-album. Eind 2009 scoorden ze in Vlaanderen hun grootste hit met ‘When I lay beside you’ (#3), het thema van ‘Music for life’, het Belgische Glazen Huis. Een nummer dat ook op ‘Echo mountain’ staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten