dinsdag 15 januari 2013

C2C is de favoriet van het publiek

C2C feat. Derek Martin: Happy (98)

Bijna een jaar geleden (april 2012) stond het Franse viertal van C2C een weekje op #97 met ‘Down the road’. Afgelopen woensdag, 8 januari, kregen ze in Groningen op Eurosonic, een E(uropean) B(order) B(reaker) A(ward), een EBBA (waarover zo dadelijk meer) uitgereikt voor hun album ‘Tetra’, dat ook buiten hun landsgrenzen succesvol was. ‘Happy’ feat. Derek Martin is daarvan de tweede single en daar wordt je vrolijk van!
C2C is een groep van vier Franse dj’s en bestaat sinds 1998. De vier, DJ Pfel (Pierre Forestier), 20Syl (Sylvain Richard), Atom (Thomas le Vexier) & Greem (Guillaume Jaulin) zaten op dezelfde school. Naast skateboarden, basketbal en het spelen van videospelletjes, hadden ze nog een gezamenlijke passie: muziek maken. 20Syl en Greem kenden elkaar van de rapgroep Hocus pocus, de andere twee zouden later het dj-duo Beat torrent vormen. De  muzikale gemeenschappelijke deler van de vier was Amerikaanse hiphop van acts als Wu tang clan en A tribe called quest.

video’s kijken

De kunst van het dj-en en alles wat daar mee te maken heeft, leerden ze van het kijken naar heel veel video’s, want geen van de vier heeft een muzikale achtergrond. Door de jaren heen ontwikkelden ze een eigen stijl, die ook nationaal en internationaal aansloeg. In 2003 werden ze als eerste dj-team wereldkampioen hiphop. Dat bleven ze nog drie jaar daarna, iets wat nog niet weer is gepresteerd.

gospel

Op ‘Happy’ krijgt het viertal hulp van Derek Martin, een in 1938 in Detroit, Michigan geboren soulzanger. Zoals veel zangers in die tijd begon ook Derek zijn zangcarrière in het plaatselijke gospelkoor. Op zijn zeventiende werd hij gevraagd om mee te zingen in Duke’s big band, de begeleidingsgroep van Duke Ellington. Van daaruit startte Derek zijn solocarrière. Samen met pianist Dave ‘Baby’ Cortes vormde hij the Top notes die Dionne Warwick begeleidden tijdens haar wereldtournee. Derek heeft onder andere samengewerkt met Otis Redding, James Brown, Temptations en Marvin Gaye.

Sinds een aantal jaren woont ‘The golden voice’, dat de bijnaam is van Derek Martin, in Parijs, waar hij de jongens van C2C leerde kennen. Met hen schreef hij het nummer ‘Happy’.  In juni 2012 bracht Derek het album ‘Soul music is back’ uit.

EBBA’s

Een EBBA is een prijs die jaarlijks, tijdens Eursonic Noorderslag, wordt uitgereikt aan tien veelbelovende Europese artiesten. Voorwaarde is dat ze het jaar voorafgaand succes hebben gehad buiten hun eigen land, dat ze gedraaid worden op de Europese publieke radiozenders en dat ze succes hebben op internationale festivals. Het was dit jaar voor de tiende keer dat de EBBA’s werden uitgereikt en voor de vijfde keer in Groningen.

Tot slot een overzicht van alle EBBA’s, met het land van herkomst:
-          Denemarken: Nabiha
-          Estland:  Ewert and the two dragons
-          Finland:  French films
-          Groot-Brittannië: Emeli Sandé
-          IJsland: Of monsters and men
      Nederland: Dope D.O.D.
-          Portugal: Amor Electro
-          Spanje: Juan Zelada
-          Zweden: Niki and the Dove
-          Frankrijk: C2C
Voor de publieksaward kon gestemd worden en die ging naar C2C.
Aanstaande zaterdag zendt de NTR de uitreiking van de EBBA’s uit op Nl. 3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten