dinsdag 15 januari 2013

Racoon krijgt eer naar werken en wint de Popprijs 2012

Racoon: Oceaan (12)

Doe maar, Gers Pardoel, Bløf en zelfs the Golden earring werd genoemd als mogelijk winnaar van de Popprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens Noorderslag. Voor velen was het dan ook een verrassing toen juryvoorzitter Hans Kosterman (BV Pop/FNV Kiem) het rapport van de jury voorlas, waaruit al snel de naam Racoon naar voren kwam.

Uit het juryrapport: “Geen andere Nederlandse band of artiest heeft zich in 2012 zo goed gemanifesteerd als Racoon. In juni 2012 behaalde hun laatste album de eerste plaats in de albumlijsten, meer dan een jaar nadat de plaat was verschenen. De jury vindt het bijzonder om met een plaat zo lang succes te hebben, helemaal zonder steun van grote platenmaatschappijen.”
 Toen het gordijn opging werd de band, die dit jaar haar 15-jarig jubileum viert, traditioneel bekogeld met bier (niemand weet waarom, maar ooit is dat ontstaan). Zanger Bart van der Weide, die al sinds 26 november wist dat zijn band de prijs zou winnen,  kon dat nog wel waarderen ‘leuk om stout te zijn’. Maar toen de band eenmaal was begonnen met het optreden en ze ‘Oceaan’ (een zeer gevoelig liedje) brachten en het bier bleef komen, ging dat snel over. ‘Stop nu maar eens, als je onze muziek niet kunt waarderen, donder dan maar op’.

De Popprijs die sinds 1986 wordt uitgereikt, gaat naar een artiest of band die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek. De prijs is een beeldje, gemaakt door Theo Mackaay, en een cheque van € 10.000,--.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten