zondag 16 april 2017

Albumflitsen voor week 15 - 15 april 2017

Met 0,67% voorsprong op ÷ (Divide) van Ed Sheeran, houdt Slaaptekort van Boef net stand op #1. (zie de Hitflits) Zal het Ed Sheeran volgende week alsnog lukken om de eerste plaats over te nemen? Wij denken het niet. We verwachten zelfs dat het album van Boef nog wel een weekje op de eerste plaats blijft staan.

Wel zijn er twee albums die ook op die eerste plaats azen. Allereerst Jonathan, het debuutalbum van Jonna Fraser. Maar meer kans geven we Damn. van Kendrick Lamar. Beide albums worden sinds vrijdag flink gedownload en gestreamd (1,2 miljoen voor Jonathan tegenover 1,8 miljoen voor Damn.), maar Slaaptekort van Boef doet het met ruim 3,5 miljoen streams toch stukken beter. Zeker is wel dat van beide acts diverse tracks een notering zullen krijgen in de Single Top 100. Vrijdag weten we het! Nu over naar de nieuwe noteringen van deze week.

#6 Deep Purple: Infinite
Na Now What! (#12 in 2013), het voorlaatste studioalbum van de Britse rockgroep Deep Purple, verschenen er in 2014 en 2015 alleen maar live albums van de groep. Maar in 2016 doken Ian Paice (drums), Ian Gillan (zang), Roger Glover (bas), Steve Morse (gitaar) en Don Airey (toetsen) samen met producer Bob Ezrin (Alice Cooper, Kiss, Pink Floyd), de studio in. Het resultaat is hun twintigste studioalbum Infinite, dat ‘eindeloos’ betekent, op. Infinite, binnen op de zesde plaats,  is het zevende top 10-album voor de groep. Over een kleine twee maanden, op 2 juni, staat Deep Purple in de Ziggo Dome in Amsterdam.

#7 Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2017
Wat op Valentijnsdag 2014 begon als een eenmalig concert in de Ziggo Dome van vijf zangeressen (Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer), is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks zangfestijn met (inter) nationale gasten. Dit jaar waren de gasten tijdens de concerten op 10, 11 en 12 februari Frank McComb (van Buckshot LeFonque), Alain Clark en Oleta Adams. Het album  Live At The Ziggo Dome 2017 komt binnen op de zevende plaats. De DVD pakt in navolging van de eerste drie, de eerste plaats in de DVD Music Top 30.

#11 Mister and Mississippi: Mirage
Het eerste dat ons opviel bij het optreden dat Mister and Mississippi afgelopen week gaf in De Wereld Draait Door, was dat zangeres Maxime Barlag geen hoed meer droeg. Maar naast een gedaantewisseling is ook de stijlmuziek van de band veranderd.

stoppen

Na het verrassende debuutalbum Mister And Mississippi (#6 in 2013) en het moeilijk tweede album We Only Part To Meet Again (#3 in 2015), kwam de band in een achtbaan terecht, niet alleen muzikaal, maar ook persoonlijk. Toen de band dan ook wilde beginnen aan het derde album, was ze op. Er is zelfs even overwogen om te stoppen.
Maar ergens heeft Mister and Mississippi zichzelf opnieuw uitgevonden. Daarvoor trok de Utrechtse band zich een paar maanden terug in Kytopia in Utrecht. Daar vond de band onder leiding van producer Simon Akkermans de weg weer omhoog. Volgens zangeres Maxime ‘voelde het nieuwe geluid als een verademing’. Het folkelement uit de beginjaren maakt op Mirage plaats voor meer nadruk op elektronica en zweverige synthesizerpartijen, geïnspireerd door indie en dreampop.

#14 de Fellas: Lang Leven De Flex
We dachten eerst even te maken te hebben met een verlate carnavalsplaat waarop de flexwet wordt bezongen. Maar nee, de Fellas is een rapperscollectief uit Amsterdam-Zuidoost, bestaande uit Eves Laurent, Geechi, Spens, Brasco, Frsh en Getit, die elkaar al van kinds af aan kennen. Aan het album leverden BKO, Hef, LouiVos, Jay Boogz, Sligg en Blow gastbijdragen. Lang Leven De Flex van de Fellas is uitgebracht op het label HighPaidFellas (HPF).

#15 Rowwen Hèze: De Liefde, De Muziek, De Herinnering
Tot en met 24 juni speelt Toneelgroep Maastricht in het hele land de voorstelling ‘Pinkpop’. Het liefdesverhaal dat opgevoerd wordt, speelt tegen de achtergrond van het Pinkpopfestival, met beeldmateriaal uit het rijke Pinkpopverleden.
Het album De Liefde, De Muziek, De Herinnering van de Limburgse band Rowwen Hèze, vormt de soundtrack van deze voorstelling. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Rowwen Hèze landelijk doorbraak, na een optreden op Pinkpop.

#16 Father John Misty: Pure Comedy
Onder zijn eigen naam bracht de Amerikaanse folkzanger Joshua Tillman acht folkalbums uit en drumde hij vier jaar bij Fleet Foxes. Sinds 2012 noemt hij zich Father John Misty, een naam die hij aannam na zijn eerste ervaring met LSD. In 2015 verscheen onder die naam het album I Love You, Honeybear, dat de 27e plaats bereikte. Was dat album nog geschreven voor zijn vrouw Emma, Pure Comedy is voor ons allemaal bestemd. Het album gaat over de zoektocht van de mens naar zingeving in een zinloos bestaan.

#17 Joey Bada$$: All Amerikkkan Bada$$
Het lijkt of Jo-Vaughn Virginie Scott, ofwel Joey Bada$$, met All Amerikkkan Bada$$, graag met spelling speelt. Het middelste woord, Amerikkkan, bevat drie K’s in plaats van één. Dat woord is echter geen idee van hem zelf, maar refereert naar de mixtape AmeriKKKan Korruption van Capital Steez, één van de oprichters van het gelijknamige label.

Courtney Jamal Dewar Jr., echte naam van Capital Steez, pleegde op 23 december 2012 zelfmoord. Naast zijn labelbaas, was Dewar Jr. één van de vrienden van Joey Bada$$. De titel All Amerikkkan Bada$$ is dus een eerbetoon en geen flauwe spellingsgrap.

#20 Joep Beving: Prehension
Meer dan 60 miljoen keer zijn de tracks van Solipsism, het debuutalbum van de Nederlandse pianist Joep Beving gestreamd. Beving (Doetinchem, 1976) moest na een jaar conservatorium stoppen vanwege rsi. Na het conservatorium studeerde hij bedrijfskunde, kreeg een baan bij een reclamebureau, liep bijna een burn-out op en besloot toen dat te doen waar hij blij van werd: pianospelen.
De composities van Joep Beving duren gemiddeld vier minuten, niet echt standaard voor een klassiek werk. Toch weet hij veel mensen te enthousiasmeren om verder te kijken. Beving haalt de klassieke muziek uit de academische sfeer. Hij doet geen concessies, maar maakt vooral muziek waarin hij zelf gelooft, ook al vind hij zelf dat hij een slechte pianist is. Zijn tweede album Prehension is uitgebracht op het vermaarde Duitse klassieke platenlabel Deutsche Grammophon. Eind juni staat Beving op het festival ‘Down The Rabbit Hole’ in Beuningen.

#56 Orchestra Baobab: Tribute To Ndiouga Dieng
Vijftien jaar geleden, in 2002, hoorden we voor het eerst van het uit Dakar, Senegal afkomstige Orchestra Baobab. Het orkest scoorde toen een hit met ‘Hommage à Tonton Ferrer’ feat. Ibrahim Ferrer with Youssou N’Dour (#96), afkomstig van het album Specialist In All Styles (#61).
Het orkest dat Afro-Cubaanse muziek speelt, bestond tussen 1964-1987 en pakte de draad weer op in 2001. In 2007 verscheen het album Dakar, dat onze albumlijst niet haalde. Beter vergaat het Tribute To Ndiouga Dieng, dat binnenkomt op de 56e plaats en waar drie jaar aan is gewerkt. Ndiouga Dieng was één van de originele zangers van het orkest, die op 10 november 2016 op 69-jarige leeftijd overleed aan een slepende ziekte. Zijn zoon Alpha zingt mee op het album. Op 7 mei komt het orkest spelen in de Lantarenvenster in Rotterdam.

#64 Future Islands: The Far Field
The Far Field is al het vijfde album van de Amerikaanse indieband Future Islands, maar pas het eerste dat echt internationaal aanslaat. Toch vreemd als je weet dat het trio, origineel uit Greenville in North Carolina muziek maakt dat vergelijkbaar is met bands als Editors en New Order, die wel miljoenen verkopen. Op 13 en 14 november komt Future Islands naar Paradiso in Amsterdam voor een optreden.

#69 René Schuurmans: Goud
Voor een gouden album moet je sinds 1 juli 2016 meer dan 20.000 exemplaren verkopen of moeten de tracks meer dan 3 miljoen keer zijn gestreamd. Dat aantal heeft Goud van René Schuurmans nog lang niet bereikt. Toch koos Schuurmans voor de titel goud. René: “Voor mij is het goud. Ik heb er een hoop tijd en energie en m’n ziel en zaligheid in gestoken en het is voor een artiest ook heel belangrijk om telkens met iets nieuws en iets moois te komen waar je trots op kunt zijn.” Goud is een verzamelalbum met nummers die Schuurmans sinds 2012 uitbracht, waaronder vijf hits.

het is niet alles goud wat er blinkt

Goud blijkt een favoriete (deel) titel te zijn, want ook rapper Dopebwoy waagt zich daaraan met zijn album Nieuw Goud (op #63). Daarnaast voert Gouden Plaat van hiphopper Jairzinho al twee weken de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, aan. De populairste ‘Goud’-albums zijn Love Over Gold van Dire Straits (in 1982) en 28 Golden Greats (in 1983)  en Gold (in 1993), beide van BZN. Alle drie albums haalden niet alleen de eerste plaats, ze werden ook (meervoudig) goud!

#100 Bethel Music: Star-Light
De nummers voor Star-Light zijn vastgelegd gedurende een tournee van twee weken in oktober 2016 van Bethel Music met gastzangeres Francesca Battistelli. Het is het eerste live album van Bethel Music, een groep van tien zangers en zangeressen die liefdesliedjes zingen voor God.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten