dinsdag 18 augustus 2009

Geen stunt rond Extrema-single

G-lontra & Rockz feat. Chelc-d: Give me (Extrema outdoor theme 2009) (6)

De Single Top 100 is de enige hitparade waarin ‘Give me (Extrema outdoor theme 2009)’ van G-lontra & Rockz feat. Chelc-d een notering krijgt. Het nummer kwam vier weken geleden binnen op #1. Als ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit er niet was geweest, had het nummer zelfs twee weken op #1 gestaan. Maar in de week dat ‘Give me’ op #1 binnenkwam, werd op diverse sites geroepen dat het een actie betrof. Maar een actieplaatje (Extrema is inmiddels vijf weken geleden!), verliest snel aan kracht en had dan zeker nu niet meer in de top 10 gestaan, wellicht helemaal niet meer in de Single Top 100 zelfs. Er is dus meer aan de hand waarom het nummer nog steeds zo hoog staat, deze week op #6, en toch niet in andere lijsten voorkomt. En dat is de manier van samenstellen en de plek waar dit soort muziek wordt gedownload. Itunes is voor velen hét download platform. Maar alleen de commerciële (dance) nummers halen de dagelijkse Itunes Top 100, die door velen als dé verkooplijst van Nederland wordt gezien. De meeste Nederlandstalige nummers, maar ook veel dancenummers, halen deze lijst niet of nauwelijks, terwijl ze wel veel worden verkocht. Itunes is wel belangrijk, maar niet alleen bepalend voor wat er in Nederland wordt gedownload. Dat bleek vorige week toen ‘Celebration’ van Madonna drie dagen bovenaan stond, maar uiteindelijk nog geen kwart verkocht van de #1, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Nederlandstalige nummers in het volkse repertoire, worden veel bij de Music Store gedownload, terwijl er voor dancenummers andere sites zijn.

De Single Top 100 telt niet alleen de verkopen van Itunes, maar van alle andere download platforms. Dat zijn onder andere Radio 538, Nokia, Free Record Shop, Music Store, MSN, Download.nl, Music Now, Countdownload.nl, Dance Tunes, TMF en MTV, waaronder dus ook platforms die in een bepaald genre gespecialiseerd zijn, zoals dance of Nederlandstalig. En daar wordt ‘Give me’ nog steeds flink gedownload. Helemaal geen stunt dus. Maar een deel van de genoemde platforms tellen ook mee voor de andere hitlijsten.

Een tweede oorzaak waarom ‘Give me’ alleen in de Single Top 100 staat genoteerd, is dat voor de andere hitparades ook de airplay (het aantal keren op radio en tv) zwaar meetelt. Als een nummer die airplay lijst niet haalt, dan is een notering bijna uitgesloten. ‘Give me’ wordt niet of nauwelijks gedraaid op de stations die gemeten worden. Het nummer was alleen in het weekend van Extrema te horen op 3FM, dat het festival live uitzond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten