dinsdag 18 augustus 2015

Shaggy covert Arabisch nummer

#94 Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi: I Need Your Love

Orville Burrell, beter bekend als Shaggy, kennen we sinds 1993. Met zijn eerste hit was het direct goed raak: een zesde plaats voor ‘Oh Carolina’. Daarna volgden nog veertien hits, waarvan twee de eerste plaats bereikten: ‘It Wasn’t Me’ feat. RikRok en ‘Angel’ feat. Rayvon (beide in 2001). Sinds 2002 is Shaggy niet meer hoger geweest dan de 59e plaats en de laatste 5 jaar heeft hij geen hit meer gehad. Wellicht dat hij met ‘I Need You Love’ weer gaat lukken, moet de zomer nog wel even aanhouden …

Shaggy krijgt daarbij hulp van een oude bekende, de Zweed Mohombi, volledige naam Mohombi Nzasi Moupondo. Mohombi scoorde in 2010 twee hits, waaronder een tweede plaats voor ‘Bumpy Ride’. Daarnaast debuteren Faydee en Costi op ‘I Need You Love’, dat eigenlijk ‘Habibi (I Need Your Love)’ heet, waarover zo dadelijk meer.

Faydee, werd op 2 februari 1987 in Sidney, Australië, geboren als Fady Fatrouni. Het rappen en zingen leerde hij van zijn neefjes, die zelf beats opnamen en daarover heen rapten. Daarop begon Faydee met het maken van remixen, die hij op het internet zette. Deze trokken de aandacht en leverde hem uiteindelijk een contract op.

Costi heet volledig Costa Ionita, geboren op 14 januari 1978 in Constanta, de voornaamste havenstad van Roemenië. Daar begon hij met het zingen van traditionele Roemeense muziek. Als lid van de popgroep Valahia scoorde hij in eigen land diverse hits. Via manele, een variant van Balkanmuziek, kwam hij terecht in de poprockhoek.

Songfestival

Als componist en producer ontfermde Costi zich over de meidenband Blaxy Girls, die drie keer meededen aan de Roemeense voorronde voor het Eurovisie Songfestival, maar zonder succes. In 2011 probeerde hij het opnieuw, nu met succes: ‘Zaleilah’ van Mandinga haalde de twaalfde plaats.

Arabisch

‘I Need Your Love’ is in 2014 geschreven door Faydee en Costi, maar heette toen nog ‘Habibi’, dat ‘Mijn Liefde’ betekent. Er kwamen verschillende versies, onder andere in het Arabisch en Bulgaars. Faydee en Costi namen er eentje op met zangeres Shahzoda en Faydee eentje met zangeres Galena. Na succes in het Midden-Oosten, waaide het nummer over naar het westen.

Via Costi belandde ‘Habibi’ bij Shaggy. De twee kennen elkaar al van zijn album Summer In Kingston uit 2011. Daarop haalden ze Mohombi er bij, schreven een Engelse tekst, korten de titel af tot ‘I Need Your Love’ en namen het resultaat op met Faydee en Costi, waarbij Shaggy nú de lead heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten