zondag 7 september 2008

Album Top 100: Jan Smit’s comeback compleet met vierde #1-album

In de Album Top 100 is Jan Smit volledig terug aan de top, zoekt de Dijk het in Brussel, haalt a Balladeer de inspiratie uit Amerika en viert Gerard van Maasakkers zijn 30-jarig artiestenjubileum.

Jan Smit: Stilte in de storm (1) *** hoogste eersteweeks ***eerste week op #1 ***
Hij is terug van weggeweest en staat gewoon weer op de plaats waar we hem verwachten: de eerste! ‘Stilte in de storm’ is al weer het twaalfde album van Jan Smit. De singles ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Stilte in de storm’ stonden eerder al op #1 in de Single Top 100. Oorspronkelijk zou het album op 1 januari uitkomen, maar door de breed uitgemeten stemproblemen van Smit is dit uitgesteld. Het album kwam uiteindelijk op vrijdag 29 augustus in de winkel terecht. Bij de albumpresentatie in poptempel Paradiso in Amsterdam kreeg Smit het eerste exemplaar van ‘Stilte in de storm’ uitgereikt van Radio 538-dj Edwin Evers. Evers verraste hem daarna met een dubbelplatina award voor het nieuwe album. Ook kreeg Smit het eerste exemplaar van de Smitkrant, een speciale editie van het tijdschrift Hitkrant waarvan Smit de hoofdredacteur was. De uitgestelde tournee, de ‘Jan Smit komt naar je toe-Tour’ begint nu op 8 oktober in Arnhem. De tour zal een dertigtal plaatsen aandoen.

Extraatjes op de special edition van de cd zijn de bonustracks ‘Leaving on a jetplane‘ en ‘Tears in heaven‘, covers van respectievelijk John Denver en Eric Clapton. Op de bijgevoegde dvd staan de videoclips van ‘Stilte in de storm‘ en ‘Dan volg je haar benen‘. Daarnaast zijn de hoogtepunten van seizoen 3 van ‘Gewoon Jan Smit‘ en een exclusieve making of van de videoclip ‘Stilte in de storm‘ op het schijfje terug te vinden.

de Dijk: Brussel (2)
Nieuw op #2, maar eigenlijk toch ver achter Jan Smit, staat ‘Brussel‘ van de Dijk. ‘Brussel‘ verkoopt zes keer zo weinig als ‘Stilte in de storm‘, een respectabele achterstand dus. ‘Brussel‘ is daadwerkelijk opgenomen in Brussel; tussen februari en mei bivakkeerden de bandleden daar in de ICP-studio‘s. De debuutsingle van het album is een bijzondere: ‘Het moet en het zal’, een duet tussen de Dijk en de Amerikaanse soullegende Solomon Burke. Huub van der Lubbe vertaalde het nummer ‘Enough is enough‘ van zijn grote soulheld en de heren vlogen met de band naar Amerika. Daar voegde Solomon zelf zijn vocalen toe aan de nieuwe versie.

Twee maanden geleden sloeg de tragedie toe in huize Van der Lubbe: Harald, de broer van bandleden Hans en Huub, overleed plotseling. Harald van der Lubbe, die de partner was van actrice Loes Luca, was in de beginjaren de lichtman van de band. De band zegt zelf: ”Harald wist onder vaak erbarmelijke omstandigheden de optredens met zijn enorme inzet en creativiteit tot een lust voor het oog om te toveren. We zullen hem erg missen…”

Het album ‘Brussel‘ bevat een open disc, een vrij nieuw fenomeen in platenland: je stopt de cd in je computer en je kunt vervolgens een exclusieve site openen met achtergrondinformatie over het album en actuele info over de band. Alleen voor de eerlijke platenkopers dus!

Michael Jackson: King of pop – the Dutch collection (4)
Een verzamelaar als cadeautje aan de man die Abraham heeft gezien: ‘King of pop – the Dutch collection‘ is een album dat is samengesteld door zijn Nederlandse fans. Op een speciale site kon gestemd worden op de persoonlijke favorieten en de meeste stemmen gelden: een uniek Nederlands album met de nummers die bij ons het meest gewaardeerd worden is het resultaat. Nou ja, uniek… eigenlijk is op het hele album maar één verrassing te ontdekken: de 35e en laatste track is het enige nummer dat nog nooit op single is verschenen; het is ‘Got the hots‘, een track die tot nu toe alleen verschenen is op de Japanse bonuseditie van de ‘25th anniversary edition‘ van ‘Thriller‘. De rest is al lang en breed bekend en verschenen op eerder verzamelalbums. Een lokkertje van de platenmaatschappij dus.

A balladeer: Where are you, Bambi Woods? (16)
Zanger/pianist/gitarist/componist Marinus de Goederen (Alphen aan de Rijn, 4 januari 1974), verbleef rond zijn zestiende een jaar in Texas, vlakbij Dallas. Een aantal van de nummers op ‘Where are you, Bambi Woods’, het tweede album van a Balladeer, gaan over dat jaar en de omgeving. Zo’n anderhalf jaar geleden heeft Marinus een reis gemaakt van Miami naar New York. Amerika vormt dan ook de rode draad op dit album: de Amerikaanse cinema, en het Christelijke geloof dat volgens hem onlosmakelijk met het land is verbonden.

Verdwenen actrice

De titel van het album ‘Where are you, Bambi Woods’ verwijst naar de pornoactrice Bambi Woods. Toen Marinus in Amerika verbleef, zag hij de documentaire ‘Debbie does Dallas uncovered’ uit 2005 over Bambi Woods, die halverwege de jaren ’80 van het toneel verdween. Vorig jaar verscheen op de blog ‘YesButNoButYes’ een interview met Bambi Woods of iemand die zich voordeed als haar. ‘Bambi’ liet weten gelukkig te zijn met man en kinderen in California. Aangezien het interview per mail liep is het niet zeker of het de ware Bambi Woods (wiens echte naam onbekend is) betreft. Het blijft dus onzeker wat er met haar is gebeurd, en dat inspireerde Marinus tot deze albumtitel.

Het album is de opvolger van ‘Panama’ uit 2006 dat tot #30 kwam. Aan het tweede album werd onder andere meegewerkt door een vijfkoppig koor, Bas Kennis (op accordeon) en Peter Slager (op contrabas), beide van Bløf en zangeres/componiste Charlie Dee, in het nummer ‘California’, geïnspireerd op singer songwriter Joni Mitchell. Naast Marinus, bestaat a Balladeer verder nog uit gitarist Erik Meereboer en drummer Tijs Stehmann. Dit najaar staat a Balladeer drie keer in het voorprogramma van Beth Hart, waaronder één keer in Carré in Amsterdam.

Gerard van Maasakkers: Anders (27)
Begin dit jaar nam het collectief Ticket for Tibet het nummer ‘Als je ooit nog eens terug kan’ op en scoorde daar een #1-hit mee. Daarvoor werd het nummer ‘As ge ooit’ van Gerard van Maasakkers van zijn album ‘Vol dagen’ uit 2005, van een andere tekst voorzien. De tekst schreef Gerard destijds op het nummer ‘Broken wings’ van JW Roy. ‘As ge ooit’ staat ook op het album ‘Anders’ van Gerard van Maasakkers (Nuenen, 26 maart 1947). In 1978 verscheen zijn eerste lp ‘Komt er mer in’, een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd werden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Dit jaar zit Gerard dan ook 30 jaar in het vak, wat in juni werd gevierd met drie uitverkochte concerten in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Het album ‘Anders’ nam Gerard in februari op samen met de Vaste Mannen en producer Tjeerd van Zanen. Naast een aantal liedjes dóór hem zelf, brengen een aantal Nederlandse artiesten mét zijn liedjes, een eerbetoon aan hem. Daaronder zitten Guus Meeuwis, Nick & Simon, Bennie Jolink, Paul de Leeuw en natuurlijk JW Roy.

Volbeat: Guitar gangsters & Cadillac Blood (29)
‘Guitar gangsters & Cadillac blood’ is het derde studioalbum van de Deense heavy metalband Volbeat. Het album is een conceptalbum dat een verhaal vertelt over vier outlaws die een verlaten stuk van Amerika doorkruisen op zoek naar wraak voor het onrecht dat hun leider Cadillac Blood is aangedaan. Volbeat is in 2001 opgericht door zanger/gitarist Michael Poulsen, nadat hij de band Domius had verlaten. De andere leden van Volbeat zijn Thomas Bredahl (gitaar), Anders Kjølholm (bas) en Jon Larsen (drums). Vier outlaws dus eigenlijk, dus wellicht dat de nummers op het album ook wel over de leden zelf gaan?

Jonas brothers: A little bit longer (40)
Het derde album van de broertjes Jonas en langzamerhand krijgen ze in Nederland ook die tienersterrenstatus die ze in Amerika al hebben. Joe, Nick en Kevin kwamen met ‘A little bit longer‘ half augustus op #1 binnen in de Billboard Album Top 200; het album verkocht in één week ruim een half miljoen exemplaren. De publiciteit bracht meteen ook hun voorgaande album, ‘Jonas brothers‘, en de soundtrack van ‘Camp rock‘, waar ze ook prominent op meedoen, terug in de Amerikaanse album-top 10. De titeltrack van ‘A little bit longer‘ gaat over hoe Nick Jonas omgaat met suikerziekte.

Eva Cassidy: Somewhere (53)
De Vincent van Gogh van de muziek, de 2Pac van het luisterlied; Eva Cassidy bleef onbekend en onbemind tijdens haar leven en verkoopt miljoenen albums na haar dood. De zangeres stierf al weer bijna twaalf jaar geleden aan huidkanker; ze was pas 33 jaar. Dat tragische levensverhaal en de pas later ontdekte prachtige liedjes die ze opnam, zorgden in 1998, twee jaar na haar dood, voor een geweldige hype in Engeland. Haar albums, veelal achteraf samengesteld door de platenmaatschappij, vlogen daar naar de eerste plaats. Inmiddels zijn wereldwijd al acht miljoen albums van Cassidy verkocht.

Het nieuwe album, ‘Somewhere’, is samengesteld uit afwijkende takes van al bekende nummers, een enkele onontdekte track en opgevulde versies van nummers die nog maar half af waren. Dat zelfs twaalf jaar na Eva’s dood de wereld nog steeds op haar muziek zit te wachten, blijkt wel uit de vierde plek waarop dit album in de U.K. binnenkomt.

Brian Wilson: That lucky old sun (55)
Van tienerster via vegeterende slaapkamerbewoner tot cultheld; zie hier in een notendop de levensweg van Brian Wilson. 66 jaar is hij inmiddels. In de jaren ’60 werd hij een superster als zanger en muzikaal brein van the Beach boys. In de jaren ’70 en ’80 kwam de labiele en aan drugs verslaafde Brian echter zijn huis niet meer uit. In de jaren ’90 volgde echter het herstel en een comeback op platengebied. ‘That lucky old sun’ is door Wilson gemaakt samen met Van Dyke Parks, de man met wie hij al in de jaren ’60 samenwerkte en met wie hij tegenwoordig veel solomateriaal schrijft. Het is een conceptalbum geworden over het leven in Californië, met bovendien een aantal gesproken stukken. Op de plaat komen typisch Californische aspecten voorbij als de subcultuur op Venice beach, de filmindustrie en gebouwen als de Hollywood bowl. Als bonustrack zijn twee duetten met Carole King toegevoegd.

Motörhead: Motörizer (58)
Het twintigste studioalbum al weer van de heavy metal-band die opgericht werd in 1975. Van de sterbezetting met zanger Lemmy, drummer Philty animal en gitarist Fast Eddy is alleen Lemmy, ofwel Ian Kilmister, nog over. De band bestaat verder uit gitarist Phil Campbell en de Zweedse drummer Mikkey Dee. En natuurlijk is hun logo, Snaggletooth, de band al ruim dertig jaar trouw.

Kate Ryan: Free (66)
‘Ella elle l’a’ van Katrien Verbeeck, alias Kate Ryan werd in juni haar op één na grootste hit: #5. Die grootste hit is nog altijd haar ‘Désenchantée’ uit 2002, haar eerste hit, dat tot #4 kwam. ‘Ella elle l’a’ staat samen met haar vorige hit ‘Voyage voyage’ (#11 in 2007), op haar tweede album ‘Free’. Daarnaast staat er nog een Franse cover op: ‘Toute premiere pas’ van de Spaanse zangeres Jeanne Mas uit 1984, wat bijna ons geen hit werd. De andere tien nummers zijn Engelstalig, waaronder het titelnummer ‘Free’ dat ze zelf schreef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten