zondag 7 september 2008

Dubbele hit voor Metallica

Metallica: The day that never comes (20)
Metallica: Apocalypse now (33)


Metallica is terug, en hoe! Niet een, maar zelfs twee tracks van de band komen deze week de Single Top 100 binnen. ‘The day that never comes’ is officieel uitgebracht als de debuutsingle en voorloper van het nieuwe album ‘Death magnetic’. Maar intussen biedt de band op hun eigen website ook de track ‘Apocalypse now’ ter download aan. Blijkbaar hebben de Metallica-fans de weg naar de downloadsites weten te vinden, want beide tracks komen deze week hoog binnen. En er is nog een derde hit onderweg, want ook ‘Cyanide’ verscheen ondertussen als download op de Metallica-site.

Overigens heeft het nieuwe album ‘Death magnetic’ een iets te vroege digitale geboorte mogen beleven, omdat het sinds 2 september al illegaal te downloaden is. Dat komt omdat een Franse platenzaak een exemplaar van het nieuwe album per ongeluk heeft verkocht, waarna de plaat op internet belandde. Een paar jaar terug zou de band nog furieus zijn geweest; Metallica nam immers het voortouw bij het platleggen van downloadsite Napster. Dit keer reageert drummer Lars Ulrich echter gelaten en zegt op een Amerikaanse radiozender: “Over tien dagen komt de plaat uit. We hebben toch al goud. Het is 2008, zo werken die dingen tegenwoordig.”

Twee keer binnen in één week; het komt niet vaak voor, maar het is ook niet zeldzaam. Het is de 33e keer dat dit gebeurt. Tot nu toe is Elvis Presley de enige die met drie singles tegelijk binnen is gekomen. Op 15 januari 2005 kwamen ‘All shook up’ (op #17), ‘One night’ (#18) en ‘Jailhouse rock’ (#20) binnen in de Single Top 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten