zondag 7 september 2008

Nick & Simon stoppen Marco Borsato

Nick & Simon: Hoe lang (1) *** eerste week op #1 ***


Het antwoord luidt: Drie weken … hadden Nick & Simon nodig om de eerste plaats te bereiken van de Single Top 100. De noteringen: 5, 2 en #1. In de afgelopen weken werd er elke week een versie uitgebracht van ‘Hoe lang’, telkens met een aantal live nummers uit hun afgelopen theatertournee. De klapper kwam echter vorige week met de DVD-single van ‘Hoe lang’, waarop de clip van ‘Hoe lang’ en de live nummers ‘Aanstaande zaterdag’ en ‘De soldaat’, die door veel fans is aangeschaft. Alle drie de configuraties passen in de digipack die in de eerste week verscheen. Het is echter vooral de DVD-single die hun de eerste plaats oplevert. ‘Hoe lang’ heeft maar liefst een overwicht van 54% op ‘Stop de tijd’ van Marco Borsato. Volgende week zullen we zien of ze die #1 ook weten vast te houden, nu alle drie de versies te koop zijn.

cd-single favoriet

Die #1 danken Nick & Simon volledig aan de cd/dvd singles van ‘Hoe lang’. Waarmee weer wordt aangetoond dat een fysieke geluidsdrager nog best verkoopt, mits je er maar voor zorgt dat die drager aantrekkelijker is dan een (eventuele) download. De laatste keer dat een #1-hit volledig steunde op de cd-single, was op 21 juli 2007, toen Jannes op #1 binnenkwam met ‘Laat de zon maar schijnen/Zie die ster’. En ruim twee maanden daarvoor was het Jan Smit met ‘Op weg naar geluk’, die ook uitsluitend op basis van de cd-single op #1 binnenkwam.

Jan Smit voorbij

Nick & Simon begonnen in de begeleidingsband van Jan Smit, maar hebben nu inmiddels het imago ‘de vrienden van Jan Smit’ van zich afgeschud. Nick: “We zijn heel blij dat we nu toch wel gewoon als een op zichzelf staande act worden gezien. De vriendschap met Jan is er nog steeds, maar de mensen moeten wel weten wie wie is en ons niet steeds op één hoop gooien. We hebben er hard voor gewerkt om het ‘Smit-imago’ van ons af te schudden. De afgelopen twee jaar wel honderd uur per week. En dat is ook de reden waarom er nu op de posters en pamfletten Nick & Simon staat en meer niet. Het is heel prettig als je met je eigen naam wordt aangesproken, en niet als vriend van.” Op 10 oktober verschijnt hun eerste DVD ‘Altijd dichtbij – Live in concert’.

Opvolgers Marco Borsato?

‘Hoe lang’ is de tweede #1-hit voor dit duo uit Volendam, na ‘Pak maar m’n hand’ dat in november vanuit het niets op #1 binnenkwam. Toen verdreven ze hun grote vriend Jan Smit van de eerste plaats, die drie weken op #1 stond met ‘Dan volg je haar benen/John Denver: ‘Calypso’. Dat smaakte naar meer en deze week lukt het de twee om zelfs de grote Marco Borsato te verslaan. Op 27 oktober 2007 was het diezelfde Borsato, die hen de eerste TMF Borsato Award uitreikte. De onderscheiding was door hem zelf in het leven geroepen, omdat hij het na 21 awards hoog tijd vond voor nieuw bloed. In overleg met TMF kwamen ze tot de Borsato award, waarvoor naast Nick & Simon ook nog Stevie Ann (persoonlijke keuze van Marco), DeNnis en Van Velzen genomineerd waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten