zondag 1 juni 2008

Syb van der Ploeg zingt voor Snuf

Syb: Heilig vuur (65)

Ha, daar hebben we die langharige cavia uit Friesland weer! Syb van der Ploeg werd natuurlijk onsterfelijk toen hij vereeuwigd werd in het liedje ‘Jelle’ van Slimme schemer ft. Tido (#2 in 2001), waarna hij zich vervolgens onsterfelijk belachelijk maakte door een rechtszaak aan te spannen tegen de makers van dat liedje, omdat hij vond dat hij voor schut werd gezet.

Maar zijn grootste verdienste vormt natuurlijk zijn zangpartijen in de groep de Kast, waarmee Syb 21 hits scoorde, waaronder zes top 10-noteringen; ‘In nije dei’ (#3 in 1997) was natuurlijk hun grootste. Van der Ploeg doekte de groep op in 2003 en begon aansluitend de Engelstalige band Spanner, maar dat is nooit een succes geworden. Vandaar dat hij solo ging en terugkeerde naar zijn succesfactor; Nederlandstalige en Friestalige liedjes. Het album ‘Heilig vuur’/ ‘Hillich fjoer’ verscheen eerder dit jaar als Fries-Nederlandstalige combinatie, voorafgegaan door de top 10-single ‘Als ik jou zie’ (#8 in maart). Het titelnummer van het album is vanaf deze week een singlehit.

‘Heilig vuur’ is niet alleen het titelnummer van het album, maar ook van de aankomende film ‘Snuf de hond in oorlogstijd’. De film, van regisseur Steven de Jong, is geïnspireerd door de boekenserie van Piet Prins. De film gaat over het jongetje Tom, dat in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zit op een boerderij en samen met zijn hond Snuf avonturen beleeft rondom de bevrijding. Vanaf 26 juni is ‘Snuf’ te zien in de bioscopen.

Op de cd-single vind je de Nederlands- en de Friestalige versie van ‘Heilig vuur’ en bovendien twee livetracks uit de theatertour van Syb van der Ploeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten