zondag 1 juni 2008

Album Top 100: Amy MacDonald slaat dubbelslag

In de Album Top 100 slaat Amy een dubbelslag en doen de oudjes het nog best.

Amy MacDonald: This is the life (1)
Ere wie ere toekomt: Radio-2 presentator Frits Spits, die het album ‘This is the life’ voor het voetlicht heeft gebracht in zijn programma ‘De strepen van Spits’, elke zaterdagmiddag van 2 – 4 uur, en daarna zijn collega’s van Radio 2 heeft bestookt met het album. Proficiat Frits, je hebt het goed gezien en gehoord! In januari bereikte ze die eerste plaats ook al in Groot-Brittannië. Na de gelijknamige single heeft het album nu ook de eerste plaats bereikt in ons land. Een dubbelslag dus voor Amy! Eerder dit jaar stond een andere Amy, Winehouse met zowel het album ‘Back to black’ als de single ‘Valerie’ (samen met Mark Ronson) op de eerste plaats.

What’s in a name?

Gelijktijdig een #1-single én #1-album komt dus wel vaker voor. Maar een single en album met dezelfde titel? Ja helaas, Amy is daarin ook niet de eerste. Maar wie gingen Amy voor? We hebben het Megarchief doorgespit en ze op een rijtje gezet. Hier kom je ze allemaal tegen.

Usher: Here I stand (5)
‘Here I stand’ is het vijfde album van Usher Raymond IV (Chattanooga, Tennessee, 14 oktober 1978). Op singlegebied deed Usher pas in 1997 van zich spreken met ‘You make me wanna’, maar daarvoor had hij in 1994 al het album ‘Usher’ uitgebracht, dat voor een deel was geproduceerd door Puff Daddy/P. Diddy. Aan ‘Here I stand’ werkten ondermeer Jay-Z, Young Jeezy, Jermaine Dupree, Will.i.am en Beyoncé mee. Het is het vierde album dat bij ons een notering krijgt en na ‘8701’ (#7 in 2001), ‘Confessions’ (#3 in 2004) is het zijn derde top 10-album. Alleen ‘My way’ kwam in 1997 niet verder dan #30. In de Britse albumlijst komt ‘Here I stand’ binnen op de eerste plaats en is daar zijn derde #1-album.

Pete Murray: Summer at Eureka (30)
Voordat Pete Murray (Queensland, Australië, 14 oktober 1969) in 2003 in eigen land doorbrak met de single ‘So beautiful’ en het album ‘Feeler’, was hij in zijn jeugd een getalenteerd sporter (atletiek, rugby, zwemmen). Maar vanwege een reeks blessures koos hij voor de muziek. Op zijn 22ste leerde hij gitaar spelen en tijdens menige bbq zong hij, zichzelf begeleidend op gitaar, nummers van Neil Young en Crowded house. Aangemoedigd door vrienden, maakte hij werk van een muzikale carrière, en begon met optredens. In 2002 bracht hij het album ‘The game’ uit en verhuisde van Brisbane naar Melbourne. Een jaar later had hij bij SONY BMG Australië een contract en kwam het album ‘Freeler’ uit. Sindsdien boekt hij internationaal succes en met ‘Summer at Eureka’ (#1 in Australië, zijn derde #1-album) en de single ‘You pick me up’ (vorige week 3FM Megahit) en een optreden op Pinkpop afgelopen zaterdag, kan het niet meer stuk voor Pete Murray.

Helemaal Hollands: Tikkie liefde (48)
Een #20-hit voor ‘De arme muzikant’ is niet verkeerd als je een nieuw album lanceert. Dat gaat zeker op voor ‘Tikkie liefde’ van Helemaal Hollands, dat binnenkomt op #48. Het is het derde album voor Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat, en nu al het meest succesvolle! ‘De meezingmedleys’ kwam in 2007 tot #71, ‘Helemaal Hollands.nl’ bereikte in 2006 de 62ste plaats.

Evil activities: Evilution (62)
Geen ‘Evolution’ maar ‘Evilution’ heet het album van de hardcore act Evil activities. Geen spelfout dus. In 1998 werd de act, die bestaat uit Kelly van Soest, Niels van Hoeckel en Michael Kramer, ontdekt door de groep Neophyte, die hen voorstelde aan DJ Paul Elstak, toen labeleigenaar van Rotterdam Records. Evil activities werkte samen met Neophyte, waar ze ook onder contract staan, en bracht al een aantal platen uit, waaronder ‘Dedicated’ in 2003. ‘Evilution’ is het eerste album waarmee ze een notering krijgen in de Album Top 100.’

John Hiatt: Same old man (72)
Als je al 34 jaar platen maakt en je composities zijn opgenomen door Eric Clapton, Bob Dylan, BB King, Iggy Pop, the Neville brothers en Bonnie Raitt, nou dan ben je wel iemand. John Hiatt is echter altijd de ‘Same old man’ gebleven, zoals hij laat horen op zijn nieuwe album. Een 72e plek is een aardige binnenkomst, want ook al lopen de bekende artiesten met hem weg, het publiek loopt de laatste jaren niet meer warm voor hem. Het is al weer ruim tien jaar geleden dat hij nog eens bij de bovenste vijftig van de Album Top 100 stond. Nou, doe je best John!

Iron maiden: Best of ’80-’89 – Somewhere back (74)
De beste metalband uit de geschiedenis! Of toch in ieder geval de meest succesvolle. In de jaren ’80. En met de leukste hoezen. Iron maiden vond het tijd worden voor weer eens een verzamelalbum en dit keer concentreerden ze zich volledig op de tachtiger jaren. Alhoewel: het album had ook ‘Best of ’82-‘88’ mogen heten, want alleen van die zeven jaren is muziek opgenomen op het album. Voor een completer beeld van Iron maiden kun je daarom misschien beter zoeken naar ‘The essential Iron maiden’, een dubbelalbum dat nog maar twee jaar geleden uitkwam.

Walter Trout: The outsider (81)
Nog maar een ouwetje: Walter Trout is al zo’n veertig jaar bezig op het grensgebied van blues en rock. In zijn beginjaren tourde hij met onder meer John Mayall, John Lee Hooker en Canned heat. In 1989 startte Trout een solocarrière en sindsdien verschenen al acht platen van zijn hand; ‘The outsider’ is de negende. Daar mag je trouwens ook nog een aantal live-albums bij optellen. ‘The outsider’ is het eerste album van Woutje Troutje in elf jaar tijd dat nog eens een Nederlandse hitnotering behaalt, dus het werd weer eens tijd. De plaat is uitgebracht bij een Nederlands platenlabel, dus Europa mag als eerste van zijn elf nieuwe composities genieten; in de Verenigde Staten verschijnt het album pas aan het eind van deze maand.

Al Green: Lay it down (92)
De domineer is er weer! De reverend Al Green is al weer 62, maar nog altijd in topvorm. Op ‘Lay it down’ krijgt hij hulp van nieuwe helden als Corrine Bailey Rae, John Legend en Anthony Hamilton. Tel daar bij op de blazerssectie (the Dap King horns) die ook speelde op ‘Back to black’ van Amy Winehouse en de productie van Ahmir Thompson van the Roots en we hebben een pareltje in handen.

Frank Sinatra: Nothing but the best (98)
Elf jaar geleden verscheen ‘My way – the best of Frank Sinatra’ dat tot #10 kwam. Dus werd het weer hoog tijd voor een nieuw verzamelalbum ‘Nothing but the best’, nieuw binnen op #98. De nummers werden speciaal geremasterd (21 stuks) en natuurlijk zit er ook een DVD bij. Francis Albert ‘Frank’ Sinatra leefde van 12 december 1915 – 14 mei 1998. Tijdens zijn leven zijn er meer dan 500 miljoen platen van hem verkocht. Vorig jaar werd in Amerika op zijn 92ste geboortedag een postzegel uitgegeven van ‘the voice’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten