woensdag 4 juni 2008

Midweek: Het EK (lied) komt er aan!

Aan de top verandert deze week niets. Amy MacDonald blijft met een ruim overwicht de #1 in de Single & Album Top 100. Maar daar onder broeit het, en dat komt vooral door het EK voetbal dat aanstaande zaterdag begint. Zowel René Froger met ‘Bloed, zweet en tranen’, als Wolter Kroes met ‘Viva Hollandia’ (beide met de EK-versie), strijden om de grootste EK-hit. Onderin de lijst zien we nog meer voetbalgeweld van Dries Roelvink (‘Onze jongens’) en Johan Vlemmix & Bad brothers (‘Alle Duitsers op het strand’) en rukt ‘Héé héé héé, hij moet er in!’ van Dicky & Friends verder op.

Daar tussendoor fietsen ‘Drop down’ van Afrojack & the Partysquad!, EliZe met ‘Lovesick’, la Fuente vs Emissie met ‘It’s the beat’ en Danny Nicolay met ‘Achtbaan voor een nacht’. Allen zijn in de race voor een (ruime) notering bij de bovenste 50.

Ook in de Album Top 100 houdt Amy MacDonald ruim stand met ‘This is the life’. Alanis Morrisette, net als Amy ook op Pinkpop, scoort een top 10-album met ‘Flavors of entanglement’. Een top 20 positie is weggelegd voor Radiohead (‘The best of’), Opeth (‘Watershed’) en Normaal (‘Ni-je nrs’). Lang geen top 20, maar misschien nog wel een top 50-notering is er voor ’22 dreams’ van Paul Weller.

De spitsen voor aanstaande vrijdag zijn dus al bekend. Maar hoe zit het met de andere spelers in de Single & Album Top 100? Vrijdag wordt de definitieve opstelling bekend gemaakt en analyseren we die in een nieuwe Hitflits!

5 opmerkingen:

  1. Download Top 10 WEEK 23

    1. (1) Amy MacDonald - This Is The Life
    2. (2) Madonna ft J.T. & Timbaland - 4 Minutes (To Save The World)
    3. (4) Estelle ft Kanye West - American Boy
    4. (7) Alphabeat - Fascination
    5. (5) Duffy - Mercy
    6. (6) Ida Engberg - Disco Volante
    7. (-) René Froger - Bloed, Zweet en Tranen (EK versie)
    8. (-) Afrojack & The Partysquad - Drop Down
    9. (8) Kraak & Smaak - Squeeze Me
    10. (-) Leona Lewis - Better In Time

    Marco van #3 naar ...
    Nu is 't nog duidelijker - maar ik ga met pensioen - ze zoeken 't maar uit bij Gfk - naast jouw schijnt 't niemand meer te interesseren...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geef ons even door hoeveel je de vorige week hebt gedownload, bij wie (Profider), wanneer (welke dagen) en wat (welke nummers). Daarmee kunnen we gericht GfK Dutch Charts benaderen. Je hebt vast ons mailadres nog wel. Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo beste Anoniem/Thom, laat je niet verleiden door alles wat je weert door te geven. Het lijkt er meer op dat deze Megaman een soort dubbelspion is, die alleen maar de spreekbuis is van de GFK. En ga lekker door met je downloadacties, koopt er tenminste nog iemand muziek! Af en toe even laten weten wat je met welk nummer gedaan hebt en laat ze het lekker uitzoeken!
    Reden? Met behulp van speciale software kun je steeds een nieuw IP adres genereren, wat niemand opvalt. Ergo: één persoon kan op deze wijze overal zoveel downloaden als hij/zij wil. En deze software is nog gratis ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja Robert, wat moeten we daar nog tegenin brengen? Het zal waarschijnlijk weinig helpen als wij je melden dat de Megaman volledig onafhankelijk werkt van GfK Dutch Charts (DC). DC is slechts de leverancier van de hitlijsten, die de basis vormen voor de Megaman. Voor deze lijsten dient gewoon net als andere partijen betaald te worden. Voor het verklaren van vreemde noteringen zijn wij deels afhankelijk van DC; zij stellen immers de lijsten samen en hebben dus alle data. Hun verklaringen nemen we echter niet klakkeloos over, maar worden zeer kritisch bekeken. Het komt herhaaldelijk voor dat we geen genoegen nemen met een verklaring van DC, en om opheldering vragen. En als DC daarvoor met de billen bloot moet, dan schromen we dat niet om te doen. Dat heb je vorig jaar kunnen lezen in het artikel 'Een nummer #1-hit is te koop'. Daar was DC in eerste instantie niet blij mee. Maar zij zien ook wel in dat er met de moderne media, ook meer mogelijkheden komen om de zaak te flessen. Door zulke onthullingen worden zij scherp gehouden en dat moet ook. Want allemaal willen we toch een zo betrouwbaar mogelijke hitparade? En als wij daar ons steentje aan kunnen bijdragen, dan doen we dat. Maar dat geloof je toch niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Megaman, ja hoor ik geloof je op je woord. Maar zolang er met IP-adressen gewerkt wordt als uitgangspunt, blijft de lijst gemakkelijk te manipuleren en vind ik het alleen maar tof, dat er individuen zijn, die dezelfde praktijken uitoefenen als de platenmaatschappijen. En dan vind ik het erg naïef om een individu om zijn wijze van handelen te vragen, terwijl dat helemaal niet in het belang is van diegenen, die uiteindelijk mogelijk maken dat er überhaupt muziek uitkomt! Vorig jaar bleek, dat de samenstellers met twee maten meten en hebben daar of willen daar de consequenties niet uit trekken. Maar dit is niet van vandaag. Sinds jaar en dag wordt de hitparade beïnvloedt door de maatschappijen zelf en met de moderne technieken kunnen individuen dat ook. En dat is niet echt erg; uiteindelijk worden alle downloads betaald en zo krijgen de mensen die dat gemaakt hebben er ook nog van. Wat mij alleen heel erg stoort is dat er met twee maten gemeten wordt. En dat is niet in orde! Dus no hard feelings!

    BeantwoordenVerwijderen