vrijdag 25 november 2016

Hitflits: derde #1-album voor Metallica en eerste #1-hit voor James Arthur


Met zeventien noteringen, twee in de Album Top 100 en vijftien in de Midprice Top 50, drukte de dood van Leonard Cohen een indrukwekkend stempel op de albumlijsten vorige week. Een week verder, zijn dat er nog tien: één in de Album Top 100 en dat is niet meer de eerste plaats, negen in de Midprice Top 50.

Velen dachten deze week dat Bruno Mars wel even de eerste plaats zou pakken met zijn album 24K Magic. Maar uiteindelijk kwam hij er helemaal niet aan te pas; zijn album komt pas binnen op de vijfde plaats.

Al vanaf het begin van de week was duidelijk dat Hardwired … To Self-Destruct van Metallica de eerste plaats zou pakken. Na Load (2x in 1996) en Death Magic (1x in 2008) scoort de Amerikaanse metalband hun derde #1-notering. Volgens de fans maakt de band op hun nieuwste album weer snoeiharde thrashmetal en dat misten ze de laatste jaren!

ALBUM TOP 5

1. EW  Metallica: Hardwired … To Self-Destruct
2. (4)   Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong! (op ruim een derde van Metallica; volgende week is de eerste plaats voor the Weeknd en wellicht daarna voor de Kinderen)
3. (1)   Leonard Cohen: You Want It Darker
4. (2)   Kensington: Control
5. EW  Bruno Mars: 24K Magic

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen:
#7 Waylon: Seeds, vierde album met onder andere nummers die Waylon de afgelopen maanden bracht in RTL Late Nightc in het kader van zijn eigen muzikale roots. Volgende week woensdag en donderdag, staat Waylon in de Rotterdamse Ahoy tijdens Waylon Live In Concert.

#9 Little Mix: Glory Days, na drie singles die niet hoger kwamen dan de 76e plaats, scoren de vier dames van Little Mix, hun eerste echte hit met ‘Shout Out To My Ex’, deze week op #26. En dat blijkt een goed uitgangspunt te zijn voor hun vierde album Glory Days, dat binnenkomt op de negende plaats. Op dezelfde plaats als Get Weird in 2015.

#30 Childsplay: Zero Fucks Given, Chikdsplay zijn Don Hoitink (MC Don Perignon), Steve Keanu (producer) en Steven Kwik (dj). Ze maakten nummers voor ondere DJ Chuckie en scoorden de hit ‘Bobbel’ feat. Jayh (#53 in 2015).
Childsplay omschrijft hun muziek als Tropical / Trap / Edm / House / JungleTerror / Moombah / 808Hiphop / Traphall. Kortom, iedereen komt aan zijn trekken. Aan Zero Fucks Given werkten Hef, Adje, Boef, Lijpe, MocroManiac, SBMG, Jonna Fraser, Leeroy, Jairzinho, BKO, Stepherd, JR Kenna, Sjaak, D-Double en Jozo mee.

#51 Justice: Woman, derde studioalbum van het Franse electronische duo Gaspard Augé en Xavier de Rosnay, Volgens recensenten zal hun funk/electro muziek volgend jaar veel op de (zomer) festivals te zien en te horen zijn.

#66 Joyce DiDonato: War And Peace, album van de 47-jarige Amerikaanse mezzosopraan
#83 Zack Inc: 700Stories, rapper uit de wijk Zevenkamp in Rotterdam

SINGLES

Scoorden the Weeknd feat. Daft Punk vorige week eindelijk hun eerste #1-hit met ‘Starboy’, moeten ze die na één week al weer afstaan. Maar de combinatie slaat al weer terug met een nieuwe track: ‘I Feel It Coming’, dat binnenkomt op de 34e plaats. Daarnaast scoort the Weeknd op #74 ook nog in zijn eentje met ‘Party Monster’, beide tracks zijn afkomstig van het album Starboy, dat vandaag is uitgekomen en volgende week de eerste plaats pakt.

De nieuwe aanvoerder van de Single Top 100 komt niet uit Canada of Frankrijk, maar uit het Verenigd Koninkrijk. Na ‘Impossible’ dat bij ons in 2013 niet verder kwam dan de 61e plaats, leek de carrière van de Britse muzikant James Arthur in ons land een zachte dood te sterven. Maar na wat tegenslagen is Arthur, winnaar van de Britse X Factor in 2012, helemaal terug en sterker dan ooit. Met een nieuw album Back From The Edge (deze week blijven staan op #79) en de single ‘Say You Won’t Let Go’. Nadat het nummer al in zes landen de eerste plaats haalde, zijn ook wij er voor gezwicht.

TOP 5

1. (2)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
2. (12) Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (op 9,5%)
3. (1)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
4. (3)   Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love
5. (9)   Bruno Mars: 24K Magic

Alvorens we je de andere eerste weeks noteringen aan je voorstellen, kijken we naar twee nummers die in hun derde week de top 10 binnendringen. De eerste is ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie dat met zevenmijlslaarzen door de Single Top 100 gaat. Via 45 en 12 sprint het deze week naar de tweede plaats en vormt een regelrechte bedreiging voor de eerste plaats.
Het andere nummer dat met grote sprongen door de hitparade gaat, is ‘Black Beatles’ van Rae Sremmurd feat. Gucci Mane. Vorige week steeg het nummer van 88 naar #24, en deze week zet het de opmars voort en stijgt door naar de achtste plaats.

Deze week even geen hausse aan hiphop tracks, en dus is er ruimte voor andere muziek. Dat levert naast de nieuwe tracks van the Weeknd, ook nog de volgende eerste weeks op:
#58 Starley: Call On Me
#62 Nevada feat. Mark Morrison & Fetty Wap: The Mack
#64 John Mayer: Love On The Weekend
#69 B-Brave feat. DIO & Spanker: Onze Jongens (Gooi Het Op Me)
#76 SBMG: Caribbean
#77 Jayh: Volgende Stap
#86 Cashmere Cat feat. Selena Gomez & Tory Lanez: Trust Nobody
#93 Childsplay feat. SBMG: Ze Weten Van Je
#99 Jonas Blue feat. Raye: By Your Side

Tot zover deze Hitflits. Aanstaande zondag is er wel een uitzending van de Mega Album Top 50, maar wel aangepast aan de programmering op NPO Radio 2 die sinds vanochtend een hele week in het teken staat van de Top 2000 stemweek. Wij houden alles bij het oude en dus staat er dit weekend weer gewoon een Megaman voor je klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten