zondag 1 juli 2012

Byentl gokt op twee hits

Byentl: Best dress (69)

In de tweede week stijgt ‘Already gone’ van Byentl van 37 naar #22. En ze laat er geen gras overgroeien, want deze week komt ‘Best dress’ binnen, waarmee ze in vier jaar tijd haar vijftiende hit scoort. Beide nummers zijn op dezelfde datum uitgebracht, 13 juni 2012, maar ‘Best dress’ heeft eerst een weekje in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, doorgebracht, op #119. ‘Best dress’ werd opgenomen voor Tom Sebastian, de beautyspecialist, die al jaren de visage en styling doet bij haar videoclips.

‘Best dress’ is haar derde notering dit jaar en daarmee is de kans groot dat ze er meer zal scoren dan in 2010 en 2011 (elk vier noteringen). Beide nummers komen te staan op het vierde album ‘Something old, something new, something borrowed’ dat later dit jaar verschijnt. Een verzamelalbum met nieuwe nummers en enkele covers dus.

Byentl is kritiek zat (2)

Vorige week schreven we bij de binnenkomst van ‘Already gone’ op #37, dat Byentl wel weer beschuldigd zou worden, dat de hit gekocht zou zijn. Vervolgens hebben we een berekening gemaakt wat het haar of een geheime sponsor, allemaal zou kosten. We kwamen daarbij uit op ruim € 20.000,--. In werkelijkheid ligt dat bedrag waarschijnlijk 5x zo hoog, want er zijn al zo’n 100.000 singles van haar verkocht. Met een gemiddelde prijs van € 1,-- kom je dus uit op € 100.000,--!

Er is geen enkele Nederlandse artiest die zoveel geld uitgeeft om maar een hit te scoren. Zelfs de helft of een kwart is niet realistisch te veronderstellen. En daarbij komen we uit bij een andere bewering over Byentl, en dat is dat ze (of haar management) bedongen heeft dat de helft van haar gage bij optredens betaald wordt in downloads. Dat was misschien twee of drie jaar geleden zo, toen er nog aardig wat fysieke cd-singles werden verkocht.
Tegenwoordig draait het voornamelijk om de download, dus die zal ze zelf moeten aanschaffen. Lieden die dat proberen met software, waardoor het lijkt dat er vanaf verschillende IP-adressen is gedownload, kunnen dat inmiddels wel vergeten, want ook de creditcard waarmee betaald wordt, wordt aan een controle onderworpen. Dus als je bijvoorbeeld 50x een nummer download met dezelfde creditcard, worden deze verkopen er uitgefilterd. Natuurlijk, er zullen wel weer andere methoden komen om hitparades te manipuleren, want dat is van alle tijd.

eigen gang (blijven) gaan

Uit de reacties die we kregen op het artikel vorige week, waarvoor iedereen hartelijk bedankt, bleek dat de meesten van jullie gewoon vinden dat Byentl zich niets aan moet trekken van de kritiek. Ze maakt goede muziek en moet dat gewoon blijven doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten