vrijdag 6 juli 2012

Hitflits: na ‘Fame’ nu ook ‘Fortune’ voor Chris Brown; Gusttavo Lima na maand terug op 1

Zijn single ‘Don’t wake me up’ klimt gestadig in de singlelijst (deze week van 56 naar #37), maar een #1-hit, zoals het komend weekend in de Britse hitparade (wat de verwachting is), zit er bij ons niet in. Wel scoort Chris Brown, want over hem hebben we het, met ‘Fortune’ zijn eerste #1-album bij ons. Zijn bestgenoteerde album was tot deze week ‘Exclusive’ (#3 in 2007). ‘Fortune’ is de opvolger van ‘F.a.m.e.’, dat vorig jaar niet verder dan de 16e plaats. ‘F.a.m.e.’ kan niet zonder ‘Fortune’ en dat is dan ook de nieuwe #1 in de Album Top 100. En dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren in de Britse albumlijst. Zondag weten we meer.

Op #14 komt een bijzonder album binnen: ‘De Sint Willebrord sessies vol. 1’ van Sporthuis Hubert. Een album met liedjes en teksten van en door onder andere Rick de Leeuw, JW Roy, Guus Meeuwis, Gerard van Maasakkers, Frank Lammers, Joost Prinsen, Peter Winnen (wielrenner) en Freek de Jonge. Liedjes die alle te maken hebben met fietsen.

Tijdens een feestje in 2011 van uitgeverij L.J. Veen in Amsterdam, bedachten BikeWriters Nando Boers (journalist NUSport), Dirk Jan Roeleven (televisiemaker NTR en VPRO) en Bert Wagendorp (columnist de Volkskrant) dat het wel leuk zou zijn om nu een cd uit te brengen met wielerliedjes. In 2010 had de uitgeverij het boek ‘Tour for life’ uitgegeven in het kader van het gelijknamige fondsenwervingsproject van Artsen zonder grenzen.
Via social media kwamen ze in contact met platenbaas Ferry Roseboom van Excelsior Recordings, die ze dan weer in contact bracht met de Brabantse muzikant én fietsgek JW Roy. Roy stelde een band samen, bestaande uit Reyer Zwart (contrabas), Cok van Vuuren (gitaar), Roel Spanjers (toetsen) en Jeroen Kleijn (drums). Samen met producer Fans Hagenaars namen ze in acht dagen in maart 2012 het album ‘De Sint Willebrord sessies vol. 1’ op. De opnames vonden plaats in een passende omgeving, in de voormalige werkplaats van fietsenmaker-mechaniker Hubert van Hoydonck in Sint-Willebrord, de wielerhoofdstad van Nederland.

presentatie

Op 16 september vind in Gemeenschapshuis de Lanteern in Sint Willebrord de officiële presentatie plaats met een concert. Als je de luxe uitgave van het album bestelt, krijg je er naast de cd ook een toegangskaart voor het concert, de DVD ‘The making of’, BikeWriters T-shirt, plus een speciaal boekje bij. Dat kost je dan wel € 99,95, te bestellen via de site van www.bikewriters.nl. De opbrengst van zowel de cd als deluxe versie gaat ook dit keer naar Artsen zonder grenzen.

De overige eersteweeks noteringen van deze week zijn:
#46 Taneytown: Ashes to the wind [NL], derde studioalbum van countryrockband die sinds 2003 bestaat. Bezetting: Edwin Jongedijk (zang & gitaar), Joost Prinsen (gitaar & zang), Martin Wieringa (bas) en Niek Stok (drums & zang)
#52 Hillsong: Cornerstone – live, 21e album van Britse gospelgroep, opgenomen in Sidney
#64 Dave Dekker: Dit ben ik! [NL]

nieuwe albumlijst

Met ingang van deze week is de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, opgeheven. Er wordt nu geen onderscheid meer gemaakt tussen albums jonger of ouder dan twee jaar. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe lijst: de Midprice Top 50, waarin alle albums komen die goedkoop worden aangeboden. De spits wordt afgebeten door Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’.

Door deze splitsing in normaal geprijsde en goedkopere albums, gaan in de ‘normale’ Album Top 100 drie albums op herhaling, die voorheen in de Backcatalog Top 50 stonden. Dat zijn de volgene, met tussen haakjes het aantal weken:
#22 Caro Emerald: Deleted scenes from the cutting room floor (106)
#58 Bob Marley & the Wailers: Legend (101)
#67 Robbie Williams: Swing when you’re winning (102)

Aanvulling 7 juli 2012:

De Back Catalog Top 50 wordt niet opgeheven, maar gaat over in de Midprice Top 50. De rangen en standen van de Back Catalog Top 50 van de afgelopen tien jaar zullen als leidraad gaan gelden voor de nieuwe lijst.

Over naar de singlelijst waar ook een wisseling aan de top heeft plaats gevonden.

Twee keer zat hij er heel dichtbij, maar werd telkens op het laatste moment door de ‘Echte vrienden’, Jan Smit & Gerard Joling, van de eerste plaats gehouden. Maar nu lukt het hem wel: Gusttavo Lima. In de twaalfde week stijgt zijn ‘Balada’ terug naar de eerste plaats van de Single Top 100, waarmee het nummer nu voor de vierde week bovenaan staat. En het ziet er niet naar uit dat hij die eerste plaats weer snel uit handen geeft. Zeker niet aan de ‘Echte vrienden’, die zakken naar de derde plaats! Misschien dat er nog een kansje inzit voor ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman dat een plaatsje winst boekt en naar #2 stijgt. Het veschil met ‘Balada’ is bijna 20%.

Helaas zit die eerste plaats er niet meer in voor Miss Montreal die zo graag een #1-hit wilde scoren met ‘Wonderful days’. Weliswaar lukte dat gedurende een paar dagen wel in de downloadlijsten, maar het was niet voldoende om ook #1 te komen in de weeklijst. Met ‘Wonderful days’ evenaart Sanne met haar mannen, ‘Just a flirt’ uit 2008, dat ook tot #4 kwam. De uitvoering van ‘Wonderful days’ evenaart daarmee het origineel, ‘Help (get me some help)’ van Tony Ronald, #4 in 1971. Maar blijft achter bij de versie van Charly Lownoise & Mental Theo, haar voorbeeld, die er in 1995 de tweede plaats mee bereikten.

Kwamen er vorige week nog 17 eersteweeks binnen, deze week zijn het er slechts 10:
#15 3js: Voor eens en altijd [NL]
#27 Will.i.am feat. Eva Simons: This is love [NL = Eva]
#62 P!nk: Blow me (one last kiss)
#63 Billy the kid feat. Duvall, Bnann & Stennis: Higher [NL]
#70 Alex: Jij en ik [NL]
#80 Grad Damen: Lach nog heel even [NL]
#81 Cascada: Summer of love
#88 Todd Terje: Inspector norse
#94 Pascal Redeker: Dansen tot de zon opkomt [NL]
#100 John de Bever: Whoppa … we schudden [NL]

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten