zaterdag 6 mei 2017

Albumsnippers bij week 18 - 6 mei 2017

In de Hitflits van vrijdag meldden we dat Ayreon zijn eerste #1-notering scoort met zijn muziekproject The Source. Het is één van de elf eerste weeks noteringen in de Album Top 100, dus er blijven nog tien over en die volgen nu.

#2 Josylvio: 2 Gezichten
Er zit progressie in de noteringen van Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, beter bekend als hiphopper Josylvio. Zijn vorige album Ma3seb bereikte in juli 2016 de vijfde plaats en staat na 43 weken nog steeds genoteerd, deze week op #39. Zonder The Source van Ayreon, had zijn nieuwe album 2 Gezichten zijn eerste #1-notering kunnen zijn. Schrale troost voor Josylvio, dat twaalf van de veertien tracks van het album een notering krijgen in de Single Top 100.

#4 Spinvis: Trein Vuur Dageraad
In februari verscheen het verzamelalbum Omnibus van Erik de Jong, alias Spinvis. Daarop stond het nummer ‘Hallo Maandag’, dat ook staat op zijn nieuwe,  album, Trein, Vuur en Dageraad, het eerste sinds Tot Ziens, Justine Keller (#5 in 2011). Volgens de Jong krijgen woorden pas een betekenis als het er meer dan twee zijn, en daarom kwam hij met Trein, Vuur en Dageraad.

#6 Gorillaz: Humanz
Na bijna zeven jaar, The Fall kwam in 2011 tot de 21e plaats, heeft Damon Alburn zijn virtuele band Gorillaz, weer nieuw leven ingeblazen. Samen met Jamie Hewlett en een cast om je vingers bij af te likken (waaronder Vince en Mavis Staples, De La Soul en Rag ‘n’Bone Man) nam hij in Londen, Parijs, Jamaica, Chicago en New York City, het vijfde album Humanz op. Hoe Gorillaz dat in beeld te brengt, kun je op 21 november zien als de Alburn  naar de Ziggo Dome komt.

#36 Mark Lanegan Band: Gargoyle
Mark Lanegan was oprichter en zanger van Screaming Trees (1985-2000). Hij werkte samen met Nirvana en zong een tijdje live en op albums van Queens of the Stone Age. Daarnaast maakte de 52-jarige Lanegan enkele albums met Isobel Campbell. In 2004 begon Lanegan zijn eigen band en kwam het album Bubblegum tot de 36e plaats. Gargoyle is het tiende album van Lanegan, die op 29 juni met zijn band op Rock Werchter staat.

#44 Soundtrack: Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 2
Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 1 bereikte in 2004 bij ons de 27e plaats, maar de eerste van de Amerikaanse albumlijst. Niet bijzonder voor een soundtrack, hè? Toch wel, want de soundtrack bevatte louter nummers die hits waren geweest en dat was nog nooit eerder voorgekomen daar.
Op Marvel’s Guardians of the Galaxy – Awesome Mix Vol. 2 staan ook weer grote hits, wat te denken van ‘I Want You Back’ van the Jackson 5 of ‘Mr. Blue Sky’ van ELO. Maar er is een verschil met Vol. 1, want de laatste track is ‘Guardians Inferno’ van the Sneepers feat. David Hasselhoff, en dat is nog nooit een hit geweest.

Overigens is er naast de soundtack van Guardians of the Galaxy ook een album uitgebracht met de originele filmmuziek, gecomponeerd door Tyler Bates.

#63 Ella Fitzgerald: ‘s Wonderful – Live In Amsterdam 1957 & 1960
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag, op 25 april 2017, van de Amerikaanse jazz-zangeres Ella Fitzgerald, verschijnt het album ‘s Wonderful – Live In Amsterdam 1957 & 1960. Fitzgerald, overleden in 1996 op 79-jarige leeftijd, trad in 1957 en 1960 op in het Amsterdamse Concertgebouw. Die nachtconcerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw, zijn afkomstig uit het Nederlands Jazzarchief, en voor het eerst uitgebracht op een cd.

Op haar zeventiende maakte Ella Fitzgerald haar zangdebuut in het Apollo theater in New York. Aanvankelijk was ze van plan om daar te gaan dansen, maar het dansduo the Edwards Sisters intimideerde haar, waarop ze twee nummers zong van the Boswell Sisters en daar de eerste prijs mee won: $25,--! Het was het begin van een lange zangcarrière die haar de bijnaam ‘First lady of song’ opleverde, met een bereik van drie octave.

#67 Willie Nelson: God’s Problem Child
Willie Hugh Nelson, een week geleden 84 jaar geworden, is nog bijna even productief als in de jaren ’60. God’s Problem Child, zijn 61e studioalbum, is al zijn achtste album sinds 2010. Ter vergelijking in de Jaren ’60 verschenen negen albums van deze Amerikaanse muzikant.
Op God’s Problem Child blikt de 84-jarige Nelson terug op zijn bewogen leven, maar kijkt ook naar de toekomst. Het nummer ‘Still Not Dead’ laat horen dat hij het gvoel voor humor nog niet heeft verloren en springlevend is. Dit in tegenstelling tot geruchten over zijn dood. Aanvankelijk heette het album dan ook I’m Not Death.

#70 Feist: Pleasure
Na haar radiohit ‘1234’ (#97 in 2007), hoorden we pas in 2011 weer van de Canadese muzikante Feist met het album Metals (#34). Feist, voluit Leslie Feist, kreeg als jong meisje van haar vader een bandrecorder, waar ze de basis van haar liedjes opnam. Eigenlijk wilde ze journalist worden, maar zingen in het plaatstelijke koor trok haar meer. Na diverse bandjes bracht ze in 1999 het album Monarch uit. Pleasure is haar vijfde album, de eerste in zeven jar tijd.

#74 Wale: Shine
Shine is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse hiphopper Wale, geboren als Olubowale Victor Akintimehin in Washington D.C., met Nigeriaanse roots. Aan het album werkte onder andere Chad Hugo van the Neptunes mee. Wale werd in 2006 ontdekt door producer Mark Ronson.

#86 Paul Sinha: Niet Zomaar
De 21-jarige Paul Sinha is afkomstig uit Deventer. Na het winnen van een talentenjacht vormt hij met Burak Sagir het duo Vans ‘n Purp. Samen gaan ze naar de Herman Brood Academie en brengen een EP uit. Na een tijdje gaat het duo uit elkaar. Sinha, eerst nog rapper, gaat zich dan toeleggen op zang en produceren. Vorig jaar sloot hij een contract met het label top Notch, waarop Niet Zomaar is verschenen, waaraan Anouk heeft meegewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten