dinsdag 5 juni 2012

the Kik brengt de jaren ’60 terug

the Kik: Simone (95)

The Kik is een (neder)beat band uit Rotterdam/Tilburg/Veenendaal, geïnspireerd door de muziek uit de jaren ’60 van onder andere the Beatles en the Kinks. De groep is vernoemd naar de Haagse band the Kick (met ck) en is eind 2010 voortgekomen uit the Madd en Mark & the Spies. Voorman Dave von Raven van the Madd wilde na het uiteenvallen van de band eigenlijk niet verder gaan in de muziek. Maar na twee maanden thuiszitten, veranderde dat en begon hij te broeden op een nieuwe band.
Samen met Marcel Groenewegen, bassist van the Madd, kwam hij, tijdens een avondje bij hem thuis, tot de conclusie dat ze beiden niet zonder muziek kunnen. Daarop vroeg Groenewegen de drummer, Ries Doms, die ervaring had opgedaan in bands als the Spades en Hoogwater en ook nog eens een fan was van the Madd. Toen bleek dat ook Mark & the Spies gestopt waren, werd voorman Arjan Spies benaderd voor het muzikale project. De vier kwamen bijeen op de zolder van von Raven, die al samen met Spies nummers had uitgezocht, in de stijl van de Merseybeat.

Liverpool

Het eerste optreden van the Kik vond plaats op 2 april 2011 tijdens het festival ‘Krankjorum’ in ‘De machinist’ in Rotterdam. Een maand later stond de groep in the Cavern in Liverpool, waar the Beatles in hun begintijd optraden. In juli 2011 deed the Kik De Zwarte Cross aan en begin 2012 stonden ze op Noorderslag en zongen nog alleen Engelse liedjes. Tussendoor, stapte Spies uit de band, omdat hij het te druk had met zijn nieuwe baan. Zijn opvolger, Paul Zoontjes (ex-Yards), werd door Groenewegen benaderd om bij the Kik te komen spelen. Zoontjes (zang/keyboards) was al eerder benaderd, maar doordat hij actief was met zijn project Simon Keats, kon hij niet eerder.

Nederlands

Vervolgens verbleef het viertal een week op Vlieland, waar knopen werden doorgehakt. De tweede gitaar werd vervangen door een Vox-orgel en Engels werd ingewisseld voor Nederlands. Op Noorderslag was het eerste Nederlandstalige nummer te horen: ‘Zevenhuizen zondag’, een vertaling van ‘Pleasant valley Sunday’ van the Monkeys.

Begin februari kwam Spies terug bij de band en nam met de andere vier het album ‘Springlevend’ op, waaraan is meegewerkt door Armand en Lucky Fonz III. Het album komt deze week binnen op #24 in de Album Top 100. Deze maand geeft the Kik een optreden in Moskou.

‘Volgend seizoen, elke laatste vrijdag van de maand zijn onze lelijke koppen te zien bij DWDD’, schrijft de band op de website, want vanaf september zijn ze de huisband van De Wereld Draait Door. Von Raven: “We gaan alles in het Nederlands doen, tenzij ze (de redactie van DWDD) er geen reet aan vinden.” ‘Simone’, de eerste single van het album, gaat volgens hem niet over een specifiek meisje, maar over het meisje dat je nooit kunt krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten