dinsdag 5 juni 2012

EK voetbalhits 2012 (5)

Een week voordat het EK-voetbal 2012 begint, is het hitelftal kompleet. Dankzij drie nieuwe ‘spelers’ deze week, staan er nu elf nummers in de Single Top 100, die een link hebben met het EK. Eerst even de acht die er al waren:
#5 (6) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#9 (18) René Froger: Samen
#11 (4) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#18 (19) Gebroeders Ko: Oranje springt
#14 (21) Tim Leon: Oranje kampioen
#35 (77) Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!!
#39 (37) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#46 (41) Dikdakkers: Klap maar in je handen

Over naar de drie laatste spelers, met deze week:
- Evers is een held
- Lee Towers wilde meer dan een bijdrage leveren
- Danny de Munk brult voor Oranje (en een beetje voor zichzelf)

Evers is een held

Wilfred Genee, Johan Derksen, Edwin Evers: Helden (28)

De cd ‘De helden van Oranje’ van Wilfred Genee, Johan Derksen & Friends, loopt (als we Derksen mogen geloven) als een trein. Niet bij je (digitale) cd-boer , maar in de winkels van supermarktketen Lidl, waarmee ze een contract hebben afgesloten. En daarom krijgt de cd geen notering in de albumlijsten.

Er zijn niet minder dan 50.000 stuks van geperst en van elke cd (die te koop is voor € 7,50), gaat € 0,25 naar Spieren voor Spieren. Op voorhand garandeert Lidl minimaal een bedrag van € 100.000,--, want de supermarktketen gelooft in het succes van het Nederlands Elftal. Het zijn overigens niet alleen de cd’s die geld opbrengen, maar ook tal van andere producten, zoals de EK-snor en EK-bommetjes.

Na ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfrd Genee en Johan Derksen (#4 in mei) is ‘Helden’ de tweede single van het album. De zang is van Edwin Dinan Evers, die al met ‘Wil je niet nog 1 nacht’, zijn duet met Glennis Grace (#3 in december) bewezen heeft wel te kunnen zingen.

Edwin Evers is dj op 538 van ‘Evers staat op’, waar hij diverse typetjes doet, die al drie hits opleverden. Daarnaast is hij drummer van de Edwin Evers band (die de deelnemers begeleidt van The voice of Holland/Voice kids), en zanger/drummer van ‘Evers slaat door’, zijn eigen band. Evers zat in 2008 achter de #4-hit ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ van KIDB feat. Martin van der Starre.

Lee Towers wilde meer dan een bijdrage leveren

Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door (77)

Strikt solo bekeken was ‘You never walk alone’ de grootste hit voor Leendert Huijzer, oftewel Lee Towers. Het nummer was zijn tweede hit en bereikte in 1976 de 4e plaats. Towers is supporter van Feijenoord en heeft het nummer al ettelijke keren in de Kuip gezongen. Het is niet de eerste keer dat Towers een nummer zingt voor het EK-voetbal. In 1992 zong hij ‘Allemaal achter Oranje’, dat echter geen notering kreeg.

Nederlandse tekst

Ga door’ dankt Towers aan Johnny Gold (een typetje van Kees Verlee), die zo’n 30 jaar in het vak zit. Voor zijn repertoire was hij op zoek naar een geschikt liedje, bekend, maar nog niet plat gecoverd. Het werd ‘You’ll never walk alone’, dat eigenlijk te langzaam was voor zijn optredens. Gold dacht ‘wat Stef Ekkel kan met ‘Waarheen waarvoor’, er een sneller lied van maken, kan ik ook’ en dus vroeg hij zijn producer Waylon van der Heijden (die Ekkel ook had geholpen), een nieuw arrangement te maken. Die nieuwe versie leverde leuke reacties op, en hij kreeg dan ook de vraag er iets mee te gaan doen. Daarop schreef Gold er zelf een Nederlandse tekst op, en maakte er een EK-liedje van, want dat zat er toch aan te komen. Vervolgens stuurde hij een mailtje naar Lee Towers, want dat is toch de man in Nederland die het nummer bekend maakte. Towers, die Johnny Gold al zo’n 30 jaar kent, vond het idee leuk en dat gold ook voor zijn vrouw. Het nummer is heel herkenbaar en iedereen zingt het direct mee. Towers wilde echter meer dan een bijdrage leveren, hij wilde volledig meedoen. Dus vroeg hij Gold om een muziekbestand en de rest van de tekst. In korte tijd zongen ze het nummer in en op eerste Paasdag namen ze de videoclip op. Zelfs zijn buitenlandse vrienden zijn enthousiast, hoewel ze waarschijnlijk niets van de tekst verstaan.

steun

‘You’ll never walk alone’ komt uit de musical ‘Carousel’ van Rodgers & Hammerstein uit 1945. Daarin zingt een personage dit nummer om een ander te steunen bij het verlies van haar man die zelfmoord heeft gepleegd. In 1966 namen Gerry & the Pacemakers het nummer op en scoorden er een Britse #1-hit mee. Daarna werd het nummer al snel het lijflied van de voetbalclub Liverpool, maar ook van andere voetbalclubs in binnen en buitenland. Sindsdien wordt het nummer ook veel gebruikt als er een ramp heeft plaatsgevonden.

In 1985 werd het nummer speciaal opgenomen door the Crowd, een gelegenheidsformatie waarvan Marsden ook deel uitmaakte. Aanleiding was de brand in het Bradford stadion waarbij 56 personen omkwamen. Ook nu bereikte het nummer de eerste plaats van de Britse hitparade, dat Marsden een bijzonder record opleverde: twee keer een #1-plaats voor hetzelfde nummer in twee verschillende uitvoeringen.

Danny de Munk brult voor Oranje (en een beetje voor zichzelf)

Danny de Munk feat. DJ Galaga: We brullen voor Oranje (98)

Tijdens het EK is alles wat oranje kan zijn, ook echt oranje in huize de Munk. Danny zit er dan zelf ook gekleurd bij, misschien wel in hetzelfde T-shirt dat hij draagt in de clip van het nummer ‘We brullen voor Oranje’ feat. DJ Galaga (= Marco Leewis).

levenslied met een dancebeat

Denk niet dat de samenwerking tussen de twee een paar weken geleden is beklonken. Zoals met bijna alle EK-nummers, is het een kwestie van een heel lange adem, voordat een nummer wordt uitgebracht. Het idee voor ‘We brullen voor Oranje’ is de afgelopen winter ontstaan aan de keukentafel.

Het was al langer van Danny om een voetbalsingle uit te brengen, maar het wachten was op een goed nummer. Danny: ‘We brullen voor Oranje’ van DJ Galaga vond ik gelijk ijzersterk. Het is ook echt onderscheidend omdat het als enige levenslied combineert met een goede dancebeat. Toevallig precies de twee dingen waar ik zelf enorm veel van houd.”

Er is nog een andere reden dat Danny deze single uitbrengt, want op 17 november viert hij in de Heineken Music Hall in Amsterdam zijn 30-jarig jubileum. De EK-single is een mooie aftrap van zijn jubileumjaar.

Danny zal zoals veel artiesten die een EK-nummer uithebben, zoals Armin van Buuren, optredens verzorgen op het Oranjeplein in Charkov. Van Buuren staat er op 13 juni als Oranje tegen Duitsland speelt, Danny brult op 17 november mee, tijdens de wedstrijd tegen Portugal.

In tegenstelling tot Danny, die altijd al een voetbal-nummer wilde uitbrengen, moet Ilse Delange er niet aan denken. Ilse: “Ik vind het hartstikke grappig, maar het is niets voor mij.”

1 opmerking:

  1. Toch knap... In de top 100 op plaats 14 met slechts 10.000 views op Youtube. Ik ben benieuwd wie die single 'allemaal' heeft gekocht. Of beter wie al die singles heeft opgekocht...

    BeantwoordenVerwijderen