dinsdag 5 juni 2012

Echte vrienden winnen het van Songfestival winnares

Jan Smit & Gerard Joling: Echte vrienden (1) *** hoogste eersteweeks ***

“Dit is mijn 15e nummer 1 hit en misschien wel degene waar ik het meest blij mee ben !!!”, schrijft Jan Smit op zijn website. En Gerard Joling twitterde vrijdagmiddag toen hij van de #1-hit hoorde: “Helemaaaaaal uit mijn dak en Jan ook onze single Echte Vrienden op 1, echt super blij, iedereen die er aan mee heeft gewerkt gefeliciteerd.”

In 2000 zat Gerard Joling 15 jaar in het vak, dit jaar is het de beurt aan Jan Smit. Hij viert dat met het album ’15 jaar hits’ en scoort in zijn jubileumjaar met ‘Echte vrienden’ tevens zijn vijftiende #1-hit. Voor Gerard Joling is het zijn negende #1-hit.
‘Echte vrienden’ staat niet op dat album, maar komt te staan op zijn album ‘Vrienden’ dat op 10 augustus uitkomt. Daarnaast geeft Jan op 21, 27 en 28 oktober een jubileumshow in Ahoy in Rotterdam, waarbij natuurlijk Nick & Smit en Yes-R én Gerard Joling aanwezig zullen zijn. De leukste muzikale herinneringen van Jan worden dan afgewisseld met bijzondere duetten.

lied voor jubileumshow

Het idee voor ‘Echte vrienden’ kwam van Jan Smit. Een half jaar geleden belde hij Gerard op, dat hij voor zijn jubileumshow een liedje had geschreven dat hij met hem wilde opnemen. Jan speelde het voor op gitaar en Gerard vond het vanaf de eerste noot een leuk liedje. Hoewel de twee het nummer al in Nederland hadden ingezongen, vlogen ze in april naar Londen om het daar nog een keer op te nemen in de Airststudio’s. Daar zijn de blazers en de strijkers ook opgenomen.

respect

Waarom koos Jan voor Gerard en niet een andere zanger? Jan: “Al vanaf het begin van mijn carrière volgt Gerard mij. In die vijftien jaar heb ik mensen zien komen en gaan, maar Geer is altijd gebleven. In die tijd heeft hij nooit onderscheid gemaakt tussen Jantje en Jan. Hij heeft me echt altijd met respect behandeld. Daarom wilde ik met hem een lied opnemen. Geer is een heel vriendelijke professionele man, die ook nog eens mijn humor heeft.”

cd-single

Eigenlijk is het een verrassing dat ‘Echte vrienden’ op #1 binnenkomt. Met uitzondering van de woensdag, kwam het nummer niet hoger dan de 2e plaats; ‘Euphoria’ van Loreen werd het meest gedownload. Maar door de fysieke cd-single, in een klaphoesje en met de videoclip, die op donderdag werd vrijgegeven voor de fans, verkoopt het nummer een kwart meer dan Loreen, die het alleen van de download moet hebben. Aangezien het duo de komende week de nodige signeersessies geeft, zal het nummer nog wel een weekje (of langer) bovenaan staan. Want die #1 geven ze niet snel weer uit handen. Echter de Ek-hits gaan zich ook meer roeren, dus het wordt spannend de komende week.

En Gusttavo Lima met ‘Balada’? Hij kwam er de afgelopen week helemaal niet aan te pas. De strijd om de eerste plaats ging tussen Jan Smit & Gerard Joling en Loreen. Lima zakt na drie weken op #1, naar de derde plaats, zo’n 5% achter Loreen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten