dinsdag 5 juni 2012

Eurovisie Songfestival 2012

Loreen kreeg een tweede kans

Loreen: Euphoria (2)

Vooraf was ze de gedoodverfde favoriet en tijdens zowel de tweede halve finale als de finale zelf, heeft ze die status waargemaakt. En dus won de Zweedse Loreen met het nummer ‘Euphoria’ op zaterdag 26 mei 2012, in Bakoe, Azerbeidzjan, de 57e editie van het Eurovisie Songfestival. In de Single Top 100 moet Loreen echter genoegen nemen met een tweede plaats voor ‘Euphoria’. Daarmee blijft ‘Waterloo’ van ABBA, winnaar in 1974, nog steeds de enige Zweedse winnaar die er in ons land ook een #1-hit mee scoorde.

Loreen is de vijfde act die voor Zweden wint en scoort als Zweedse deelnemer de grootste hit sinds ABBA. Van de andere drie winnaars kwamen er eentje maar tot #23: ‘Take me to your heaven’ van Charlotte Nilsson in 1999 en twee tot de 4e plaats: ‘Diggi loo / Diggi ley’ van Herrey’s in 1984 en ‘Je ogen hebben geen geheimen/Främling’ van Carola in 1983.

geen r&b zangeres!

Lorine Zineb Noka Talhaoui (Stockholm, 18 oktober 1983) heeft Marokkaanse ouders en groeide op net buiten Stockholm. Ze leerde zichzelf piano spelen na het zien van de film ‘The piano’. Loreen wil muziek maken dat haar in de ziel raakt. Inspiratie krijgt ze van artiesten als Björk, Enya en vooral Lisa Gerrard. Ze vind het heel vervelend als ze wordt weggezet als een r&b zangeres.

gestrand in voorronde

In 2004 deed Loreen mee met de Zweedse versie van Idols en eindigde op de vierde plaats. Zeven jaar later werd ze weer vierde, maar nu in de halve finale van het ‘Melodifestivalen’, de Zweedse voorronde van het Eurovisie Songfestival. Ondanks een herkansing, strandde ze en ging Eric Saade voor Zweden naar München en eindigde met ‘Popular’ op de derde plaats.
Dit jaar deed Loreen weer mee aan de Zweedse voorrondes en nu direct met succes. ‘Euphoria’ hoefde dit keer geen twee rondes door en werd op 10 maart door het Zweedse publiek gekozen. Ruim twee maanden later, op 22 mei won ze de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival met 181 punten en vier dagen later, op 26 mei de finale met 372 punten; met uitzondering van Italië, kreeg ‘Euphoria’ van alle andere landen wel punten. Achttien landen gaven het nummer het maximum van 12 punten.

geen tv

Loreen beschrijft zichzelf als ‘een eenling, die het niet zo op heeft met de huidige wereld aan informatie. Ze heeft dan ook geen tv, wel een laptop, maar die gebruikt ze alleen voor het bijhouden van haar email en het bekijken van muziekprogramma’s. Haar doel is dan ook mensen te verenigen, want er is zoveel meer in de wereld dan materiële zaken. In september brengt Loreen haar debuutalbum ‘Rapture’ uit.

Zweedse inbreng

Hoewel Ell & Nikki in 2011 het songfestival wonnen voor Azerbeidzjan, was Zweden ook een beetje winnaar. Hun liedje, ‘Running scared’, was namelijk geschreven door Stefan Örn, Sandra Bjurman en Iain Farquharson.... uit Zweden. Dus misschien moeten wij voor 2013 eens met de Zweden gaan praten!

Željko Joksimović brengt Servië nog ver

Željko Joksimović: Nije ljubav stvar (88)

Acht jaar geleden, in 2004, deed Željko Joksimović voor het eerst mee met het Eurovisie Songfestival. Toen voor Servië en Montenegro met het zelfgeschreven ‘Lane moje’, dat tweede eindigde. Twee jaar later schreef hij het liedje voor zangeres Jelena Tomašević, dat niet door de nationale voorronde kwam. In hetzelfde jaar schreef hij het liedje voor Bosnië, dat derde eindigde.

In 2007 won zangeres Marija Šerifović met ‘Molitva’ het festival voor Servië, waardoor hij het jaar daarop het festival mee mocht presenteren. Daarnaast schreef hij de inzending die zesde eindigde. We kunnen dus wel zeggen dat Servië met Željko Joksimović een componist van formaat in huis heeft. Wellicht dat hij daarom wel dit jaar door de Servische omroep werd gevraagd om een lied te schrijven en dat in Bakoe, Azerbeidzjan te zingen. ‘Nije ljubav stvar’ heet het en betekent zoiets als ‘het is niet een kwestie van liefde’. Joksimović zorgde opnieuw voor een hoge notering: de derde plaats.

Željko Joksimovići s geboren op 20 april 1972 in Valjevo, dat toen nog deel uitmaakte van Joegoslavië en sinds 2007 onder Servië valt. Joksimović beheerst elf muziekinstrumenten. Op zijn twaalfde won hij de eerste accordeonprijs van Europa in Parijs. In eigen land heeft hij al vier albums uitgebracht waarvan zo’n 1 miljoen stuks zijn verkocht.

Eurovisiehits 2012

Loreen (op #2) en Željko Joksimovići (op #88) zijn tot nu toe de enige deelnemers uit de finale die een notering halen. In de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 staan maar liefst veertien andere finalisten. Hier volgen ze, met tussen haakjes het land en de plek die ze haalden:
#105 Roman Lob: Standing still (Duitsland/#8)
#106 Buranovskiye Babushki: Party for everybody (Rusland/#3)
#107 Ivi Adamou: La la love (Cyprus/#16)
#109 Gaitana: Be my guest (Oekraïne/#15)
#132 Pastora Soler: Quédate conmigo (Spanje/#10)
#134 Kurt Calleja: This is the night (Malta/#21)
#155 Eleftheria Eleftheriou: Aphrodisiac (Griekenland/#17)
#165 Kaliopi: Crno i belo (Macedonië/#13)
#169 Tooji: Stay (Noorwegen/#26)
#175 Nina Zilli: l’Amore e' femmina (out of love) Italië/#9)
#179 Mandinga: Zaleilah (Roemenië/#12)
#187 Anggun: Echo (you and I) Frankrijk/#22)
#193 Engelbert Humperdinck: Love will set you free Groot-Brittannië/#25)
#199 Can Bonomo: Love me back (Turkije/#7)

‘You and me’ van Joan Franka, vijftiende in de tweede halve finale met 35 punten, zakt van 34 naar #43.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten