zondag 16 september 2012

Khaled in zee met Zweedse producer

Khaled: C’est la vie (98)

Precies 20 jaar geleden scoorde Khaled (spreek uit: Galed), zijn eerste hit met ‘Didi’ (#29 in 1992). Vier jaar later was hij er weer, met ‘Aïcha’, dat bijna de top 10 bereikte (#14 in 1996). Vervolgens bleef het stil tot 2006, toen hij samen met de Iranees-Zweedse zanger Cameron Cartio het nummer ‘Henna’ opnam (#86 in 2006). En weer zes jaar later komt Khaled met ‘C’est la vie’, binnen op #98, voorloper van het gelijknamige album.

Voordat Khaled Hadj Ibrahim (Sidi El Houari, Oran, Algerije, 29 februari 1960), zich Khaled liet noemen, trad hij op als Cheb Khaled, dat ‘jonge Khaled’ betekent. In Algerije werd hij één van de exponenten van Raï, een muziekstroming, waarvan de oorsprong ligt in de traditionele muziekcultuur van de Bedoeïnen, afkomstig uit West-Algerije en Oost-Marokko.

Om een groter publiek te bereiken vertrok hij naar Parijs; Algerije was een kolonie van Frankrijk. Zijn eerste optreden in Frankrijk vond plaats in januari 1986 op het Raï festival in de plaats Bobigny. Twee jaar later verscheen het album ‘Kutché’, dat eigenlijk de start is van zijn carrière in Frankrijk, waar hij zich korte tijd later definitief vestigde en een internationale ster werd. Vanwege zijn status en de muziek die hij brengt, wordt hij ook wel de koning van de Raï genoemd.

‘C’est la vie’ is gezongen in het Algerijns en het Frans. Het nummer is mede geproduceerd door de Zweedse producer RedOne, die heeft gewerkt met onder andere Jennifer Lopez, Enrique Iglesias en Nicki Minjah. Toch liggen de roots van beide niet zover uit elkaar, want RedOne komt van oorsprong uit Marokko, zijn echte naam luidt Nadir Khayat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten