vrijdag 21 september 2012

Hitflits: zevende #1-album voor Ilse DeLange en veel Doe maar

Vorige week vrijdag, 14 september 2012, gaf Ilse DeLange een eenmalig, intiem, concert in het Gelredome in Arnhem. Het was tevens de avond waarop ze voor het eerst liedjes van ‘Eye of the hurricane’, haar achtste studioalbum speelde. Een album dat ze voor het eerst zelf heeft geproduceerd, samen met haar drummer en vriend Bart Vergoossen en Csaba Petocz (onder andere producer van ‘Havoc and bright lights’, het laatstverschenen album van Alanis Morissette).

Aanvankelijk stond het optreden plus album gepland voor maart. Maar doordat haar vader in januari overleed, werd het uitgesteld tot het najaar. Het album dat toen al bijna af was, paste niet meer bij Ilse en dus is ze opnieuw met anderen liedjes gaan schrijven. Deze staan op ‘Eye of the hurricane’, waaronder enkele liedjes die met het overlijden van haar vader te maken hebben. Ondanks een half jaar uitstel en een totaal ander album, is het vertrouwen er nog steeds en werd het album meer dan 25.000 keer  besteld door de handel.

goud

Anno 2012 betekent 25.000 exemplaren gouden plaat en die kreeg ze afgelopen maandag uitgereikt in De Wereld Draait Door. Niet geheel onverwachts dus knalt het album binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, waarmee ze haar zevende #1-notering scoort. Morgenavond is Ilse te zien en te horen in de eerste aflevering van ‘Toppop 3’, het nieuwe muziekprogramma van de AVRO, dat gepresenteerd wordt door 3FM dj Gerard Ekdom.

De overmacht op de #2, ‘Tempest’ van Bob Dylan, is overweldigend, ruim 75%. Dylan hield het maar één week vol bovenaan, en dat zal – helaas – ook voor Ilse gaan gelden, want vandaag verschijnt ‘Sterker’, het nieuwe album van Nick en Simon.
ook goud

Afgelopen woensdag presenteerde het duo het album in ‘Koninklijk Theater Carré’ in Amsterdam en via een live verbinding, in 55 bioscopen in het land, waardoor zo’n 20.000 fans het optreden gelijktijdig konden meemaken.Diezelfde avond kregen Nick en Simon uit handen van Johan Cruijff (al jaren hun held en de opper-Amsterdammer) een gouden plaat uitgereikt. Cruijff die blij was dat hij de gouden plak mocht uitreiken, merkte op dat Nick en Simon voor Nederlandse muziek in Spanje zorgen. “Ik doe nu iets terug”.

Net als vorige week wordt de top 10 van de albumlijst weer flink opgeschut. Naast Ilse DeLange komen er albums binnen van P!nk (‘The truth about love, op #3), Michael Jackson (‘Bad – 25th anniversary’, op #6), the Killers (‘Battle born’, op #7, groot  kanshebber voor een #1-positie in de Britse albumlijst) en een dubbel EP met zeven c.q. acht liedjes van Doe maar (‘Versies/De Limmen tapes’, op #9). Op het laatst genoemde album zingen artiesten van nu (uit de hiphop wereld) nummers van en soms met Doe maar.

twee keer Doe maar

In oktober geeft Doe maar vier concerten in het Gelredome in Arnhem, in het kader van Symphonica in Rosso. Het was de bedoeling om in aanloop naar de concerten,  Nederlandse rappers en hiphoppers, rapversies te laten maken van de grootste Doe maar hits. Doordat er geen originele meersporenbanden meer waren (gewist door Telstar, destijds de platenmaatschappij van Doe maar), nam de groep zeven liedjes opnieuw op, nu in een reggae uitvoering. Deze staan op ‘De Limmen tapes’. Op ‘Versies’ staan acht liedjes van Doe maar door en soms met Sef, Kraantje Pappie, Extince, Kempi, Opposites, Kubus, Y’skid, Sticks, Gers Pardoel, Winne, Freku en Spinvis. De meeste van hen leerden Doe maar kennen via hun ouders.

Sowieso is het een goede week voor Doe maar, want op #25 komt de complete verzameling ‘De doos van Doe maar’ binnen, met 14 cd’s en 9 DVD’s, voor een prijs rond de € 80,--. In de singlelijst, op #17, komen Gers Pardoel & Doe maar binnen met een nieuwe versie van ‘Liever dan lief’.

Zes eersteweeks noteringen heb je inmiddels gehad, maar dat is slechts een tipje van de ijsberg. Want deze week zijn er 25 albums verdwenen en daar komen er 23 nieuwe voor terug en gaan er 2 op herhaling. Onder die 23 zitten een viertal debutanten, waar we langer bij stil blijven staan. Hier komt het restant:
#20 Ritchie Sambora: Aftermath of the lowdown
#22 Marillion: Sounds that can’t be made
#23 Various artists; Junior Songfestival 2012 [NL]
#32 Skunk anansie: Black traffic
#28 Alex Roeka: Gegroefd [NL]
#33 Paul Carrack: Collected
#35 Grizzly bear: Shields
#41 Nelly Furtado: The spirit indestructible
#47 Carly Rae Jepsen: Kiss
#54 Yes-R: Fashion [NL]
#55 Band of horses: Mirage rock
#58 Osdorp Posse: Top 100 [NL]
#70 de Regahs: Lekkâh [NL]

Geheel toevallig komen de vier debutanten achter elkaar binnen, hier komen ze.
#79 Rival sons: Head down, derde album van band uit Los Angeles, Californië, die bestaat sinds 2008

Op #82 zien we Sean Rowe met 'The salesman and the shark'. Deze zanger is geboren in 1975 in Troy, New York. Hij schreef op zijn 7e, na het horen van ‘Eye of the tiger’ van Survivor, zijn eerste liedje. Kreeg op zijn 12e van zijn vader een basgitaar, maar ging vijf jaar later zingen, na het horen van het nummer ‘Open the door’ van soulzanger Otis Redding. ‘The salesman and the shark’ is het vierde album van Rowe.

Meschiya Lake is een zangeres, geboren in Oregon die op haar 8e verhuisde naar  South Dakota. Het jaar daarop won ze een zangwedstrijd en dat leverde haar $500,-- op. In 2009 startte ze met de band the Little big horns, waarmee ze nu het album ‘Lucky devil’ uitbrengt, geheel door haarzelf geproduceerd en binnen op #83. Ze is inmiddels al bezig met de opvolger.

John Coffey is een personage uit de film ‘The green nile’ uit 1999. Drie later besloten David Achter de molen (zang), Alfred van Luttikhuizen (gitaar), Chistoffer van Teijlingen (gitaar), Richard van Luttikhuizen (bas) en Carsten Brunsveld (drums) die naam te gebruiken voor hun band. Na een drietal EP’s, kwam John Coffey in 2009 met het album ‘Vanity’, dat anno 2012 wordt opgevolgd door ‘Bright companions’, binnen nop #96, waaraan ze dan ook twee jaar hebben gewerkt.

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, komen drie binnen. De hoogste vinden we op #16, ‘Born this way’ van Lady Gaga, die de afgelopen week twee concerten in ons land gaf. . De lijst wordt nog steeds aangevoerd, nu voor derde week, door ‘Mylo xyloto’ van Coldplay, die met nog vijf andere albums genoteerd staat.

SINGLES

Toch een beetje tegen de verwachting in, blijft ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos de bovenste beste in de Single Top 100. Het nummer staat nu in totaal voor de derde week bovenaan. De grootste kanshebber voor de #1 was ‘Gangnam style’ van Psy, dat op #2 blijft staan. Wel is het verschil tussen beide nummers verkleind, van 25% naar 11%. Dus wie weet volgende week.

 The voice of Holland levert deze week maar één nieuwe hit op: ‘Grenade’ door Gerrie van Dijk-Dantuma, binnen op #62. Dat is wat anders dan de top 10-noteringen die Ivar Oosterloo met ‘Baby one more time’, Floortje Smit met ‘Alone’ en Sandra van Nieuwland  met ‘More’, de afgelopen drie weken scoorden. Van Nieuwland, vier weken geleden binnen op #1, stijgt deze week terug naar de derde plaats. Daarnaast komt Sharon Doorson, die vorig jaar meedeed aan the Voice, op #19 binnen met ‘Fall in love’. Vanavond is er weer een blind audition, misschien dat die volgende week meer hits oplevert.

Behalve een #1-album, ‘Eye of the hurricane’, scoort Ilse ook nog twee singlehits. ‘Winter of love’, dat ze afgelopen maandag in De Wereld Draait Door zong, maakt daardoor een nieuwe oplevering en stijgt terug van 87 naar #30. Vier weken geleden kwam het nummer binnen op de 13e plaats. Daarnaast gaat ‘Hurricane’ op herhaling op #12; de hoogste plaats was #7 op 26 mei.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#5 Swedish house mafia feat. John Martin: Don’t you worry child (hun laatste single)
#17 Gers Pardoel en Doe maar: Liever dan lief [NL]
#27 Robbie Williams: Candy
#56 Mainstreet: Stop the time [NL]
#73 Christina Aguilera: Your body
#77 Jaman: Overal ter wereld [NL]
#85 Kanye West, Jay-Z & Big Sean: Clique
#90: Usher: Numb
#94 Andy Grammer: Keep your head up (geen cover van het gelijknamige nummer van Ben Howard!)

De blogger heeft weer een nieuwe layout bedacht, dus alles staat er nog niet mooi op. Hopelijk gaat het met de nieuwe Megaman beter. Na het weekend weet je het!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten