maandag 14 oktober 2013

Donny Hathaway scoort postuum eerste hit

Steffen Morrison: A song for you (4)        *** hoogste eerste weeks ***

In 2011 had Steffen Morrison al een album uitgebracht, ‘Revealed’, dat genomineerd werd voor een Edison. Het nummer ‘Shake it’ is destijds gebruikt in een reclamespot voor Reebok-schoenen en op 14 maart 2012 deed hij het voorprogramma van Joss Stone. De 34-jarige Steffen Morrison komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.
Het album ‘Revealed’ gaat deze week tien plaatsen hoger op herhaling, op #85, en dat allemaal dankzij ‘A song for you’, dat hij zong op vrijdag 4 oktober tijdens de zesde blind audition tijdens The voice of Holland. Uit de vier coaches koos hij voor Trijntje Oosterhuis. Lalah Hathaway, dochter van Donny, bedankte Steffen via Twitter voor de vertolking van het nummer.

Donny Hathaway: A song for you (22)

Donny Hathaway nam ‘A song for you’ in 1971 op voor zijn tweede album ‘Donny Hathaway’. Hathaway was echter niet de eerste die het nummer opnam, dat was de schrijver zelf, Leon Russell, in 1970 op zijn eerste album ‘Leon Russell’. De versie van Hathaway werd geen hit, die van Andy Williams, die drie maanden later verscheen, in augustus 1971, wel. Vervolgens is het nummer diverse keren gecoverd, door onder andere Dusty Springfield, Simply red, Amy Winehouse en Michael Bublé.

paranoia

Donny Edward Hathaway leefde van 1 oktober 1945 – 13 januari 1979 en is maar 33 jaar oud geworden. Zijn einde koos hij zelf: hij sprong uit het raam van het Essex House hotel in New York. Diezelfde dag waren de opnames van een tweede duettenalbum tijdelijk stilgelegd. Hathaway had aan de aanwezigen in de platenstudio laten weten zich bedreigd te voelen door blanken die zijn muziek wilden stelen. Hij zou worden aangesloten op een soort van hersenmachine. Duidelijk was dat Hathaway aan paranoia leed.

Zoals zoveel zwarte zangers leerde Donny Hathaway het zingen in het kerkkoor. Vanaf zijn derde jaar maakte hij daar samen met zijn oma deel van uit. Hij studeerde muziek en leerde tijdens de opleiding Roberta Flack kennen, met wie hij meerdere duetten opnam, onder andere ‘The closer I get to you’. Voordat hij zelf als zanger aan de bak ging, schreef en arrangeerde hij nummers voor anderen, waaronder the Staple singers en Aretha Franklin. In 1969 bracht Hathaway zijn eerste single uit ‘I thank you baby, een duet met zangeres June Conquest.

Toen Hathaway in 1979 werkte aan een tweede duettenalbum (het eerste ‘Roberta Flack & Donny Hathaway’ verscheen in 1971), leek er eerst niets aan de hand. Maar zoals we inmiddels weten liep het anders af en verloor de muziekwereld weer veel te vroeg een zanger. Door alle aandacht rond Hathaway scoort hij deze week ook postuum in de Album Top 100 met ‘A Donny Hathaway collection’ op #14.

1 opmerking:

  1. al die weetjes, geweldig, en wat een prachtnummer

    BeantwoordenVerwijderen