vrijdag 18 oktober 2013

Hitflits: Pharrell Williams mag eindelijk ‘Happy’ zijn; dertiende #1 voor Frans Bauer

Vorig weekend was hij al de gelukkigste man van de hele wereld, door in Miami in het huwelijksbootje te stappen met zijn vriendin, het model Helen Lasichanh. Deze week kan Pharrell Williams zijn geluk helemaal niet op, want voor het eerst bereikt hij in zijn eentje de top van de Single Top 100. ‘Happy’ stijgt in de elfde week naar de eerste plaats en Nederland is het enige land waar het nummer genoteerd staat. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

TOP 3

1  (2)   Pharrell Williams: Happy (eerste week)
2  (1)   Gordon: Kom eens dichterbij
3 ( 3)   DVBBS & Borgeous: Tsunami

Een maand geleden leek het er even op dat ‘Royals’ van Lorde de hoogste plaats had bereikt: #14. Vervolgens zakte het naar #19, steeg naar #14 en zakte weer naar #19. Vorige week steeg het weer, maar niet terug naar #14, maar naar #11. En deze week maakt het, na 17 weken, de sprong naar de top 10 en komt uit op #8.

Het nummer is veel te horen op 3FM (wat niet meetelt voor de Single Top 100), wordt lekker gedownload en veel gestreamed. Twee weken geleden bereikte de bijna 17-jarige Ella Yelich o’ Connor, zoals ze echt heet, de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Zo hoog zal ze bij ons echter niet komen. Net niet bij onze bovenste tien, is ‘Hey brother’ van Avicii feat. Dan Tyminski, dat van 38 naar #13* stijgt.

The Voice of Holland – the blind auditions – een tussenstand

Onder de eerste weeks noteringen, zitten geen nieuwe talenten uit The voice of Holland. Daarmee komt het voorlopige aantal hits uit deze vierde editie op negen (vorig jaar 11), waaronder een #1-notering voor Julia van der Toorn met ‘Oops … I did it again’. Vanavond begint de eerste van vier battles, die zijn opgenomen op 11 en 12 september. Alle talenten weten dus al tijden of ze door zijn of niet naar de live shows, die beginnen op 15 november. Tijdens de battles mogen de coaches één talent, dat door een coach wordt weggestuurd, ‘stelen’, waardoor het toch nog goed komt met hem of haar.

Hier komen de tien eerste weeks noteringen:
#11 Justin Bieber: All that matters, ‘Heartbreaker’ zakt van 5 naar #75 …
#19 Afrojack feat. Spree Wilson: The spark
#54 Beth: Wake me up, cover van Avicii werd vorige week gebruikt tijdens So You Think You Can Dance
#74 John de Bever: Ik vergeef je
#77 Gerry Holland en de Clochards: Geen cent te makken
#80 James Blunt: Bonfire heart
#89 Pitbull feat. Ke$ha: Timber
#90 Wesly Bronkhorst: De eerste kus
#92 Bruno Mars: Gorilla
#99 Eminem: Rap God

ALBUMS

TOP 3

1 E.W. Frans Bauer: De mooiste jaren … die komen nog (eerste week)
2 E.W. Nick & Simon: Christmas with Nick & Simon
3 E.W. Pearl jam: Lightning bolt, opvolger van ‘Backspacer’ uit 2009, dat ook tot #3 kwam.

Zoals verwacht is ‘De mooiste jaren … die komen nog’ van Frans Bauer de nieuwe #1. Maar een binnenkomst op #1, nee daar gaan wij niet zonder meer in mee. Zoals we vorige week al meldden (zie de Hitflits) was het album al sinds die woensdag te koop bij onder andere de Blokker, waardoor het donderdag al op #79 stond. Toch stond het vorige week niet in de albumlijst, omdat de officiële releasedatum vrijdag 11 oktober 2013 was.

In de Gouden Uren van de dag daarvoor liet Frans al weten dat sommige winkeliers het album al aanboden. Niet vreemd, als je weet dat het album bij de Blokker te koop is! Overigens heeft GfK Dutch Charts, samensteller van de albumlijst, laten weten de zogenaamde ‘streetdate’ nader te gaan bekijken, omdat deze steeds vaker wordt geschonden. Dus wellicht dat we daar binnenkort van verlost zijn.

Frans Bauer heeft dus nog geluk, want formeel komt zijn album ‘De mooiste jaren … die komen nog’ binnen op de eerste plaats. Van zijn dertien #1-noteringen, is het de achtste keer dat een album vanuit het niets binnenkomt. Toch had hij die eerste plaats niet meteen in de pocket, want aan het begin van de week waren het Nick & Simon die met ‘Christmas with Nick & Simon’ even de voorlopige albumlijst aanvoerden. Als ze het wel was gelukt #1 te komen, was het de vroegste kerst-#1 ooit geworden. Het is immers nog maar 19 oktober! Nu moeten de heren nog even geduld hebben.

Net buiten de top 3 staat ‘Klaar voor de start (deel 34)’ van Kinderen voor kinderen, dat na twee weken bovenaan naar de vierde plaats zakt. Komende week wordt de jaarlijkse tv-special opgenomen tijdens twee live shows in Vredenburg, Utrecht. Uitzending daarvan is zaterdag 9 november.

Nu volgt het restant eerste weeks, met een verdeling tussen oude bekenden en debutanten. Eerst de oude garde:
#5 Janine Jansen: Bach concertos
#6 Paul McCartney: New
#7 Veldhuis & Kemper: Onder de douche
#18 Gavin DeGraw: Make a move
#29 Jeroen van der Boom: Deze man
#49 Jonathan Wilson: Fanfare
#50 Thindersticks: Across six leap years
#53 Ane Brun: Rarities
#55 Eric Clapton: Unplugged (expanded and remastered)
#78 Fink: Fink meets the Royal Concertgebouw Orchestra
#85 Amos Lee: Mountains of sorrow, rivers of blue
#89 Goldfish: Three second memory

En dan de debutanten:
#24 Wesly Bronkhorst: Wesly Bronkhorst, met `Kom maar bij mij` lukte het in 2007 niet
#31 Holland Baroque Society & Eric Vloeimans: Old new & blue, jazztrompetist Eric Vloeimans werkt op dit in mei opgenomen album, samen met Barokorkest Holland Baroque Society
#51 John Newman: Tribute, in de Britse albumlijst zal de 23-jarige Newman een #1-notering scoren, met een voorsprong op ‘Lightning bolt’ van Pearl jam
#66 Ivo Rosbeek en de Lotgenoten: Mannen van de klok, naar het gelijknamige theaterprogramma met (niet) alledaagse Limburgse teksten
#92 Ben Taylor: Listening, Taylor is de zoon van Carly Simon en James Taylor, ook muzikanten
#98 Darkside: Psychic, project van het Amerikaanse duo Nicholas Jaar en Dave Harrington

We krijgen geregeld vragen waarom we de volledige lijsten niet plaatsen. Daar kunnen we kort over zijn: dat mogen we niet. Wij vinden dat niet erg, omdat er een site is waar de lijsten met extra informatie, reviews etc. op staan en dat is Dutch Charts. Zij kunnen dat immers veel beter! Na het weekend zijn wij er weer met een nieuwe Megaman en vanaf zaterdagmiddag kun je op nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumsnippers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten