maandag 13 april 2009

BEP verslijten drie zangeressen

Black eyed peas: Boom boom pow (40)

‘Is het bijna drie jaar stil rond de BEP, komen ze met dit’ of ‘Tof!, hier hebben we zeker opgewacht’. De meningen over ‘Boom boom pow’, de elfde hitsingle van de Black eyed peas zijn nogal verdeeld. En dat mag. Het voorlaatste hitfeit van de band was ‘Mas que nada’ dat Sérgio Mendes zelfs zijn grootste notering opleverde: #2.

De Black eyed peas bestaan sinds 1996. Op de eerste twee albums ‘Behind the front’ en ‘Bridging the gap’ hadden ze nog geen vaste zangeres. Even leek het er op dat het Macy Gray zou worden, want zij werkt aan beide albums mee. De single ‘Request + line’ werd dankzij haar bijdrage een hitje (#86 in 2001). Het album ‘Bridging the gap’ deed het beter, want daar gingen wereldwijd 1,2 miljoen stuks van over de toonbank.

Macy werd het echter niet, want de heren Will.i.am (= William James Adams Jr.), Apl.de.ap (= Allan Pineda) en Taboo Nawasha (= Jaime Luis Gómez) kozen voor Kim Hill als vaste achtergrondzangeres. Zij werkte ook al mee aan ‘Bridging the gap’. Toch werd het Kim niet, want in 2000 vertrok ze met de Noorderzon. Volgens eigen zeggen is ze door het platenlabel Interscope aan de kant gezet, omdat zij bang waren dat haar muziek ‘niet zwart genoeg’ zou zijn. Sindsdien is ze haar eigen gang gegaan, werkte mee aan producties van anderen, bracht vier albums uit, waaronder twee jaar geleden ‘Okada taxi’.

In 2003 stond het trio, vanwege het ontbreken van echte successen, op het punt te gaan stoppen. Een laatste poging ondernam Will.i.am, door Fergie (=Stacey Ann Ferguson) te vragen voor het nummer ‘Shut up’. De samenwerking bleek goed te bevallen. Vanaf dat moment werd ze vast lid van de groep en daarmee kwam ook het langverwachte succes. ‘Where is the love’, de eerste single van ‘Elephunk’ bereikte in veel landen de eerste plaats. Naast zangeres bij BEP, heeft ze ook een eigen succesvolle carrière opgezet met het uitbrengen van het album ‘The dutchess’, waar wereldwijd meer dan 6 miljoen stuks van zijn verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten