maandag 13 april 2009

Pussycat dolls nemen Hindi liedje in het Engels op

A.R. Rahman and the Pussycat dolls feat. Nicole Scherzinger: Jai ho! (you are my destiny) (60)

‘Jai ho!’ komt uit de film ‘Slumdog millionaire’, uitgevoerd door Sukhwinder Singh en A.R. Rahman en gezongen door Mahalakshmi Iyer, Tanvi Shah and Vijay Prakash. Eerder dit jaar kreeg de film acht Oscars, waarvan eentje voor het nummer ‘Jai ho!’. Allah Rakkha Rahman (Madras, Tamil Nadu, India, 6 januari 1966) schreef de muziek echter niet voor de film ‘Slumdog millionaire’, maar voor de film ‘Yuvvraaj’. Subhash Ghai, de regisseur, vond het nummer echter niet geschikt voor acteur Zayed Khan om het in beeld te brengen. En dus werd het de slotscène van de film ‘Slumdog millionaire’, waarbij een zeer energieke dans te zien is. De Oscar was echter onterecht, want één van de gouden regels van de Academy luidt dat een nummer speciaal voor een film geschreven moet zijn om in aanmerking te komen voor een onderscheiding, en dat was dus niet het geval met ‘Jai ho!’. De Oscar was echter al uitgereikt en eens gegeven is altijd gegeven.

Engelse versie

Vervolgens kwamen the Pussycat dolls in beeld om een Engelstalige versie van ‘Jai ho!’ op te nemen. Uiteraard werd A.R. Rahman daarbij betrokken, omdat hij de componist is van het nummer. De originele tekst is in Hindi en betekent ‘Moge de overwinning de jouwe zijn’ en slaat op de hoofdrolspeler die de winnaar wordt van de Indiase versie van ‘weekend millionairs’. In het Engels werd er ‘(you are my destiny)’ aan toegevoegd en kreeg Nicole Scherzinger de lead. Volgens haar is het nummer meer een interpretatie van de Hindische versie dan een remix. De clip van ‘Jai ho! (you are my destiny)’ werd geschoten op een spoorwegstation in Wenen analoog aan de filmscène. Daarnaast biedt de nieuwe versie de gelegenheid om het album ‘Doll domination’ van the Pussycat dolls nieuw leven in te blazen. Kompleet met drie nieuwe nummers is het uitgebracht onder de titel ‘Doll domination 2.0’.

In Groot-Brittannië pakken ze het anders aan, daar verschijnt later deze maand ‘Doll domination: the mini collection’. Met zes nummers waaronder alle singles van het album ‘Doll domination’ en twee nieuwe nummers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten