maandag 27 augustus 2007

John Lennon scoort dubbelhit via iTunes

John Lennon: Imagine (37)/ Working class hero (98)

Opvallend oud werk komt deze week binnen in de Single Top 100. Op 41 en 91 treffen we twee singles aan van de dertig jaar dode Elvis Presley. Op 37 en 98 komen twee singles binnen van de 27 jaar dode John Lennon. ‘Imagine’ en ‘Working class hero’ profiteren direct van het feit dat Lennons weduwe Yoko Ono toestemming heeft gegeven aan iTunes om zijn zestien solo-albums als download aan te bieden. Een deel van de opnames was al verschenen via andere digitale muziekwinkels, maar ze waren nog niet op Apple's iTunes, de grootste dienst, beschikbaar.

“John zou het geweldig hebben gevonden dat zijn muziek nu beschikbaar is via een toepassing die een hele nieuwe generatie luisteraars bereikt”, aldus Ono. Ook Apple is blij. “John Lennon is een van de grootste artiesten van onze tijd”, laat directeur Steve Jobs weten. “We zijn er heel gelukkig mee dat we zijn solowerk nu ook in iTunes kunnen aanbieden.”

Beatles-collega Paul McCartney bereikte in mei al overeenstemming over zijn solowerk. Alleen de muziek van George Harrison kan niet legaal worden gedownload. Zijn weduwe Olivia heeft echter gezegd dat een overeenkomst eraan zit te komen.

‘Imagine’ wordt al voor de vijfde keer een hit. De originele uitgave in 1971 kwam tot #5. Tien jaar later werd de single, naar aanleiding van Lennons dood, opnieuw uitgebracht, met opnieuw een vijfde plaats als resultaat. In 1989 werd het nummer opnieuw een hit, nu met het uitkomen van de speelfilm ‘Imagine: John Lennon’ (#83). Eind 1999 werd de compositie in Engeland uitgeroepen tot het ‘beste liedje van de eeuw’; dat betekende opnieuw een binnenkomst; het plaatje bereikte nu plaats #56. Vijf keer een hit met dezelfde single, dat is veel, maar nog geen record. Dat staat op naam van ‘Last Christmas’ van Wham!, dat sinds 1984 al negen keer een hit is geweest!

‘Working class hero’ (opgenomen in 1970) is voor het eerst een hit voor Lennon. Alhoewel… eerder dit jaar scoorde de Amerikaanse band Green day al een hitje met het nummer (#39 in juni). In hun versie is de stem van Lennon al te horen in de laatste paar gezongen regels. Nu dus het origineel in z’n geheel op #98.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten