maandag 27 augustus 2007

‘Blue suede shoes’ na vijftig jaar voor het eerst een hit

Elvis Presley: Suspicious minds (41)/ Blue suede shoes (91)

Ook twee keer binnen: Elvis Presley. Vorige week troffen we ‘Heartbreak hotel’ al een weekje aan op #95. Die is nu verdwenen, maar daar krijgen we wél twee nieuwe singlehits voor terug: ‘Suspicious minds’ doet het erg goed op #41, ‘Blue suede shoes’ wordt eindelijk voor het eerst een hit op #91.

Elvis is dood, maar nog lang niet vergeten. In de Album Top 100 stijgt ‘The complete Dutch collection’ door naar #1. in de Single Top 100 komen daar ook nog een paar onverwachte hits bij, wat zijn teller in Nederland op 92 stuks brengt.

‘Suspicious minds’ wordt bij deze voor de vierde keer een hit. In 1969 bereikte de originele uitgave plaats #4. Daar kwam in 1999 een heruitgave bij, die tot #15 reikte. In 2001 werd het nummer in een live-uitvoering een hit: #30. Het nummer is trouwens momenteel nóg een keer een hit, maar dan in de versie van René Shuman & Angel-eye. Hun versie neemt echter een bescheiden 92e plaats in. ‘Suspicious’ minds is geen eigen Elvis-nummer, maar is voor het eerst opgenomen door Mark James in 1968. De Britse Fine young cannibals scoorden er in 1986 ook een hit mee: #21.

Ook ‘Blue suede shoes’ is van oorsprong niet van Elvis, maar van Carl Perkins; die schreef het en nam het op in 1956. In Nederland had alleen Johnny Rivers er een tipnoterinkje mee, in 1973. Opmerkelijk genoeg is een van de bekendste Elvis-nummers nu pas voor het eerst een hit bij ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten