vrijdag 11 augustus 2017

Hitflits: Lil Kleine evenaart zichzelf; ‘Mi Gente’ naar #1 én toch nog een EK-hit

Velen dachten dat het succes van WOP! van Lil’ Kleine, dat vorig jaar negen weken op de eerste plaats stond, eenmalig was. Geenszins, want ook met zijn album Alleen slaagt Kleine er dit jaar in negen weken lang de Album Top 100 aan te voeren. Het enige verschil tussen de noteringen, is dat WOP! het in negen weken lukte, terwijl Alleen er elf weken voor nodig had. Na vijf weken werd de hegemonie even doorbroken door Rémi van Ronnie Flex en 77 Nachten door SFB, maar daarna zette Alleen de hegemonie voort.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: Alleen (negende week op #1)
2. (3)   SFB: 77 Nachten (op bijna 45%)
3. (4)   Ronnie Flex: Rémi
4. (5)   Ed Sheeran: ÷ (Divide
5. (6)   Boef: Slaaptekort

Gaan we over naar de drie eerste weeks noteringen van deze week:
#8 Randy Newman: Dark Matter
#37 Wouter Hamel: Amaury
#90 DJ HAmida: A la bien Mix Party 2017

Alvorens we overgaan naar de Single Top 100, kijken we eerst nog even naar de andere albumlijsten. Zowel in de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums als de Vinyl 33 staat de EP Kaleidoscoop van Coldplay. Het album was al even verkrijgbaar, het vinylexemplaar sinds afgelopen weekend.
Kaleidoscoop bevat slechts vijf nummers, waaronder de single ‘Miracles (Someone Special)’ met Big Sean. In tegenstelling tot andere hitparades die ook airpaly en/of videoclicks en Shazam meetellen voor hun lijsten, tellen voor de Single Top 100 alleen fysieke en digitale verkopen mee. En deze waren telkens te weinig voor een notering.

SINGLES

Oei oei, wat was het spannend deze week. ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William, vorige week nog op de derde plaats, kwam de afgelopen week steeds dichterbij de eerste plaats. Woensdag was het verschil met ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber nog geen half procent. De grote vraag was dan ook, zou ‘Mi Gente’ dat kleine verschil in twee dagen kunnen overbruggen?

Nederland eerste Europese land

Gezien onze kop, weet je het antwoord al, ook is het overwicht op ‘Despacito’ nog geen 2%. Maar dat zal J. Balvin & Willy William een zorg zijn, want ‘Mi Gente’ is hun eerste #1-notering. Nederland is zelfs het eerste Europese land waar ‘Mi Gente’ de eerste plaats haalt van een wekelijkse hitparade, maar daar zal het vast niet bijblijven.


van Franstalig naar Spaanstalig

‘Mi Gente’ is eerder dit jaar opgenomen in het Frans door Willy William, die het ook schreef. Toen heette het nog ‘Voodoo Song’. Vervolgens herschreef hij het nummer met J. Balvin en Mohombi en werd het ‘Mi Gente’, dat Spaans is voor ‘Mijn Volk’. Opnieuw staat er dus na ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber, een Spaanstalig nummer op de eerste plaats van de Single Top 100.

SINGLE TOP 5

1. (3)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente
2. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (op minder dan 2%)
3. (2)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (5)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij

Een week nadat het Nederlands Elftal in 1988 het EK Voetbal had gewonnen, steeg ‘Wij ❤ Van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal van de 71e naar de 28e plaats. Let wel, de hitlijsten werden voor het weekend samengesteld, dus de overwinning op zaterdag 25 juni zat daar nog niet in verwerkt én voor je favoriete nummer moest je ook nog naar de platenzaak.
De week daarop maakte het nummer de sprong naar de eerste plaats, waar het drie weken bleef staan. In het kielzog van de Hazes-hit kwamen er nog diverse voetbalnummers uit, waarvan Holland met ‘Aanvallen!’ (#2) en de Hollanders met ‘Het Oranjelied’(#4) ook een hit werden. Gedurende twee weken stonden alle drie de nummers zelfs gelijktijdig in de top 10. Sindsdien worden elk EK of WK voetballiedjes opgenomen en leveren (grote) hits op.

Vrouwenvoetbal? Dat leeft toch helemaal niet?!

En hoe is het anno 2017 gesteld na het winnen van onze Leeuwinnen van het EK? Droevig. Geen enkel zichzelf respecterend artiest vond het nodig om een EK-liedje op te nemen, want ach vrouwenvoetbal, dat leeft toch niet, dus levert het niets op.

Pas toen de Oranjevrouwen na de winst op Engeland in de halve finale, het nummer ‘Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht’ van John de Bever (#65 in 2015) tot hun lijflied hadden gebombardeerd, nam de Bever het initiatief.

De Bever: “Ik vond het heel leuk dat die meiden het hun lijflied hebben gemaakt, en ik voelde me verplicht om iets terug te doen”. Daarop schreef Marianne Weber een nieuwe tekst, die de Bever voor de finale in zong. Tijdens de huldiging afgelopen maandag en in diverse tv-programma’s, waaronder ‘Jinek’ zong de Bever de Oranjeversie dat sindsdien veel gedownload is, maar amper gestreamd. Bovendien is het nummer niet fysiek verkrijgbaar. Het resultaat: net binnen op #99. Dat ging 29 jaar geleden toch heel anders ...

Tot slot volgen de resterende zeven eerste weeks noteringen van deze week:
#39 the Partysquad feat. Josylvio, Bizzey, Hansie & Broertje: C’est La Vie
#41 Equalz / Adje / Cho: Op De Weg
#56 Macklemore feat. Skylar Grey: Glorious
#70 Dimitri Vegas & Like Mike vs. David Guetta feat. Kiiara: Complicated
#73 Sigala & Ella Eyre: Came Here For Love
#87 Travis Scott: Butterfly Effect
#98 Freddy Moreira & Capital Candy feat. Patexx: Mood For Lovin’

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend is er geen Megaman, want die heeft een weekje vrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten