maandag 17 september 2007

Kater voor Guus Meeuwis

Guus Meeuwis: Proosten (3)

Het feest van vorige week (‘Proosten’ steeg naar de eerste plaats) gaat deze week over in een kater (het nummer zakt naar plaats drie). De nr.1 van vorige week dankte Guus aan de drie configuraties van ‘Proosten’, die in groten getale door de fans zijn aangeschaft; je kon op die manier een groot stuk van een liveconcert bij elkaar verzamelen. Ook de afgelopen week liep de verkoop van de fysieke single goed door, maar als download loopt het nummer niet zo goed in de Mega Download Top 50 staat de single slechts op nr.14. Vandaar dat het nummer terugvalt naar de derde plek. In de Single Top 100 heeft Guus deze week 22% achterstand op ‘Relax take it easy’ van Mika, maar in de Mega Download Top 50 is die achterstand maar liefst 75%!

Toch nog goed nieuws voor Guus Meeuwis. Zijn album ‘Hemel no. 7’, dat afgelopen vrijdag uitkwam, heeft nu al de status van goud bereikt: 35.000 uitgeleverde exemplaren. Dat betekent dus geheid een nr.1-positie in de Mega Album Top 100. Volgende week meer daarover!

geen volkslied

Vorige week bleek uit een enquête dat twee op de drie Brabanders het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis wel als officieel volkslied zagen zitten. Zelfs leek het er op dat er zich binnen de Provinciale Staten een meerderheid zou aftekenen ten gunste van ‘Brabant’. Dus als er één moment is geweest dat Brabant dichtbij een eigen volkslied zat, dan was dat vorige week wel. Al sinds 2001, toen bleek dat Brabant als enige provincie niet over een volkslied beschikt, wordt er van alles geprobeerd om dit gedaan te krijgen.

Maar ook dit keer zit het er niet in. Een meerderheid van CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie-SGP in de Provinciale staten heeft besloten dat ‘Brabant’ niet het Brabantse volkslied wordt. Ondanks de sympathie die de partijen hebben voor het nummer, vinden ze dat ‘Brabant’ niet voldoet aan de randvoorwaarden voor een officieel volkslied. Ze hebben dan ook besloten dat er helemaal geen officieel Brabants volkslied komt. Wel gaat de provincie kijken naar mogelijkheden voor onofficiële volksliederen, waarvoor ‘Brabant’ in aanmerking zou komen. Een terechte beslissing, zo vindt de Megaman (en die kan het weten, want die is voor de helft Brabants). Een Brabander is trots op zijn afkomst; geen enkele provincie is zo vaak in de hitparade bezongen. Voor dat Brabant-gevoel heeft een Brabander dus helemaal geen volkslied nodig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten