zondag 21 juni 2015

De invloed van Pinkpop op de verkoop van albums, DVD's en singles

Vrijdag 12 juni 2015 begon de 46e editie van Pinkpop, het oudste popfestival op het Europese vasteland, met maar één zorg: zal het aangekondigde slechte weer doorzetten? Met uitzondering van een flinke stortbui viel het wel mee. Toch was er rond half tien verontrustend nieuws, dat echter niets met het weer te maken had.

I think I broke my leg

Tijdens het optreden van Foo Fighters in de Zweedse plaats Heden viel Dave Grohl, zanger én podiumbeest, bij het tweede nummer van het podium, ontwrichtte zijn enkel en brak zijn kuitbeen. Grohl was er eerst nog vrij laconiek onder, getuige zijn reactie: “I think I broke my leg. I think I really broke my leg. You have my promise, right now, that the Foo Fighters will be back, but right now I gotta go to the hospital.”
Die belofte kwam hij na, want nadat zijn been in het gips zat, maakte hij het optreden af. Daarna werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar men snel zag dat er meer aan de hand was. Vervolgens werd hij naar Londen gevlogen, waar hij  zaterdagochtend is geopereerd. Daar werden zes metalen schroeven in zijn been gezet. Hij moet zijn been zoveel mogelijk omhoog houden.

Al vanaf het moment dat hij zijn kuitbeen brak, begon het speculeren: zal het optreden van Foo Fighters, zondag op Pinkpop wel doorgaan. En zo niet, wie sluit het festival dan af?

programma aangepast

Zaterdagavond gaf Jan Smeets, organisator van Pinkpop, duidelijkheid. Foo Fighters komen niet naar Pinkpop. Hij heeft nog geprobeerd een andere act van het formaat van Foo Fighters te strikken, waaronder Paul McCartney en Bono, maar niemand was beschikbaar.

En dus besloot Smeets dat Pharrel Williams, die voor een uurtje stond geprogrammeerd op de zondagmiddag, naar de avond gaat en dubbel zoveel tijd krijgt. Het opengevallen gat in de middag wordt door het Belgische rocktrio Triggerfinger opgevuld, die daarna met een helikopter naar Eelde vliegen, om ’s avonds hun concert in de Oosterpoort in Groningen te kunnen geven.

al eerder afzeggingen

Een paar weken voor het festival had Sam Smith afgezegd wegens stemproblemen. In mei is hij succesvol geopereerd aan een bloedng aan zijn stembanden. Placebo kwam voor hem in de plaats. Maar dat er tijdens het festival iemand zou uitvallen, is bijzonder, maar het is niet de eerste keer. Op 27 mei 2007 stond Amy Winehouse geprogrammeerd, maar ’s middags liet Jan Smeets weten dat ze niet kon komen wegens ziekte. Er gingen ook geruchten dat ze teveel gedronken zou hebben. Hoe dan ook, Krezip mocht haar plaats innemen en gaf een spetterend optreden.

invloed op de verkoop

Voor het zeventiende achtereenvolgende vraag stellen we ons de vraag: “Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums?” In de eerste jaren waren er geen daglijsten zoals nu. Toen konden we ook alleen vergelijkingen maken op weekbasis. Maar met de voorlopige single en albumlijsten die nu om de twee dagen verschijnen, de eerste direct na Pinkpop, kunnen we dat wel. Daardoor kunnen we al snel het effect zien (als het er is).

meten over 2 weken

Voor de analyse kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat vertaald zich dan ook al in een stijging van de verkopen. Naast deze doorlopende aandacht, zijn er ook acts die vlak voor het festival een album uitbrengen. Dit jaar is dat Muse, die op vrijdag, de dag van het optreden, een #1-positie scoorden met Drones.

De meting loopt van week 23 – week 25 voor de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, de Single Top 200 (= Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst én voor het eerst de DVD Muziek Top 30 en de Dutch Dance Top 30.

Voor week 25 nemen we daarbij ook nog de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

Ter info: er zijn alleen tweedaagse standen van de Single en Album Top 100. Voor de andere lijsten worden alleen de weekstanden vermeld. Nu je weet hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

evenaring record

Vorig jaar stond er een recordaantal van 24 albums van Pinkpopacts in Album Top 100. Dit jaar zijn het er weer 24, waarbij we zowel de Foo Fighters (wel geprogrammeerd, niet opgetreden) als Douwe Bob (niet geprogrammeerd, maar gast bij Anouk) wel hebben meegenomen. Zonder deze twee acts zouden het er dus 22 zijn.

Muse kwam voor het festival al met een nieuw album, Drones. Zowel de Jeugd van Tegenwoordig (-X- Viering Van Het Superdecennium) als Slash feat. Myles Kennedy (Live At The Roxy 25.09.14) kwamen de afgelopen week met een nieuw album. Van het album van Slash feat. Myles Kennedy is ook een DVD-versie en die krijgt dan ook een notering in de DVD Muziek Top 50. Naast deze nieuwe albums, zijn er veel albums die (weer) op herhaling gaan.

best verkocht

Al jaren staat op het Pinkpop terrein een stand van Concerto & Plato, waar ook albums (op cd én vinyl) worden verkocht. De top 5 van bestverkochte albums zag er zondagmiddag rond 4 uur als volgt uit. Tussen haakjes staat de stand in de Album Top 100, als het om Pinkpopacts gaat:

#1 Muse: Drones (1)
#2 the Script: No Sound Without Silence (11)
#3 Faith No More: Sol Invictus (8)
#4 Typhoon: Lobi Da Basi (3)
#5 Kensington: Rivals (2)


Pinkpopflitsen

-          Met uitzondering van Live At Rome Olympic Stadium van Muse, boeken alle albums op de maandag na het festival (flinke) winst. De grootste winst is voor Gavin James met zijn album Live At Whelans, dat  maandag van 98 naar #49 stijgt. Een goede tweede is the Script met het album No Sound Without Silence dat van 76 naar #37 gaat en als derde grootste stijger noemen we Reason van Selah Sue, dat 49 naar #20 gaat.
-          Het album dat op woensdag (nog) het meeste in de lift zit, is … het live album van Muse, dat na verlies op maandag, op woensdag ineens 22 plaatsen stijgt naar #51.
-          Er is geen één album dat de winst de drie pijlmomenten (ma-wo-vr) weet vast te houden. Of het album valt de laatste dag (licht) terug of blijft staan. Hieruit blijkt dan ook dat het effect van een optreden op Pinkpop maar van korte duur is.
-          Dubbel platina was er voor de single ‘War’ van Kensington, waarvan meer dan 80.000 stuks zijn gedownload en gestreamd. De invloed daarvan op de single is minimaal (één plaatsje winst), maar het album Rivals doet goede zaken en stijgt van de zesde naar de tweede plaats. Zonder Muse had het album weer op #1 gestaan.
-          Grote afwezige in de overzichten, is Robbie Williams. Hij mocht de Pinkpopzaterdag afsluiten en velen zijn het er over eens dat zijn optreden één van de beste van het hele festival was. Vreemd genoeg heeft dit echter niet geresulteerd in een notering.

Er valt natuurlijk nog veel meer te melden, maar daarvoor verwijzen we je graag naar de site van onder andere 3 voor 12 van de VPRO, waar je het Pinkpopfestival nog een keer kunt beleven. Voor de rangen en (dag)standen van Pinkpopacts, kun je terecht in het overzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten