zondag 21 juni 2015

‘Drank & Drugs’ één grote grap en #1!

#1 Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs                                               *** eerste week op #1 ***

De afgelopen twee weken ging ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex als een malle door de Single Top 100. Na zeven weken, waarbij het nummer niet hoger kwam dan de 53e plaats, steeg het twee weken geleden flink door naar de 30e plaats en vorige week verder naar de 5e plaats. Een #1-positie lag in het verschiet, maar of het duo dat ook zou redden, met zoveel concurrentie?
Ja dus! Al op maandag pakte ‘Drank & Drugs’ de eerste plaats in de voorlopige Single Top 100 en heeft die niet meer uit handen gegeven. We zijn benieuwd hoe dat de komende week uitpakt, met de hete adem in de nek van Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson met ‘Ain’t Nobody (Loves Me Better)’ (op #2) en ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias, dat in de vijfde week van 25 naar #5 stijgt.

Single Top 100 weer eerste

Vooralsnog hoeven Lil’ Kleine (= Jorik Scholten) & Ronnie Flex (= Ronell Langston Plasschaert) zich geen zorgen te maken met meer dan 2,5 miljoen streams! En dat is nou juist wat zorgt voor het verschil met de andere hitparades, waarin airplay (nog) een zwaar stempel drukt op de noteringen. Net als ‘Parijs’ van Kenny B (#1 op 18 april en negen weken lang), staat ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex nu al op de eerste plaats van de Single Top 100, een week eerder dan in de Mega Top 50 en Top 40. Streams werken vertragend voor de doorstroming (weinig eerste weeks noteringen), maar versnellend voor de echte hits!

project

‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex is afkomstig van het album New Wave van New Wave. Het gelijknamige collectief, bestaande uit de nieuwste lichting Nederlandse rappers en hiphoppers, bevond zich begin februari op het eiland Schiermonnikoog om te werken aan een bijzonder project, New Wave.

Tussen 4 en 11 februari vond een schrijfsessie plaats dat meer dan veertig nummers opleverde, waarvan negentien op het album kwamen. Aan elf daarvan werkte Ronnie Flex mee, waardoor het bijna een album van hem is geworden. Naast ‘Drank & Drugs’ staat Ronnie met nog vijf andere nummers van het album genoteerd.

Op één van die dagen was Kleine samen met producer Jack Chiraq (= Julien Willems) bezig met het nummer, waarop Flex binnenliep en zei: “als je dit gaat doen, dan moét ik meedoen.” Daarop schreven ze in een half uur ‘Drank & Drugs’.
één grote grap

Het nummer geeft aan hoe ze zich op dat moment voelden en wat ze het liefste maken. Volgens Flex moet je het nummer totaal niet serieus nemen en Kleine vult aan met ‘het is een heel grote grap’. 

versies

Drank & Drugs’ is geen nummer waarvan ouders blij zijn dat hun kinderen het horen, laat staan zingen. Dat zag 3FM dj Giel Beelen ook wel in, waarop hij een nieuwe tekst schreef, getiteld ‘Chips & Cola’. Kleine en Flex kwamen bij hem langs om de nieuwe versie te laten horen, die veel positieve reacties opleverde. Naast de kindvriendelijke versie zijn er inmiddels ook andere versies van ‘Drank & Drugs’. De leukste vinden wij toch wel de gezonde versie, getiteld ‘Groente & Fruit’, zeer vermakelijk!

Rappers en hiphoppers dus. En dat brengt ons bij de grootste Nederhophits, Hoewel de Osdorp Posse aan de basis stond van de Nederlandstalige rap, was Extince de eerste met een hit: ‘Spraakwater’ (#9 in 1995). Pas in 2010 scoorde de Posse zelf een #10-notering met ‘Origineel Amsterdams’. De allereerste #1-hit van een Nederhopper, was ‘Dansplaat’ van Brainpower, dat in 2002 vier weken op #1 stond.

Nederhophits

Voor de lijst met de grootste Nederhophits hebben we geen onderscheid gemaakt in rap en hiphop, aangezien dit veel door elkaar loopt. Wel hebben we het zuiver proberen te houden, dus alleen nummers waarin de rap of hiphop de boventoon voert. En dan komen we tot de volgende acht:
2002: Brainpower: Dansplaat
2004: Lange Frans & Baas B feat. Ninthe: Zinloos
2005: de Jeugd van Tegenwoordig: Watskeburt?!
2005: Baas B: Het Land Van …
2010: the Opposites feat. Sef & Gers: Broodje Bakpao
2011: Gers Pardoel: Ik Neem Je Mee
2014: Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen Omhoog (remix)
2015: Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten