vrijdag 18 december 2015

Hitflits: Voorlopig laatste week voor 25?

Afgelopen week kwam het album A Head Full Of Dreams van Coldplay alsnog beschikbaar op de streaming platforms. De streams hebben echter geen enkele invloed gehad op de notering, want het verschil met 25 van Adele is zelfs vergroot van 57% naar 82%! En dus blijft 25 van Adele ook deze week de bovenste beste in de Album Top 100, voor de vierde week inmiddels.

Het zou echter wel eens de laatste week kunnen zijn, want er zijn kapers op de kust, drie om precies te zijn: Hanne, Marthe en Klaasje, het nieuwe K3! Vandaag verschijnt 10.000 Lucht ballonnen, het eerste album in deze bezetting. De handel heeft er alle vertrouwen in en heeft op voorhand meer dan 40.000 stuks besteld, goed voor platina dus. In België zelfs meer 100.000!
Vanaf vandaag gaat de teller lopen, want alleen werkelijk verkochte exemplaren tellen mee voor een notering in de Album Top 100. Zullen het er meer zijn dan van 25, dat nog geen week beneden de 25.000 heeft gedaan? Volgende week weten we het!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (vierde week)
2. (2)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
3. (3)   Justin Bieber: Purpose
4. (4)   Marco Borsato: Evenwicht
5. (7)   Jan Smit: Kerst Voor Iedereen

Over de eerste weeks noteringen kunnen we kort zijn, want dat is er maar eentje! Op #84 komt de Canadese act Grimes binnen met het album Art Angels. Grimes is het alter ego van de Canadese zangeres en producer Claire Boucher. De Canadese heeft zo’n twee jaar aan het album, haar vierde, gewerkt. ‘Venus Fly’ zingt Grimes met de Amerikaanse zangeres Janelle Monéa, die wij nog kennen van de hit ‘We Are Young’ van Fun. uit 2011.

Naast deze enige nieuwe notering, gaan er veertien albums op herhaling. Daaronder zitten vier kerstalbums, waarmee het totaal aantal nu al op tien uitkomt!

25 verpletterd record uit 1995

Voordat we overgaan naar de singles, gaan we even terug naar 25 van Adele. Ook in de Britse albumlijst blijft het alle anderen ver voor; van If I Can Dream van Elvis Presley & the Royal Philharmonic Orchestra zijn 121.488 verkocht. Van 25 zijn er daar in de vierde week  376.716 stuks van verkocht, waarmee het totaal uitkomt op 1.970.246 exemplaren. Als je dit leest zit het al ver boven de 2 miljoen en dat in 29 dagen! Daarmee wordt het oude record, van Robson & Jerome uit 1995, dat daar 42 dagen voor nodig had, verpletterd.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself (tweede week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (4)   Adele: Hello
5. (6)   Lukas Graham: 7 Years

Justin Bieber verslaat the Beatles

Ook hier kijken we even naar de Britse hitparade waar Justin Bieber een nieuw record op zijn naam brengt. Net als in onze hitparade staat hij met ‘Love Yourself’ (102.084 stuks waarvan 54.538 streams) op de eerste en met ‘Sorry’ (46.451 stuks) op de tweede plaats. Niets nieuws dus, want dat was al de afgelopen drie weken zo. Maar een vierde week in deze samenstelling levert hem wel een record op. Geen act lukte dat voor hem. The Beatles lukten dat in 1963  drie weken achtereen met ‘I Want To Hold Your Hand’ (#1) en ‘She Loves You’ (#2) en eind 1967 nog eens met ‘Hello Goodbye’ (#1) en ‘Magical Mystery Tour EP’ (#2).

#1-serie X Factor winnaars doorbroken

Naast dit unieke hitfeit, gebeurt er nog iets bijzonders in de Britse hitparade. De hoogste eerste weeks daar is ‘Forever Young’ van de 17-jarige Louise Johnson, dat binnenkomt op de negende plaats. Slechts 39.196 stuks (waarvan 3545 streams) zijn er van verkocht. Johnson was afgelopen zondag de twaalfde winnaar van X Factor. Negen van haar elf voorgangers bereikten direct de eerste plaats. Twee van de elf kwamen ook op #2 binnen, maar wisten de week daarop alsnog de eerste plaats te bereiken. De kans dat het Johnson volgende week lukt, is, met het oog op de strijd om de Christmas #1, erg klein.

Terug naar onze hitparade, want daarin zien we twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien. De eerste is een nummer dat daar al negen weken in heeft gestaan, gedurende vier chartruns. Dat moet dus wel een kerstplaat zijn! En ja hoor, het is Mariah Carey weer gelukt om met ‘All I Want For Christmas’ de populairste kersthit te scoren. Met nog een week te gaan voor de kerst, stijgt haar klassieker van de 15e naar de 7e plaats. Het is de hoogste van 16 kersthits deze week (10 gaan op herhaling!), nu al eentje meer dan in 2015.

Het andere nummer dat de top 10 binnenstormt, is ‘Light Up (remix)’ van Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG, dat in de vierde week van 29 naar #9 stijgt. Daarmee scoort Major Lazer de derde hit dit jaar. In april stond 'Lean On' met DJ Snake feat. MØ twee weken op de eerste plaats. Deze week staat het nummer op de 27e plaats. Daarna volgde 'Powerful' feat. Ellie Goulding & Tarrus Riley, dat in september een weekje op de 70e plaats stond.

Dankzij streams scoort Coldplay met vijf nummers van het album A Head Full Of Dreams:
#11 Adventure Of A Lifetime (14)
#25 Everglow (55)
#60 Hymn For The Weekend
#83 Birds
#86 Fun feat. Tove Lo

Net als in de Album Top 100, gebeurt er ook niet veel in de Single Top 100. Naast drie nieuwe albumtracks van Coldplay, is ‘I Took A Pill In Ibiza’ van Mike Posner op #80 de enige eerste weeks.

Aangezien er niet erg veel valt te melden, slaan we een weekje over en bereiden we ons voor op de Jaarflits met de jaarlijsten die volgende week bekend worden.

5 opmerkingen:

 1. Geachte megaman, komt lijst "52" as vrijdag op 1e Kerstdag of ? En bevat de jaarlijst ook de verkopen van week 52?
  Bij voorbaat dank, Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marcel, leuk dat je het vraagt. De lijsten van week 52, zullen op donderdag 24 december bekend worden. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wanneer de jaarlijsten worden opgemaakt.

  Vorig jaar werd de ruwe versie op vrijdag 18 december bekend gemaakt, de definitieve volgden op vrijdag 24 december, gebaseerd op 51 weken.

  Het zou dus kunnen dat de jaarlijsten in de loop van de week volgen en dan zit week 52 er zeker niet bij. Wij hopen dat ze tegelijk met de lijsten van week 52 bekend worden, en dat deze ook meegenomen zijn in de jaarlijsten. Dat zal dan de eerste keer zijn, maar geeft wel een juist beeld van het hitjaar 2015. We hebben deze vraag ook voorgelegd aan de samenstellers, maar hebben daar nog geen reactie op gekregen. Nog even geduld dus.

  de Megaman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de MegaAlbum top 50 van 3 januari 2016 wordt aandacht besteedt aan de jaarlijst van de MegaAlbumtop 50 van 2015. Het is de bedoeling daarbij week 52 mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem (Jac?): dat is interessant om te horen, want dat zal dan ook voor de andere lijsten gelden! Krijgen we eindelijk weer een heel hitjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Megaman, wanneer gaat Dutch Charts nu eens werk maken om de vervuiling van de single chart tegen te gaan. Downloads mee nemen in de charts prima maar zo zie je geen onderscheid meer tussen een echte single track of een spontane album track. Het zou overzichtelijk zijn als die twee eens uit elkaar zouden worden gehaald. Zoals ze dat ook hebben gedaan destijds met de one track artist albums en verzamel albums. Ik hoop dat er daar in het nieuw jaar eens naar gekeken gaat worden. Nu is de single chart niet meer echt geloofwaardig te nemen voor mij. Met vr. Gr John

  BeantwoordenVerwijderen