vrijdag 6 januari 2023

Hitflits: Claude en SZA pakken eerste plaats terug in single en albumlijst

Na 3 weken Mariah Carey en 2 weken Michael Bublé bovenaan met ‘All I Want For Christmas Is You’ respectievelijk Christmas, hebben we nu weer dezelfde lijstaanvoerders als op 17 december 2022. Dat zijn Claude met  'Ladada (Mon Dernier Mot)' en SZA met het album SOS. Voor beiden is het hun tweede week bovenaan.

Zoals verwacht zijn alle kerst gerelateerde nummers verdwenen: 63 tracks en 27 albums. Daarvoor in de plaats komen 57 nummers die we al geruime tijd kennen en 6 nieuwe noteringen, waarover straks meer. Onder de herintreders zitten ook oudere nummers die de afgelopen tijd veel langskwamen in de diverse (jaar)lijsten op de diverse zenders van Toto, Queen, Abba en Billy Joel.
O ja, onder die 57 nummers die op herhaling gaan, zit natuurlijk ‘Happy New Year’ van ABBA, dat binnenkomt op nummer 39 en aan de 12e hitrun begint in de 25e week.. Het nummer komt uit 1980 en staat op het album Super Trouper, maar was in ons land nooit op single uitgebracht. Pas in 2000 kreeg ‘Happy New Year’ voor het eerst een notering dankzij de cd-single.

Vervolgens duurde het tot 2011 eer het nummer weer een notering kreeg. Toen was het de download, waardoor ook de hoogste plaats werd bereikt: de achtste. Tegenwoordig zijn het vooral streams die de notering bepalen. Naast ‘Happy New Year’ gaat ook ‘Dancing Queen’ op herhaling, op nummer 78 in de 4e hitrun van in totaal 17 weken.

SINGLE TOP 5

1. (15) Claude: Ladada (Mon Derniet Mot) *** terug op 1 / tweede week op 1 ***
2. (19) Maan feat, Goldband: Stiekum, op 1,31%
Het had niet veel gescheeld of ‘Stiekum’ was terug op nummer 1 gekomen. Afgelopen week voerde het nummer de voorlopige Single Top 100 aan. Maar ja, de weeklijst op vrijdag is beslissend en dus blijft er voor de voormalige nummer 1 van Maan feat. Goldband een tweede plaats over. Wellicht volgende week?
3. EW Trobi / Ronnie Flex / Bilal Wahib: Love Song
4. (26) Goldband: Noodgeval
5. (31) David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue)

Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen in de eerste lijst van 2023:
#46 Felix Jaehn & Ray Dalton: Call It Love
#64 Martin Garrix x JVE: Hero
Themanummer uit het computerspel ‘Marvel SNAP’. Het nummer werd mede geschreven door Benson Boone, wiens eigen hit ‘In The Stars’ op herhaling gaat op nummer 99 in de 34e week. In juli stond zijn nummer een weekje op plek 8.

#69 Lost Frequencies / Elly Duhé / X Ambassadors: Back To You

#86 Cian Ducrot: I’ll Be Waiting
Uit Cork in Ierland komt de 25-jarige Cian Ducrot. De liefde voor muziek heeft hij niet van een vreemde, zijn moeder speelt piano en fluit. Ducrot vertrok naar Londen om zich aan de Royal Academy te verdiepen in klassieke muziek. Dat verandert naar pop als hij een reis onderneemt naar Los Angeles. In 2020 brengt hij het album Started In College uit, gevolgd in 2021 door de EP Make Believe. Daarvan komt ‘I’ll Be Waiting’ op single en daarmee maakt hij nu zijn debuut.

#88 Isabèl Usher: Ik Kom Weer Thuis
Isabel Usher (23), geboren in Groot-Brittannië, kwam op haar tweede naar Nederland en groeide op in Assen, Drenthe. In Groningen studeerde ze Communicatie & Multimedia aan de Hanzehogeschool. Op TikTok plaatste ze eigen Engelstalige versies, onder andere van de Jeugd van Tegenwoordig (‘Sterrenstof’), die zeer goed werden ontvangen.
Ze schreef nummers onder andere voor Sigourney K feat. Sevn Alias  (‘Vreemde Voor Mij’, nummer 5), en Zoë Tauran & Bilal Wahib (‘Solo’, nummer 6), beide hits in 2021. “Dat ik mensen kan raken met mijn muziek is het mooiste compliment dat ik kan krijgen als een songwriter.”

van Amsterdam, Rotterdam en Groningen

Aanvankelijk was ‘Ik Kom Weer Thuis’ een nummer over Amsterdam. In de supermarkt hoorde ze het nummer ‘Coming Home’ van P. Diddy feat. Skylar Grey. Thuis gekomen schreef ze in één keer de tekst over Amsterdam, nam het nummer op, plaatste het op TikTok, waar het viraal ging. Ze kreeg daar veel reacties op, ook van mensen buiten Amsterdam. Daarop maakte ze een nummer speciaal voor Rotterdam en ook eentje voor Groningen.

voor heel Nederland, maar niet te lief

Uiteindelijk maakte ze nog een versie, bestemd voor alle Nederlanders. Isabèl: “Het moet geen lief liedje worden, ik noem ook de imperfecte dingen in Nederland. Zo is hier voor iedereen plaats, maar alleen als het ons uitkomt. Het zijn vaak ook de minder leuke dingen die je mist als je ver gaat .zijn weg van huis, dus in mijn lied gaat het, naast al het moois, ook over volle trams, grijze luchten en beschutting tegen de buien, urenlang in de file staan en gestolen fietsen.”

ALBUMS

Naast alle 27 kerstalbums zijn ook nog 16 ‘gewone’ albums verdwenen. En dus zien we 43 nieuwe noteringen, waaronder … één echte nieuwe. De gelukkige dit keer is Eves Laurent, artiestennaam voor Jeff Adjei. Zijn album Zeg Minder Dan Nodig Is, komt binnen op nummer 32 en is zijn vierde notering in de Album Top 100. Hoogste notering is een zevende voor Deze Is Niet Voor De Charts in 2021. Wel dus.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums

1. (4) SZA: SOS (0) *** terug op 1 / tweede week op 1 ***
2. (6) Taylor Swift: Midnights (25), op 0,93%
3, (11) Goldband: Betaalbare Romantiek (13)
4. (13) Metro Boomin’: Heroes & Villains (1)
5. (5) Lijpe: Lijpe (0)

In de Single Top 100 gaat ABBA met twee singles op herhaling, ‘Happy New Year’ en ‘Dacing Queen’. In de Album Top 100 staat het Zweedse viertal met vier albums genoteerd, waarvan drie opnieuw binnenkomen:
#24 Super Trouper met ‘I Have A Dream’
#51 Voulez-Vous
#80 Arrival met ‘Dancing Queen’
ABBA Gold – Greatest Hits zakt van 64 naar nummer 81.

Na 45 jaar staat Rumours van Fleetwood Mac weer bij de bovenste tien. De voorlaatste top 10-notering  was ook een achtste, op 18 februari 1978. Het album uit 1977 stijgt in de 247e week van 21 naar nummer 8. Zonder de 13 kerst gerelateerde albums in de top 21, had het album vorige week ook al op nummer 8 gestaan. In de Vinyl 33 blijft Rumours op de eerste plaats staan.

Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je natuurlijk op de site met het meest uitgebreide hit-archief van Nederland: Dutch Charts.

Wijzen we je nog even op de Megajaarflits met alle jaarlijsten van 2022 onder het kopje het Hitjaar 2022.

1 opmerking: